Foto: Shutterstock
Bērnu audzināšanā katrā ģimenē tiek lietotas savas metodes. Tomēr ir lietas, kas attiecas teju uz visām pedagoģiskajām viltībām. Portāls "Woman-rules" piedāvā psihologu ieteikumus, kādus vārdus noteikti vajadzētu lietot visiem vecākiem. Vārdi un rīcība spēcīgi iedarbojas uz bērnu psihi.

Runā čukstus

Pieliecies pie sava satrauktā mazuļa un sāc runāt ar viņu čukstus – austiņā. Viņam būs jākoncentrē visa uzmanība, lai tevi sadzirdētu. Tas viņu nomierinās, redzēsi! Pārsteidzoši, bet čuksti palīdz daudz labāk nekā kliegšana.

Iespējams, paskatīsimies

Tā vietā, lai bērnam teiktu "nē" un tādā veidā provocētu histēriju, pasaki bērnam "Iespējams… Ja paēdīsi zupiņu". Tādā veidā tu neaizliegsi, bet atstāsi izvēles iespējas. Taču, ja "zupiņu tomēr nepaēdīsi", tad tiešām "nē".

Piedod man

Pasaulē nav ideālu cilvēku. Un mēs, vecāki, arī kļūdāmies. Atvainojies bērnam, ja uzskati, ka esi rīkojusies netaisnīgi, nepareizi. Viņam ir ļoti svarīgi redzēt šādu uzvedības piemēru. Bērni mācās no vecākiem. Tavs "piedod man" parādīs, ka visi var kļūdīties, un iemācīs saskatīt savu vainu, ja būsi otru aizvainojis.

Apstājies vai stop

Tā vietā, lai sacītu "nelien, neaiztiec, neskrien, nesteidzies, ne…", pamēģini pateikt "stop". Tā tu izbēgsi no šī nekrietnā mazā vārdiņa "ne", kas bērnu ietekmē pilnīgi pretēji. Taču vienlaikus tu apstādināsi bērna nevēlamās darbības. Tikai nelieto šo vārdu ļaunprātīgi, citādi tas nobružāsies un tam vairs nebūs nekāda efekta.

Tu visu vari!

Saki šos vārdus mazajam, kad viņš nav pārliecināts par sevi un savām spējām. Atgādini, ka vienkārši ir vairāk jāpacenšas, jāpatērē nedaudz vairāk laika.

Mīlu!

Bērniem ir ļoti svarīgi zināt, ka vecāki viņus mīl. Vienmēr. Bez nosacījumiem, bez ierobežojumiem. Neraugoties ne uz ko. Pat ja bērns izdarījis kādu nedarbu, pasaki viņam, ka tu vienalga viņu mīli un mīlēsi vienmēr!

Smiekli

Jautrība un smiekli ir labs veids, kā izlādēt negatīvo enerģiju. Smejies un priecājies kopā ar bērniem iespējami biežāk, jūsu attiecības noteikti uzlabosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!