Foto: PantherMedia/Scanpix

Vecāku autoritāte – labākais audzināšanas procesa dzinējspēks. Bērni pēc dabas tiecas pie vecākiem un atdarina tos, tādēļ ir ļoti svarīgi vecākiem nepazaudēt autoritāti savu bērnu acīs. Autoritāte būvējas uz savstarpēju sapratni, ko vērts stiprināt un sargāt. Lūk, portāla interesooo.com apkopotie padomi, kā tad noturēt sevi līmenī bērnu priekšā.

1. Sekundāra loma

Savulaik pazīstamais rakstnieks Umberto Eko teicis, ka vislielākā nozīme audzināšanā ir tam, ko bērns dzird no vecākiem. Ja bērns dzird, cik vecāki ir rupji pret saviem vecākiem un kādiem izteicieniem izskaidrojas savā starpā, tava autoritāte ir aptumšota. Zelta vārdi. Tu bērnam vari šķist pati gudrākā mamma uz pasaules, kad sarunājies ar viņu. Taču, ja viņš dzirdēs, cik rupja esi pret savu mammu, autoritāte būs sagrauta.

2. Nemāni bērnu

Nemāni bērnu, citādi, kad viņš sapratīs, ka ar šiem sīkajiem meliem vecāki sev atvieglo dzīvi, viņš pārstās ticēt. Centies būt godīga mamma pat sīkumos. Jo īpaši sīkumos. Tas, kas šķiet sīkumi tev, bērnam var būt ļoti svarīgi.

3. Nebiedē bērnu ar tēvu

Nesaki viņam: "Lūk, atnāks tētis, es viņam pastāstīšu, kā tu uzvedies". Bērns ātri sapratīs, kamēr tēvs nav mājās, var uzvestie, kā iegribās, un vispār var pārstāt klausīt.

4. Palīdzi bērnam meklēt atbildes

Pienāk brīdis, kad bērns sāk uzdot jautājumus. Un pat tad – nesniedz gatavas atbildes. Tās nevienam nepalīdzēs; gatavas atbildes ir muļķīgas. Palīdzi viņam kļūt saprātīgam. Tā vietā, lai sniegtu atbildes, dod iespēju viņam izdzīvot kādas konkrētas situācijas, izaicinājumus, lai bērns pats meklētu, kā tās atrisināt, uzdodot vēl papildus jautājumus.

5. Nesteidz sodīt

Pirms bērnu sodīt, esi par 100% pārliecināta, ka viņš to ir pelnījis. Ja tu bērnu sodīsi nepamatoti, viņš var ieslēgties sevī un turēt aizvainojumu ļoti ilgu laiku.

6. "Turi mēli aiz zobiem"

Bieži vecāki tīri izklaides pēc paziņām stāsta par to, kā dēliņam bērnudārzā iepatikusies meitenīte vai par to, kā meita pie sienas piekārusi plakātu ar kādas slavenības fotogrāfiju. Iespējams, tas ir mīļi un smieklīgi, bet ja bērns uzskata, ka tev uzticējis noslēpumu, tad "turi mēli aiz zobiem". Ja tavs bērns uzzinās, ka tu par viņu smejies, tas ļoti viņu aizvainos.

7. Nav vērts bērnu piespiest īstenot tavus sapņus

Karls Jungs savulaik ir teicis, ka pats grūtākais slogs, kas gulstas uz bērna pleciem, – tā ir vecāku neizdzīvotā dzīve. Nav vērts piespiest bērnu īstenot tos sapņus, ko pašiem nav izdevies piepildīt. Labāk iemāci viņam ieklausīties sevī, lai saprastu, ko patiesībā bērns vēlas.

8. Nemaini savus lēmumus

Ja kaut kādu iemeslu pēc esi aizliegusi bērnam skatīties televizoru, neatbildi uz viņa lūgšanos: "Nu labi, nedaudz jau var". Neietekmējies no viņa asarām. Ja bērns raud un prasa tev nopirkt jaunu rotaļlietu, nepērc, citādi viņš sapratīs, ka asaras ir lielisks veids, lai sasniegtu vēlamo. Vispār, esi cilvēks ar stingru vārdu, citādi bērns tevi necienīs un "kāps uz galvas".

9. Lai bērns jūt tavu gatavību palīdzēt

Taču nevajag iejaukties lietās, ko viņš spēj izdarīt pats.

10. Esi blakus, cik bieži vien tas iespējams

Pasaulē ir maz lietu, kas svarīgākas par to, lai tu kļūtu daļiņas no sava bērna bērnības. Kāda jēga rāpties pa panākumu pakāpieniem, ja tu esi palaidis garām savu bērnu pirmos soļus dzīvē? Kādu apmierinājumu var sniegt liela māja, ja tu neesi atradis laiku pavarda iekuršanai, aptuveni šādus vārdus teicis viens no pasaules vadošajiem domātājiem līdermākslas un dzīves vadības jomā Robins Šarma.

Esi blakus bērnam, cik bieži vien tas iespējams. Bērns, kura vecāki pārāk daudz strādā un reti pavada laiku kopā ar viņiem, ļoti cieš. Viņi domā, ka vecāki viņus nemīl.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!