Foto: Shutterstock
Nereti mammas, kurām ir pirmais bērns vai pirmā pieredze saistībā ar pirmsskolas iestādi, savus mazos, dodoties uz bērnudārzu, vēlas sapucēt – meitenes ieģērbt skaistās kleitās un svārkos, bet puišiem uzvilkt labāko t-kreklu un džinsu bikses. Kaut šāds apģērbs nenoliedzami liks tavai atvasei izskatīties vizuāli pievilcīgi, tas ierobežos viņa ikdienas darbības, kā rezultātā viņš ne tikai jutīsies neērti, bet arī nevarēs, piemēram, pats tās novilkt vai uzvilkt.

Grāmatas "Kas notiek bērnudārzā" autore Dana Gulbe "Facebook" lapā "Domāšanas attīstīšanas uzdevumi" stāsta, kāpēc, dodoties uz bērnudārzu, skaistās kleitas un svārki būtu jāatstāj skapī un tā vietā bērnam jāvelk mājas drēbes.

Gulbe uzsver, ka, dodoties uz bērnudārzu, bērns jāģērbj pēc iespējas ērtāk. Vecāki droši var izvēlēties drēbes, kuras parasti mazais nēsā, esot mājās, piemēram, treniņbikses, zeķubikses, legingi, krekliņš bez liekām pogām un sprādzītēm. "Tām ir jābūt mājas drēbēm," viņa uzsver.

Grāmatas autore skaidro, ka galvenais nosacījums attiecībā uz drēbēm ir, lai bērns tās pats varētu uzvilkt un novilkt. "Uzvilkt treniņbikses ar gumiju ir daudz vieglāk nekā džinsus," viņa piebilst. "Esmu redzējusi, ka trīsgadniekam ir džinsi ar spiedpogu, rāvēju un vēl siksnu. Bērns pats to vispār nevar izdarīt."

Bērnam vajadzētu vilkt, pirmkārt, ērtas un, otrkārt, viegli uzvelkamas drēbes, jo tas viņam palīdzēs ātrāk pašam iemācīties apģērbties un noģērbties. "Bērna pašapziņu veido tas, ko viņš var izdarīt, nevis tas, ko viņš nevar," skaidro Gulbe. "Mums ir jāiedod bērnam sajūta, ka tu vari kaut ko pats – tu vari pats ar sevi tikt galā!"

Tāpat šāda drēbju izvēle atvieglos nereti steidzīgos un satraukumiem pilnos rītus mājās, kā arī došanos ārā bērnudārzā. "Ja viņam ir pirkstaiņi, kurus viņš pats nevar uzvilkt, tas bieži vien bērnam, un, protams, audzinātājām rada stresu," atklāj Gulbe. Lai nenonāktu šādā situācijā ir jāizvēlas dūraiņi.

Āra apģērbs

Uzmanība ir jāpievērš arī tam, kāds ir bērna āra apģērbs. Grāmatas autore uzsver, ka svarīgi būtu, lai brīdī, kad bērns rotaļājas, neviens no apģērba gabaliem, tai skaitā cepure un šalle, nebūtu jāpiekārto. "Tas nozīmē, ka, ja mamma pati redz, ka cepure nemitīgi sašļūk uz vienu pusi, ka rāvējs neturas līdz galam ciet, ka cimdi slīd no rokām, pastaigas laikā tas notiks vismaz reizes desmit, kas nozīmē, ka viņam visu laiku būs plika auss vai kāds cimds nokritis. Tāpēc jāmeklē drēbes, kuras turas savā vietā," speciāliste piebilst.

  • Šajā raksti uzzini vairāk par to, kādus apavus, ārā drēbes un aksesuārus izvēlēties, mazo ģērbjot uz bērnudārzu.

Tāpat vecāki paši var aizdomāties, vai viņi, dodoties ārā spēlēties, gribētu vilkt to, kas šobrīd ir mugurā viņu bērnam. Vai tēti gribētu smalkā mētelī karāties stieņos, vai mammas skaistos svārkos braukt lejā no slidkalniņa?

Gulbe aicina atstāt skaistās drēbes kādiem svinīgiem pasākumiem, bet, dodoties uz bērnudārzu, mazajam vilkt ko ērtu un praktisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!