Foto: Shutterstock
Pirmais mobilais tālrunis – saņemt to savās rokās ir daudzu bērnu ilgi lolots sapnis. Katrā ģimenē vecākiem var būt atšķirīgi uzskati, vai un kad bērnam būtu laiks likt kabatā pašam savu viedierīci, taču lielā mērā tas atkarīgs viņa attīstības un uzvedības. Lai noteiktu īsto brīdi, svarīgi konstatēt, vai ar bērnu esat uz viena viļņa – citiem vārdiem sakot, vai viņš saprot, kādi ir mobilā tālruņa lietošanas noteikumi.

Ļoti iespējams, bērns jau mēnešiem ilgi lūdz vecākus viņu iepriecināt ar šādu dāvanu. Ļoti iespējams, arī vecākus pārņem nepieciešamības sajūta reizēs, kad paši aizkavējušies sastrēgumā vai darbos, bet bērns viņus satraukti gaida. Plašāk ar psiholoģes viedokli par to, ka telefons ir vajadzīgs ne tikai vecāku, bet arī bērnu sirdsmieram, iepazīsties šeit.

Mūsdienās mobilie telefoni kļuvuši par teju vai nepieciešamību, bez kuras liela daļa pat neiziet no mājas. Ja pieaugušie tos lielākoties izmanto saziņai un jaunumu uzziņai, tad daudzi bērni ierīces saredz kā iespēju brīvo brīžu pavadīšanai, lejupielādējot aplikācijas ar dažādām spēlītēm un citiem laika kavēkļiem. Vienmēr pastāv iespēja atvasēm dot ierīces, kurās šādas opcijas nav pieejamas, bet tad var rēķināties ar pamatīgu dusmu uzplūdu un apvainošanos: "Kāpēc visiem ir stilīgi telefoni, bet man nē?"

Tieši tāpēc telefona iegādei vajadzētu būt pārdomātam solim. "Today's Parent" uzskaitījuši piecus ieteicamos jautājumus, kurus vecākiem vajadzētu uzdot bērniem, pirms nodot viedierīci ikdienas lietošanai. Svarīgi, lai atbildes uz jautājumiem bērniem un vecākiem sakristu.

Kam tieši tev ir nepieciešams telefons?

Bērna sacītais dos ieskatu tajā, ko sagaidīt pēc mobilā tālruņa nodošanas viņa rīcībā. Tāpat tas ļaus saprast, par kuriem jautājumiem jums vēl ir jāvienojas. Atbildes šeit var būt ļoti dažādas, sākot no video filmēšanas, spēlītēm un sarakstēm ar draugiem līdz saziņai ar pieaugušajiem pēc skolas, treniņiem un vēl citos svarīgos ikdienas brīžos.

Vai tev ir saprotami telefona lietošanas noteikumi?

Runa ir gan par noteikumiem mājās, gan arī skolā un aktivitātēs pēc tās. Uz šo jautājumu visbiežāk vecāki saņem apstiprinošu atbildi arī tad, ja līdz galam skaidri tie nemaz nav (jo gribas taču ātrāk tikt pie mobilā tālruņa!), tāpēc šis ir labs veids, kā uzsākt sarunu par konkrēto tēmu. Bērnam jābūt skaidri saprotamam, vai viņš drīkst lejupielādēt kādas aplikācijas un vai ir atļauts to izmantot mācību stundās. Bērnam arī svarīgi skaidri apzināties, kādas vecāku rīcības sekos, ja kāds noteikums tiks pārkāpts.

Kā tev šķiet – kas uztrauc skolotājus un vecākus?

Atbilde skaidri parādīs, kādas, bērnaprāt, ir lielākās problēmas, kas saistītas ar tālruņu lietošanu. Šīs sarunas laikā vecākiem ieteicams ietvert jautājumus, piemēram, par to, cik ilgi telefonu drīkst izmantot un kā rīkoties, ja raksta vai zvana kāds nepazīstams numurs.

Nosauc vismaz trīs vietas, kur telefonu nedrīkst izmantot.

Tālruņa lietošanas etiķete un drošība ir jautājumi, par kuriem nāksies runāt ne vienu reizi vien, jo katru dienu bērns saskriesies ar vēl nepieredzētām situācijām. Šis ir atbilstošs brīdis tam, lai paskaidrotu, ka pie vakariņu galda telefonu lietošana nav atļauta, kā arī nebūt nav pieklājīgi bakstīt ar pirkstu telefonā, kad ar viņu sarunājas vecmamma.

Ko tu darīsi, ja telefons saplīsīs vai pazudīs?

Diemžēl ir visnotaļ liela iespējamība, ka tas notiks. Bērnam svarīgi paskaidrot, vai šādās reizēs viņš tiks pie jaunas ierīces vai nē, kas par to maksās un tamlīdzīgi. Tāpat vecāki var atskatīties, cik atbildīgi bērns līdz šim izturējies pret vērtīgām lietām, lai saprastu, kāds tālrunis būtu viņam būtu piemērotākais.

Šos jautājumus var nākties vaicāt pat vairākas reizes. Ar laiku bērns, iespējams, pat iekals atbildes no galvas, lai tikai dabūtu kāroto, tāpēc tos svarīgi ietērpt dažādos vārdos, pajautāt nedaudz citādāk un izdarīt secinājumus no sacītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!