Foto: Shutterstock

Bērniem pieaugot, viņi kļūst arvien patstāvīgāki un aizvien vairāk nodarbes veic bez vecāku klātbūtnes. Vasarai raksturīgās veldzējošās peldes, spēles brīvā dabā, pastaigas mežā un pikniki var sagādāt arī zināmas raizes. Taču, lai vecāki būtu pārliecināti, ka bērns ir drošībā, ir svarīgi viņam izstāstīt, kā nelaimes gadījumā sniegt pirmo palīdzību gan sev, gan draugam.

Kā rīkoties, ja nelaime piemeklējusi pašu bērnu vai viņa draugu, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes students Mareks Marčuks. Portāls "Cālis" atgādina, ka vienmēr nepieciešams uzraudzīt savu bērnu, lai cik liels un zinošs bērns neliktos! Tāpat atgādini atvasei, ka nelaimes gadījumā vienmēr jāsauc palīgā arī kāds pieaugušais un jāzvana uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) pa tālruni 113.

Peldes laikā

Ja bērni vieni paši dodas peldēties baseinā vai dabiskā ūdenstilpē atgādini, ka viņiem vienmēr vienam otrs jāpieskata un ik pa laikam jāpārbauda, kur ir draugs, vai viņš nav aizpeldējis pārāk tālu, vai viņam viss kārtībā. Tāpat, peldot dziļumā, jāpārliecinās arī par savu drošību. Iedrošini bērnu ik pa laikam atskatīties uz krastu un kritiski jānovērtē savus spēkus – vai spēsi tikt atpakaļ.

Ja vajadzīga palīdzība pašam: Ja bērns jūt, ka vairs nepietiek spēku, lai turpinātu peldēt un sāk slīkt, viņam ir jācenšas skaļi un nepārprotami saukt pēc palīdzības, māt ar rokām un citādi pievērst apkārtējo uzmanību, lai tas netiktu sajaukts ar spēlēšanos. Šī iemesla dēļ vecākiem jāatgādina bērnam, ka tēlot slīkšanu nav pieļaujam, tas nav mulsināt apkārtējos un īstas nelaimes gadījumā, viņi nodomās, ka bērns atkal rotaļās un nesteigsies palīgā.

Atgādini bērnam, ka arī situācijā, kad viņš redz, ka kāds cits ūdenī uzvedas savādi, vienmēr jāpārliecinās, vai viņam nedraud briesmas, piepeldot klāt un pajautājot, vai viss ir kārtībā, neatkarīgi no tā, vai cilvēks muļķojas vai patiesi ir nonācis bezpalīdzīgā situācijā.

Kā palīdzēt draugam: Jāatceras – pirms steigties glābt draugu, jāpārliecas par savu drošību. Ja bērns nolemj dodies palīgā slīkstošam draugam, viņam jāuzmanās, jo draugs var būt panikā, viņa tvēriens var būt spēcīgs, un viņš var paraut citu zem ūdens. Palīdzot draugam, var izmantot kādu virvei piesietu objektu, pie kura pieķerties. Iedrošini bērnus piesaisti tuvumā esošos glābējus. Ja draugs pēc izvilkšanas no ūdens ir aizrijies ar ūdeni, viņš jāmudina klepot. Draugam var būt viegls šoks, tāpēc labāk ir viņu apsegt. Ja viņš ir bezsamaņā, jāpārbauda elpošana un noteikti jāsazvanās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu pa tālruni 113.

Apēsts indīgs augs

Ja ir apēsts indīgs augs, jāizdzer vismaz piecas glāzes ūdens. Ļoti vēlams ir izraisīt vemšanu, jo tādējādi indīgais augs vairs neatradīsies kuņģī. Jāiedzer aktivēto ogli – tā darbojas kā absorbents un kavēs toksīnu nonākšanu zarnu trakta asinsritē. To pašu vajadzības gadījumā jāiesaka darīt arī draugam. Ja ir izteikti slikta pašsajūta, nomākta samaņa vai grūtības elpot, jāzvana 113.

Lapsenes vai sirseņa kodums

Ja iedzēlusi lapsene vai bite, vispirms jāizņem dzelonis. Koduma vieta jānomazgā ar ūdeni un ziepēm. Uz dzēluma vietas ieteicams uzlikt kādu aukstu priekšmetu vai audumā ietītus ledus gabalus.

Ja bērns zina, ka viņam vai draugam ir alerģija pret lapseņu vai kādu citu insektu kodumiem, jālieto antihistamīna medikamentus (ziedes vai tablešu veidā). Ja zināms, ka alerģija ir sevišķi izteikta – kļūst grūti elpot, pietūkst mēle vai lūpas, ir grūti runāt, steigšus jāzvana 113. Iespējams, ka ārsts jau iepriekš ir izrakstījis adrenalīna injektoru šādām situācijām – atgādini bērnam, ka tas vienmēr jāņem līdzi, dodoties dabā.

Foto: Shutterstock

Aizrīšanās

Ja ir notikusi aizrīšanās, bet bērns joprojām var runāt, elpot un klepot, tad svarīgi ir saglabāt mieru un veicināt klepošanu. Ja aizrijies ir draugs, jāmudina arī viņu klepot, tādējādi veicinot svešķermeņa izkļūšanu no elpceļiem. Ja ir saglabāta samaņa, bet klepus ir neefektīvs vai nav vispār, ir elpas trūkums, seja kļūst zilgana, tad draugam jāpalīdz – izdarot piecus uzsitienus pa muguru starp lāpstiņām virzienā uz priekšpusi un uz augšu. Pēc pieciem uzsitieniem turpini ar pieciem Heimliha paņēmieniem. Secīgi maini šīs abas darbības ik piecas reizes.

Pareiza Heimliha paņēmiena tehnika: Jānostājas draugam mugurpusē, jāapliek rokas viņam ap ķermeni, vienu plaukstu jāsaliec dūrē virs nabas, ar otru jāaptver pirmo un strauji jāuzspiež uz vēdera augšdaļas virzienā uz iekšu un uz augšu. Ja draugam zūd samaņa, viņš jānogulda uz cietas virsmas stabilajā sānu guļā, jāpārbauda elpošanu un jāzvana uz 113.

Lūzums

Kā noteikt, ka ir noticis kaulu lūzums? Veidojas tūska, zilums vai brūce, ir novērojama deformācija, sāpes un kustību ierobežojums.

Pirmā palīdzība lūzuma gadījumā: Apakšdelma lūzuma gadījumā, ja lūzums ir slēgts, – tas jāpadara nekustīgs, piemēram, ietinot roku trijstūrveida lakatā un fiksējot lakata galus ap kaklu. Ja ir kājas kaula lūzums, jācenšas uzmeistarot šinu no cietiem materiāliem, novietojot kājai no abām pusēm un apsaitējot kāju kopā ar šinu. Papildus var uzlikt aukstumu. Spēcīgu sāpju iedrošini bērnu sazināties ar palīdzību uz tālruni 113.

Ja lūzums ir vaļējs: Vaļēja lūzuma gadījumā ir jāaptur asiņošana. Jāuzliek uz brūces tīru pārsēju vai apģērba gabalu, jānospiež to ar roku vai spiedošu pārsēju, kamēr asiņošana ir beigusies. Ja rokai vai kājai ir mainījusies forma, to nedrīkst taisnot un kustināt. Arī šajā gadījumā obligāti ir jāzvana uz 113.

Bieža trauma ir deguna lūzumi. Par deguna lūzumu liecina spēcīga deguna asiņošana un deformācija. Šādā situācijā galva ir jānoliec uz priekšu, kā arī jāuzliek aukstums uz deguna saknes.

Foto: Shutterstock

Dzīvnieka kodums

Suņa vai kāda cita dzīvnieka koduma gadījumā ieteicams nomazgāt brūci ar ūdeni un virs brūces uzlikt tīru pārsēju. Pēc tam steigšus jādodas uz tuvāko neatliekamās medicīniskās palīdzības punktu, kur var saņemt vakcināciju pret trakumsērgu, kas ir nopietna un letāla slimība, ja netiek savlaicīgi novērsta un sākas tās simptomi. Trakumsērgas profilaktiskās vakcīnas saņemšana ir obligāts pasākums visos gadījumos, kad iekodis savvaļas dzīvnieks vai mājdzīvnieks, par kura vakcināciju nav absolūtas pārliecības.

Pēkšņa alerģiska reakcija

Pēkšņa un izteikta alerģija ir bīstama, jo var sākties elpceļu tūska ar elpošanas grūtībām. Ja kļūst grūti elpot, pietūkst mēle vai lūpas, ir grūti runāt, steigšus jāzvana 113.

Ja bērns zina, ka viņam vai draugam ir šādas smagas alerģijas, piemēram, pēc lapsenes dzēliena vai kāda pārtikas produkta lietošanas uzturā, iespējams, ka ārsts ir izrakstījis adrenalīna injektoru šādiem gadījumiem – atgādini atvasei, ka tas vienmēr jāņem līdzi. Ja bērnam vai viņa draugam ir kāda alerģija no noteiktiem pārtikas produktiem, iedrošini atvasi nekautrēties vienmēr pajautāt, vai kādā ēdienā šie produkti nav iekļauti.

Apdegumi

Ja tas ir iespējams, jānovelk apģērbs no cietušās vietas, bet nekādā gadījumā nedrīkst plēst nost pie ādas piedegušās drēbes. Apdeguma vieta jādzesē ar vēsu tekošu ūdeni vismaz 10 minūtes. Cietušajai vietai jāuzliek tīru, vēsu un saslapinātu audumu, bet nevajadzētu to cieši sasaitēt. Atgādini bērnam, ka uz cietušās virsmas aizliegt kaut ko ziest, kā arī nedrīkst pārplēst pūšļus. Gadījumos, ja ir mainījusies apziņa, ir grūtības elpot, ir cietusi seja vai starpene, apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu, iedrošini bērnu sazināties ar palīdzību pa tālruni 113.

Čūskas kodums

Latvijā sastopamas trīs čūsku sugas: odze, zalktis un gludenā čūska. No tām indīga ir odze, kuras kodums ir sevišķi bīstams. Ja čūska ir iekodusi bērnam vai viņa draugam, nekavējoties jāzvana 113.

Kamēr tiek gaidīti mediķi, jānomazgā koduma vietu ar ūdeni un jāuzliek brūcei vieglu pārsēju. Tāpat atgādini, ka skartā ķermeņa daļa jāatbrīvo no apaviem un pieguloša apģērba, rotām. Jācenšas izvairīties kustināt skarto roku vai kāju. Piekodini atvasei, ka nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt indi izsūkt no koduma vietas, likt žņaugu vai kaut ko uz tās ziest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!