Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažām šis termins "grūtniece pie stūres" šķitīs dīvains, sak, kas tur liels, kāda starpība! Tomēr gana daudz sievietēm sēšanās pie stūres grūtniecības laikā nemaz nešķiet tik ierasta lieta, jo īpaši, ja autovadītāja tiesības iegūtas nesen.

Tu pieej pie automašīnas, iesēdies tajā un pēkšņi saproti, ka tev ir ļoti bail vadīt spēkratu tik dzīvā satiksmē. Šīs bailes vadīt automašīnu var kļūt tik spēcīgas, ka tu izlem: labāk iešu ar kājām vai pārvietošos sabiedriskajā transportā. Ko darīt? Visupirms ir jātiek skaidrībā ar baiļu iemesliem. Lūk, "Parents" piedāvā desmit, pavisam vienkāršus, bet efektīvus padomus, kas, iespējams, grūtniecēm palīdzēs pārvarēt bailes vadīt automašīnu un ļaus kļūt par pārliecinātu autovadītāju!

Zems pašvērtējums kā autovadītājam (neatceros noteikumus, zīmes utt.) un nevēlēšanās būt par apsmieklu no citu autovadītāju puses un policistiem – ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ sievietes baidās sēsties pie stūres. Tāpat ne tik rets ir tā sauktās atbildības nastas bailes: ja nu es pārkāpušu noteikumus, notriekšu kājāmgājēju vai izraisīšu citu negadījumu? Un vēl, protams, bailes par gaidāmā bērniņa labsajūtu – ja nu kas? Negatīva pieredze vai iespaidi, kuriem, iespējams, bijusi aculieciniece pati sieviete, arī var būt par iemelsu bailēm sēsties pie stūres. Tā vai citādi, visu baiļu pamats ir psiholoģiskais stāvoklis, ar ko var tikt galā.

Pirmais padoms. Prakse un vēlreiz prakse

Pieredzējuši autovadītāji iesaka sēsties pie auto stūres vienmēr, kad vien ir nepieciešamība kaut kur doties. Lai tas būtu vien brauciens uz veikalu pēc maizes. Pazīstami maršruti tev būs vairāk piemēroti, un pie tiem ātri pieradīsi. Jo biežāk būsi pie auto stūres, jo ātrāk tevī attīstīsies automašīnas pārvaldīšanai nepieciešamo kustību atmiņa un tu labāk zināsi, kā reaģēt kādās sarežģītākās situācijās. Šādi braucieni palīdz veidot pārliecinošu autovadīšanas stilu, un, tātad, bailes vadīt automašīnu pamazām izzudīs, tām vairs nebūs nekāda pamata.

Otrais padoms. Esi nesatricināma pret neirotiskiem faktoriem

Visupirms izvairies no tādiem faktoriem, kā pasažieru kritikas, nav svarīgi – vai vīra, vecāku vai draugu. Bez tam mēģini sevi netracināt un vēl jo vairāk – nekliegt uz citiem autovadītājiem, gājējiem, ja viņi kaut ko, tavuprāt, ir pārkāpuši. Ja tu neklausīsi šiem padomiem, tu tikai pastiprināsi savu nervozitāti un pati sāksi pieļaut kļūdas autovadīšanā. Un vispār – sevi novedīsi tik spēcīgā stresā, ka līdz avārijai droši vien nav tālu… Tādēļ – centies būt mierīga jebkurā situācijā!

Trešais padoms. Regulē elpošanu

Bailes izraisa strauju un nevienmērīgu elpošanu. Ja tu vadi automašīnu šādā stāvoklī, ir nepieciešams iemācīties regulēt elpošanu. Vislabāk to izdarīt jau iepriekš, lai tev jau būtu prasme, nevis mācīties to tad, kad sēdi pie stūres. Lēni, dziļi un ritmiski elpo, turklāt izelpai jābūt garākai nekā ieelpai. Praktizējot šādu elpošanu, var izvairīties no panikas un baiļu sajūtas. Starp citu, šī prasme labi noderēs grūtniecēm ne tikai automašīnas vadīšanas laikā, bet arī citās situācijās.

Ceturtais padoms. Pareizi izvēlēts maršruts

Ja tev vēl praktiski nav nekādas autovadīšanas pieredzes, labāk izvēlēties maršrutu ar mazu satiksmes intensitātes plūsmu. Lai ceļš uz mājām būtu garāks, tomēr drošāks. Tu pakāpeniski gūsi autovadīšanas pieredzi, nevis stāvēsi sastrēgumos pilsētas centrā. Nekreņķējoties tu mierīgi varēsi novērtēt situāciju uz ceļa. Bet pēc pāris nedēļām – nešaubies ne mirkli, bailes pazudīs.

Piektais padoms. Uzlīmē uz automašīnas speciālu zīmi

Ja uz tava auto būs kāda speciāla zīme, tad aiz tevis braucošie sapratīs, ka pie stūres sēž pagaidām pavisam pieredzē jauniņš autovadītājs. Viņi automātiski ieturēs lielāku distanci un paredzēs tavus iespējamos nepārliecinošos manevrus. Turklāt šāda zīme pasargās tevi no avārijām. Pēc statistikas datiem, šādas zīmes avāriju skaitu samazina pat par 10 un vairāk procentiem.

Sestais padoms. Neļaujies provokācijām

Ne tik reti ir gadījumi, kad citi autovadītāji uz ceļa kolēģus provocē. Iemācies nereaģēt uz šādiem gājieniem, stingri ievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Centies būt patālāk no tiem, kuri brauc agresīvi, ir pārgalvīgi uz ceļa – tos var pamanīt jau pa gabalu. Savukārt ar ceļu policistiem runājies pieklājīgi un mierīgi, uzmanīgi izlasi dokumentus, ko paraksti, ja reiz tev tāda situācija gadīsies.

Septītais padoms. Vizualizācijas metode

Šī metode gluži kā hipnoze ļauj domās sevi noskaņot uz pareizu un pārliecinošu braukšanu. Koncentrējies uz tiem brīžiem, kad tu labi vadi auto. Nostiprini šo attēlu savā apziņā un bailes pamazām zaudēs varu pār tevi.

Astotais padoms. Draugu palīdzība

Ja no bailēm nekādi netiec vaļā, vērsies pēc palīdzības pie daudz pieredzējušākiem autovadītājiem: draugiem vai vīra. Ļoti bieži šāda cilvēka klātbūtne palīdz nostiprināt autovadīšanas prasmes, vienlaikus jāatceras, ka pastāvīgi praktizēt šādu kopābraukšanu gan nevajadzētu, citādi patstāvīga un pārliecināta autovadītāja prasmes tā arī neapgūsi.

Devītais padoms. Iedraudzējies ar savu automašīnu

Tieši tā – iedraudzējies, lai cik dīvaini tas neizklausītos. Uzzini visu par mehāniku, kur kas atrodas, pasēdi vienkārši pie stūres, salonā, sajūti mašīnu. Pamēģini pati kaut ko izjaukt un salikt automašīnā (protams, neķeroties pie nopietniem mehānismiem), nopulē to, lai tā spīd, ielej eļļu, kad krities tās līmenis. Pēc šādas iedraudzēšanās automašīna tev vairs nešķitīs tik bīstama un sveša.

Desmitais padoms. Apzinies problēmu

Saprotot baiļu problēmu, tu varēsi atrast labāko veidu, kā neitralizēt savas šīs jūtas. Ja nekas nelīdz, droši vien vērts vērsties pēc padoma pie psihologa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!