Foto: Shutterstock

Piens ir lielisks kalcija, D vitamīna, B12, B2 un A grupas vitamīnu avots, taču kas par daudz, tas par skādi. "Uzskats, ka piens dara tikai labu, ir maldīgs," uzsver pediatre Daira Brenča. Viņa kopā ar uztura speciālisti Olgu Ļubinu atklāj, kādi ir izplatītākie mīti par pienu bērna uzturā, un kāpēc ar to nevajadzētu pārspīlēt.

Līdz piecu, sešu mēnešu vecumam ideālajā gadījumā bērna primārais un vienīgais uztura avots ir mammas krūts piens, taču šis laiks paskrien nemanot. Mazulim augot, viņa ikdienas uzturu ir nepieciešams papildināt. "Pieradumam ir liels spēks, un mammas krūts ir ērta un vienmēr klāt, savukārt pieniņš ir silts un ideāls pēc sastāva, taču ar to vien nepietiek, jo, bērnam augot, mainās arī viņa uzturvielu pamatvajadzības " skaidro pediatre. Ļubina piebilst, ka šajā vecumā mazulim organismā sāk pietrūkt dzels krājumi, ko viņš var uzņemt ar piebarojumu. Tāpat arī mammas piena uzturvērtība pēc gada vairs nav tāda, kāda tā bija sākuma periodā. Pediatre iesaka vecākiem pieturēties pie ārstu ieteiktiem norādījumiem un neaizrauties ar pārlieku ilgu mazuļa barošanu ar krūti, bet jau laicīgi uzsākt piebarošanu ar dažādiem dārzeņiem.

  • Šajā rakstā vairāk uzzināsi par bērnu piebarošanu, ar ko sākt un kādas ir nepieļaujamās kļūdas. Savukārt te lasi mammu un ārstu viedokli par piebarošanas uzsākšanu jau no četru mēnešu vecuma.


Ir dzirdēts, ka, jo ilgāk mazulis saņems mātes pienu un jo lielāku ikdienā uzņemto uztura devu tas sastādīs, jo veselīgāks viņš būs, taču Brenča uzsver – tas ir tikai mīts, jo patiesībā ir tieši pretēji. Bērnam uzturā lietojot pārlieku daudz piena, tiek kavēta dzelzs uzsūkšanās. Tā rezultātā mazuļiem, kuri pēc gada vecuma uzturā saņem ļoti daudz piena vai piena produktu, pakāpeniski var attīstīties mazasinība. "Dzelzs ir ļoti būtisks, lai veidotos hemoglobīns, kas savukārt nogādā skābekli uz visiem audiem," skaidro pediatre. Tas nozīmē, ka mazulis nevis būs veselīgāks un izturīgāks pret vīrusiem un slimībām, bet gluži pretēji, vīrusi viņam lips klāt un mazulis biežāk slimos.

Tāpat daudzi uzskata, ka piens palīdz stiprināt bērna zobus un kaulus. Taču arī šis, pēc Brenčas teiktā, neatbilst patiesībai. "Piens satur fosfātus, kas lielā daudzumā, nokļūstot organismā, dara tieši pretēji – viņi to kauliņu paskalo un kalciju, kas ir kaulos, izskalo laukā, kā rezultātā samazinās kaula izturība," viņa skaidro. Ļubina gan piebilst, ka šāda situācija var veidoties tad, ja piens vai piena produkti uzturā tiek lietoti pārmērīgi.

Pie mītiem iekļaujas arī uzskats, ka piens palīdzēs uzlabot bērna smadzeņu darbību, līdz ar to viņš kļūs gudrāks. Taču piens nenodrošina bērnu ar Omega3 taukskābēm, kas ir būtiskas, lai viņam attīstītos kognitīvās spējas – domāšana, spriešana, atmiņa, spēja mācīties un apgūt dažādas prasmes un iemaņas. Taču mātes pienā gan ir šī svarīgā taukskābe, taču koncentrācija ir atkarīga no mātes uztura, piebilst uztura speciāliste.

Foto: Shutterstock

Vēl viena no problēmām bērnu veselībā, kas nereti tiek saistīta ar pārlieku liela piena un piena produktu patēriņu, ir virssvars. Katrs piektais Latvijas pirmklasnieks ir ar lieko svaru, vēsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) skolu vides pētījuma dati. Benča uzsver, ka vecākiem šo problēmu ir ļoti grūti sasaistīt ar pienu un piena produktu patēriņu, jo šie produkti tautā tiek slavēti kā veselīgi un vajadzīgi. Kaut tā ir taisnība, lietojot tos, būtu labi atcerēties izseno teicienu "viss labs, kas ar mēru". Pediatre atklāj – pašreiz ir pierādīts, ka pārlieku liels daudzums piena produktu uzturā var būt kā veicinošs faktors tam, ka bērnam jau agrīni veidojas problēmas ar lieko svaru. Ļubina gan piebilst, ka pie liekā svara ir vainojami nevis piena produkti, bet gan pie tiem pievienotais cukurs, kas lielos daudzumos ir atrodams saldinātajos jogurtos, piena dzērienos, biezpiena sieriņos un citos produktos.

Abas speciālistes atklāj, ka ikdienā novērojušas, ka vecāki bērna uzturā bieži vien mēdz iekļaut pārāk daudz piena produktu. Putra, kas vārīta uz piena bāzes, brokastīs, glāze piena pusdienās un brokastu pārslas ar pienu launagā, pa vidu vēl biezpiena sieriņš vai jogurts – šis ir tikai viens no piemēriem, kā var pārspīlēt ar piena produktiem bērna uzturā, pašiem nemanot. Pediatre aicina vecākus atcerēties, ka piens nav dzēriens, bet gan ēdiens. Viņa atklāj, ka bieži nākas novērot situācijas, kad vecāki ūdens, tējas vai cita dzēriena vietā bērnam piedāvā pienu vai piena maisījumu. Šāda rīcība var nomākt mazuļa ēst gribu, kā rezultātā bērns var atteikties ēst dārzeņus, gaļu, putru un citus produktus. Tāpat pārmērīga piena produktu lietošana uzturā var veicināt aizcietējumus. "Piena produkti ir olbaltumvielu avots, un pārmērīga olbaltumvielu lietošana veicina cietāku vēdera izeju," skaidro uztura speciāliste.

  • Samazināt piena daudzumu ikdienā ir viens no veidiem, kā tu vari pierunāt mazo ēst dārzeņus, taču, ja arī tas nestrādā, tad izmēģini kādu no šiem ieteikumiem, kā tos iemānīt mazuļa puncī.


Pēc gada vecuma mazulim vajadzētu saņemt apmēram 350 līdz 400 mililitrus jeb aptuveni divas glāzes piena un piena produktu dienā. "Ir būtiski, lai mazulim šī ēdienkarte ir tiešām sabalansēta," uzsver pediatre. "Tas būs viens no stūrakmeņiem, lai mazulim attīstoties būtu laba imunitāte un veselība." Viņa piebilst, ka vecākiem nebūtu katru dienu precīzi jānosaka, cik daudz piena bērns šodien ir patērējis. Tas, ka vienu dienu tiek uzņemts vairāk, bet citu dienu mazāk, ir tikai normāli, būtiskākais ir nepārspīlēt.

Ļubina iesaka lielāku uzsvaru bērna uzturā likt uz skābpiena produktiem, piemēram, kefīru, jogurtu un paniņām. Tie ir vieglāk sagremojami, kā arī pildīti ar pienskābes baktērijām, kas labvēlīgi ietekmē bērna gremošanas trakta darbību.

Viens no veidiem, kā samazināt piena daudzumu bērna uzturā, ir reizēs, kad bērnam slāpst, iecienīto pieniņu aizvietot ar ūdeni. Tāpat arī putru ieteicams vārīt ūdenī, pievienojot tikai nedaudz piena. "Tas, ka putra ir jāvāra pienā, manuprāt, arī ir tikai mīts," piebilst pediatre.

Lai nebūtu jāsaskaras ar augstāk minētājām sūdzībām, abas speciālistes uzsver – pienu un piena produktus bērna uzturā jāiekļauj normas robežās un ar to lietošanu nevajadzētu pārspīlēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!