Produkti, kas bērnam var izraisīt alerģiju
Foto: Shutterstock

Alerģija var būt pret daudz ko – putekļu ērcītēm, kaļu spalvām, ziedputekšņiem un arī pārtikas produktiem. Daudziem vecākiem nākas saskarties ar to, ka bērnam pēkšņi parādās pumpas, nieze, varbūt pat tūska, bet viņi ir neziņā, no kā. Protams, loģisks ir solis pēc palīdzības meklēšanas pie ģimenes ārsta vai alergologa, veicot speciālus testus.

Tas arī jādara, bet piedāvājam Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķu apkopoto pārtikas produktu sarakstu, kurā redzams, kas visbiežāk var izraisīt alerģiju. Pirms ievies bērna ēdienkartē kaut ko jaunu, sākumā dod jauno produktu pa mazām porcijām.

Un, ja bērnam jau ir alerģijas izpausmes, ārsti iesaka kādu laiku pašiem pierakstīt visu jeb veidot pārtikas dienasgrāmatu. Tajā vismaz vienu mēnesi ieteicams pierakstīt visu, ko bērns lieto uzturā, kā arī to, ko ēd mamma, ja bērniņu baro ar krūti. Datums, laiks, ko ēd bērns un ko mamma, kādas garšvielas pievienotas, kādas ir alerģijas izpausmes, vēl citi novērojumi, kādi ir lietotie medikamenti un ādas kopšanas līdzekļi.

Produkti, kas retāk izsauc alerģiju

  • Jēra gaļa;
  • Aļņa, brieža gaļa;
  • Tītara, pīles un zoss gaļa;
  • Liellopu, cūkas gaļa;
  • Augu tauki: olīveļļa;
  • Miežu putraimi;
  • Auzu pārslas;
  • Rīsi;
  • Kukurūza;
  • Rupjmaize;
  • Galviņkāposti (jebkura gaiša šķirne);
  • Puķkāposti, brokoļi;
  • Virziņkāposti, briseles kāposti;
  • Gurķi, vasaras salāti, dilles;
  • Kabači, baklažāni, patisoni;
  • Rāceņi, kāļi, sparģeļi;
  • Ķirbji (gaišās šķirnes);
  • Kolrābji;
  • Redīsi;
  • Rabarberi;
  • Āboli (vietējās zaļās šķirnes);
  • Bumbieri (vietējās gaišās šķirnes);
  • Avokado;
  • Banāni;
  • Plūmes (gaišās šķirnes);
  • Ķirši (baltās šķirnes);
  • Jāņogas (labāk baltās šķirnes);
  • Stiķenes jeb ērkšķogas (zaļās un dzeltenās šķirnes);
  • Mellenes, brūklenes, dzērvenes, zilenes;
  • Kazenes.
Produkti, kas bērnam var izraisīt alerģiju
Foto: Shutterstock

Produkti, kas biežāk izraisa alerģiju

  • Zivis, ikri;
  • Vēžveidīgie, mīkstmieši;
  • Olas;
  • Vistas gaļa;
  • Buljoni (gaļas);
  • Piena produkti;
  • Kakao;
  • Konfektes, īpaši šokolādes;
  • Treknie cepumi, vafeles;
  • Tortes, kūkas, bulciņas;
  • Košļājamā gumija;
  • Limonādes (Fanta, Coca-Cola, Sprite);
  • Medus;
  • Burkāni (svaigi);
  • Bietes;
  • Tomāti;
  • Zemenes (dārza un meža);
  • Avenes (īpaši meža avenes);
  • Zemesrieksti;
  • Lazdu rieksti, kokosrieksti un citi rieksti;
  • Citrusaugļi (citroni, apelsīni, greipfrūti, mandarīni);
  • Cidonijas;
  • Ananāsi;
  • Arbūzi;
  • Sēnes;
  • Sinepes, pipari;
  • Majonēze;
  • Tomātu mērces;
  • Marinēti produkti;
  • Žāvēti produkti;
  • Pienu saturoši produkti: siers, biezpiens, sviests, saldējums, krējums;
  • Maize, jogurti, zupas, konditorejas izstrādājumi (kūkas, cepumi);
  • Olas saturoši produkti: kūkas, cepumi, picas, pankūkas, makaroni, majonēzes;
  • Saldējums
  • Kviešus saturoši produkti:maize, cepumi, kūkas, zupas, pankūkas, mērces;
  • Produkti, kas satur krāsvielas, stabilizatorus un konservantus: rūpnieciski ražoti pārtikas produkti, dzērieni,kečupi, majonēzes, sausās zupas, u.c.
Ko ēst darbā
Foto: PantherMedia/Scanpix

Source

Cālis.lv

Tags

Alerģija Bērnu klīniskā universitātes slimnīca Bērndārznieka veselība Bērndārznieks Mazuļa veselība Mazulis Zīdaiņa veselība un barošana Zīdainis
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form