Šādu karstuma vilni Latvijā sen neesam piedzīvojuši, ir pārspēti vairāki karstuma rekordi, tāpēc ir īpaši svarīgi atcerēties un neaizmirst par nosacījumiem, kas jāievēro, lai bērnu veselība būtu drošībā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti katru dienu sniedz palīdzību vismaz vienam bērnam, kurš cietis no pārkaršanas un karstuma dūriena. Pērn vasaras periodā 20 bērniem pēc karstuma dūriena bija nepieciešama ilgstošāka palīdzība stacionārā.

Arī pēdējo dienu laikā Neatliekamās palīdzības dienests ziņo, ka sniedzis palīdzību 9 mēnešus vecam bērniņam, kas atstāts sakarsētā automašīnā, tāpat arī viengadīgam bērnam, kurš sakarsis ilgstoši atrodoties tiešos saules staros.

Kāpēc tas ir tik bīstami bērniem līdz 1 gada vecumam?

Katram cilvēkam organismā darbojas termoregulācijas funkcija, kas uztur nemainīgu iekšējo ķermeņa temperatūru, neatkarīgi no apkārtējās vides temperatūras svārstībām.
Taču zīdaiņiem un bērniem līdz 1 gada vecumam vāji darbojas termoregulācijas centrs. Bērnam šis centrs tikai attīstās, tāpēc mazuļa organisms pats līdz noteiktam vecumam nespēj regulēt savu iekšējo temperatūru.

Pārkaršanas un saules apdegumu risks

Ir būtiski saprast, ka paaugstinātas apkārtējās vides temperatūras ietekmē bērnam var rasties nopietni veselības traucējumi vai pat bojā eja.
Tipiska situācijas rodas tad, kad bērns automašīnā guļ, bet vecākiem nepieciešams doties uz lielveikalu. Vecāki bērnu nevēlas modināt, labākajā gadījumā atver logu un vairākas minūtes atstāj bērnu vienu.

Nav jāpaiet ilgam laikam, lai bērnam rastos veselības traucējumi. Pat 5 un 10 minūšu laikā bērnam var rasties neatgriezeniski organisma sistēmu bojājumi, ja temperatūra automašīnā ir sasniegusi jau 50-60 °C atzīmi, bērnam var sākties smadzeņu tūska un krampji.

Tāpat vecāki bērnu ievieto ratiņos, kas lielākoties ir no sintētiska materiāla un dodas pastaigā vai novieto kur citur, turklāt, lai pasargātu no saules stariem, ratus pārklāt ar lakatu vai dvieli. Šādā veidā ratos rodas siltumnīcas efekts, bērns pārkarst un smok, līdzīgi kā automašīnā. Tikpat bīstama var izrādīties bērna atstāšana nevēdinātās telpās.

Tieši saules stari

Bieži novērojama situācija, kad vecāks sauļojoties guvis apdegumus, virspusēji saules apdegumi pieaugušam cilvēkam nerada ievērojamus veselības traucējumus, taču šādi paši apdegumi bērnam ir jau pirmās pakāpes apdegums.

Mazi bērni ir daudz jūtīgāki pret saules starojumu. Tāpēc mediķi uzsver, ka bērnus līdz 1 gada vecumam nekādā gadījumā nevajadzētu sauļot tiešos saules staros vai koku paēnā.

Mediķu ieteikumi zīdainīšu pasargāšanai

  • Bērnus līdz 12 mēnešu vecumam nedrīkst pakļaut tiešu saules staru ietekmei;
  • Nodrošiniet bērna rotaļas tikai ēnā;
  • Bērnam nepieciešams piemērots apģērbs un galvassega, kas pasargā no saules stariem;
  • Nekad nelieciet mazus bērnu gulēt saulē;
  • Nekad neatstājiet bērnu sakarsētā automašīnā, bērnu ratos vai nevēdinātās telpās;
  • Pirmo reizi atklātā saulē neapģērbtam bērnam vēlams atrasties ne vairāk par 5-7 minūtēm, pakāpeniski laiku var palielināt;
  • Lielākiem bērniem, atrodoties tiešu saules staro ietekmē, vienmēr jālieto aizargkrēmi. Bērniem jāizmanto pretsaules aizsarglīdzeklis ar SPF koeficientu vismaz 25-35. Turklāt pēc peldēšanās aizsardzību vēlams atjaunot;
  • Dodiet bērniem dzert papildus ūdeni.

Kā rīkoties, ja bērns pārkarsis

Karstuma dūriena vai pārkaršanas gadījumā speciālisti iesaka cietušo novietot guļus ar paceltu galvgali vēsā un labi vēdinātā telpā, atbrīvot viņu no apģērba, īpaši, ja tas ir cieši pieguļošs. Cietušajam ir jādod dzert vēss ūdens - vienam litram ūdens vēlams pievienot pustējkaroti sāls, dzert to lēni, nelieliem malkiem. Svarīgi, lai cietušais atgūst normālu ķermeņa temperatūru, tādēļ vēlams cietušā galvu, kaklu un paduses dzesēt ar mitrām kompresēm, kā arī pakāpeniski apšļakstīt cietušo ar vēsu ūdeni.

Atcerieties! Cietušo nedrīkst mērkt aukstā ūdenī, jo tas var izraisīt galvas smadzeņu bojājumus vai pat cilvēka nāvi! Ja cietušā stāvoklis neuzlabojas, vērsties pēc mediķu palīdzības!
Īpaši karstā laikā cilvēka organisms var pārkarst un zaudēt šķidrumu, kas var radīt nespēku un izraisīt karstuma dūrienu. Abus šos stāvokļus nepieciešamas novērst nekavējoties.

Atcerieties! Karstuma dūriens var būt nāvējošs. Tas strauji progresē un var novest pie pēkšņa samaņas zuduma. Ja ir aizdomas, ka kādam ir karstuma dūriens, nekavējoties zvaniet neatliekamās palīdzības dienestam!

Traumu vai pēkšņas saslimšanas gadījumā medicīnisko palīdzību var saņemt steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Gadījumos, kad trauma vai pēkšņa veselības problēma apdraud dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pa ārkārtas tālruni 113.

Bīstamais atvērtais logs un bloķētās automašīnu durvis

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina pieaugušos rūpīgāk uzmanīt mazus bērnus, neatstāt bez uzraudzības ne mājās, ne, atpūšoties brīvā dabā. Gandrīz ik dienas VUGD saņem izsaukumus, kas saistīti ar maziem bērniem, kad nepieciešama palīdzība.

Karstajā laikā pārsvarā logi ir atvērti, taču vecākiem, kuriem ir mazi bērni, jāraugās, lai bērni nevarētu piekļūt pie atvērtā loga, uzrāpties uz palodzes. Sestdien šāds gadījums bija Rēzeknē, kad cilvēki ieraudzīja, ka piecstāvu dzīvojamās mājas piektajā stāvā uz palodzes stāv apmēram
trīs gadus vecs bērns. Cilvēki jau bija zvanījuši uz 112, glābēji paguvuši ierasties notikuma vietā, kad tikai māte pamanīja notikušo un pati bērnu nocēla no palodzes.

Sestdien glābēji steidzās Rīgā uz Kaņieru ielu, kur mašīnā atradās apmēram gadu vecs bērns. Glābēji izsita logu un drīz vien mazulis nokļuva pie satrauktajiem vecākiem. Situācijās, kad mazulis ir nofiksējis mašīnas durvis no iekšpuses, kad kādas istabas durvis pamanījies aizslēgt, bet nevar vairs pats atvērt, kad pastāv kaut vismazākie draudi bērna veselībai vai dzīvībai, nebaidieties zvanīt uz tālruni 112, lai lūgtu operatīvo dienestu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!