Foto: Shutterstock

Situācijas mēdz būt dažādas un tas, ka jaunā māmiņa atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) gadu vai pusotru gadu, neaizsargā sievieti pret saslimšanu un citām veselības likstām. Vai gadījumā, kad mamma saslimusi un nevar parūpēties par zīdaini, tētim ir iespēja noformēt slimības lapu bērna kopšanai, skaidrots "Latvijas Vēstneša" portāla e-konsultāciju sadaļā.

Kāds tētis un vīrs "Lvportāls" uzdevis šādu jautājumu: "Labdien! Mana sieva atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, taču diemžēl ir smagi saslimusi, kas būtiski apgrūtina viņas iespējas parūpēties par sevi un mūsu gadu veco bērnu. Vai man kā bērna tēvam šajā gadījumā pienākas slimības lapa, lai varu parūpēties par ģimeni? Vai arī ir jāņem atvaļinājums?"

Atbildi sniedz "Lvportāls" redaktore un eksperte Zaida Kalniņa: "Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība" 3. punktu darbnespējas lapu personai izsniedz:

  • sakarā ar slimību (arī arodslimību) vai traumu (arī nelaimes gadījumu darbā), kas saistīta ar darbspēju zaudēšanu;
  • ja nepieciešams saņemt ārstniecisku vai profilaktisku medicīnisko palīdzību;
  • ja nepieciešama izolācija karantīnas laikā;
  • ja atveseļošanās laikā pēc slimības (traumas) saskaņā ar medicīnisku atzinumu darbspēju atjaunošanai nepieciešams ārstēties rehabilitācijas iestādē;
  • sakarā ar stacionārā veicamu protezēšanu vai ortozēšanu;
  • sakarā ar stacionārā veicamu izmeklēšanu, ja ir ārsta norīkojums;
  • personai, kas kopj slimu bērnu vecumā līdz 14 gadiem;
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, jums nav pamatojuma noformēt darbnespēju, lai koptu bērnu sievas slimības laikā."

Šādā situācijā, kad jāaprūpē mazs bērns, kamēr mamma BKA laikā slimo, viens ieteikums ir vērsties pie darba devēja un vienoties par iespēju doties bezalgas atvaļinājumā līdz brīdim, kamēr mamma atveseļojusies un var atkal pievērsties bērnkopībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!