Foto: Shutterstock

Piedzimis mazulis, mainīta dzīvesvieta vai ģimene atgriežas dzimtenē no ārzemēm – skaidrs, ka gan bērnam, gan vecākiem ir nepieciešams ģimenes ārsts. Kā to atrast? To skaidro Nacionālais veselības dienests (NVD).

Minēto jautājumu pavisam nesen aktualizēja portāla "Cālis" foruma lietotāji, kuri dalās savā, ne visai labajā pieredzē, kā bērniem meklējuši pediatru. Lūdzām NVD sniegt informāciju par to, kas vecākiem soli pa solim jādara, lai atrastu ārstu, kuram uzticēt bērna veselības novērošanu. Skaidrojumu sniedz NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Lai bērnam izvēlētos pediatru vai ģimenes ārstu, sākotnēji ieteicams vērsties NVD:

  • zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234;
  • rakstot e-pastu uz info@vmnvd.gov.lv;
  • vai dodoties klātienē uz kādu no NVD teritoriālajām nodaļām.

Vēršoties NVD, ir jāinformē par vēlmi noskaidrot pediatrus un ģimenes ārstus bērna reģistrācijas veikšanai, kā arī jānorāda bērna deklarētā dzīvesvietas adrese.

Atbilstoši saņemtajai informācijai NVD speciālisti sagatavo sarakstu ar pediatriem un ģimenes ārstiem, kuri apkalpo konkrēto teritoriju, jeb tiem ārstiem, kuriem ir jāreģistrē visi pacienti, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas ārsta darbības pamatteritorijā. Šī pamatteritorija tiek noteikta līgumā par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, kuru pediatra vai ģimenes ārsta prakse noslēdz ar NVD.

Ministru kabineta noteikumi par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību nosaka, ka ārsts nedrīkst atteikt reģistrāciju viņa darbības pamatteritorijā dzīvojošiem pacientiem (atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai) un jau reģistrēto pacientu bērniem, vecākiem vai laulātajam, pamatojoties uz to, ka ārstam ir pilna prakse (reģistrēti 800 bērni vai 1800 pieaugušie). Atteikumu drīkst sniegt, ja pacienta deklarētā dzīvesvieta atrodas ārpus ārsta darbības pamatteritorijas.
Foto: Shutterstock

Jāatzīmē, ka pediatri drīkst reģistrēt tikai bērnus līdz 18 gadu vecumam, savukārt ģimenes ārstiem atbilstoši viņu profesionālajai kompetencei ir jāreģistrē gan bērnus, gan pieaugušos. Var būt situācija, ka konkrēto dzīvesvietas teritoriju apkalpo tikai ģimenes ārstu prakses. Tas ir saistīts ar vēsturisko iedalījumu – iepriekš ģimenes ārstu institūcija nepastāvēja, bet bija pediatri un iecirkņa terapeiti. Uzsākot ģimenes ārstu institūcijas izveidi valstī, daudzi pediatri un iecirkņa terapeiti izvēlējās apmācīties un pārkvalificēties par ģimenes ārstiem, tādējādi kļūstot par plašāka profila speciālistiem. Līdz ar to šobrīd ir ļoti maz pediatriskā profila prakšu, kuras reģistrē tikai bērnus.

Ja, vēršoties pediatra vai ģimenes ārsta praksē, tiek saņemts atteikums reģistrācijas veikšanai, ieteicams pārliecināties, ka iedzīvotājs ar reģistrēšanās lūgumu ir vērsies praksē, kura apkalpo konkrēto teritoriju un nav tiesīga atteikt reģistrāciju. Ja tomēr atteikums saņemts no teritoriālās ģimenes ārstu prakses, aicinām par šo situāciju informēt NVD, saka Štālberga. Saņemot šādu informāciju, katrs gadījums tiek pārbaudīts, NVD speciālisti veic saziņu ar ārsta praksi apstākļu noskaidrošanai, un iedzīvotājam tiek sniegts atbalsts reģistrācijas veikšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!