Foto: Shutterstock
Mammas un tēti bieži vien ir šausmās, kādas tik diagnozes ārsti nenosaka mazuļiem. Bērniem arvien biežāk ir sastopams uzmanības deficīts, hiperaktivitāte un citi uzvedības traucējumi. Vecāki dod priekšroku to visu norakstīt uz bērna kaprīzēm un dzīvo ar devīzi: "Viss pats pāries!".

Un tā rezultātā bērnā attīstās paaugstināta agresija un krasas garastāvokļa maiņas. Pēc zinātnieku uzskatiem, šīs problēmas sakne slēpjas tieši tajā, ka bērnam nav noteikts dienas režīms.

Lai bērna bioritms atgūtu normas stāvoklī, pietiks, ja atjaunosi mazuļa pie konkrēta diennakts režīma. Kā pareizi organizēt režīmu un tā ievērošanu, padomus dod "Mama-likes".

Sniedz bērnam drošības sajūtu

Pat pieaugušais ne vienmēr spēj tikt galā ar uztraukumu, ja nav pārliecības par nākamo dienu. Bērnam šo faktu pieņemt ir vēl grūtāk. Dienu jāplāno tā, lai mazulis jau iepriekš saprastu, kas notiks pēc gulēšanas, ēšanas, pastaigām un vannošanās. Neievērojot šo noteikumu, bērna dzīvē ienāk haoss un nemitīga nezināmā gaidīšana, kas, savukārt, noved pie ikdienišķa stresa.

  • Daudzbērnu tēta ieteiktus zelta likumus nomoda un gulēšanas režīma ieviešanai atradīsi te.

Atmet jebkāda veida fanātismu

Ne viss ir balts vai melns. Ja esi nolēmis precīzi izvirzīt visus noteikumus šeit un tagad, bet tālāk tiem sekot pa sekundēm, tad ieteicams nedaudz piebremzēt. Tavi centieni bērnu var pārvērst eksistējošā robotā un atstāt mazuli bez iešanas ciemos un priecīgajām "vēl 15 minūtēm multfilmas". Dažreiz bērnu ir lietderīgi palutināt ar vēl vienu minūtīti neplānota prieka.
Foto: Shutterstock

Ņem vērā bērna organisma īpatnības

Bērniem ir jāguļ noteikts stundu skaits diennaktī. Tas ir fakts, bet, cikos šīs stundas sāksies – tas jālemj tev. Pavēro, kādos brīžos bērns labāk iemieg un mierīgāk guļ. Tā tu varēsi izvēlēties individuālu režīmu savam bērnam. Un tieši tāpat režīma jāveido attiecībā uz barošanu, pastaigām un citām lietām.

  • Ja gadījumā tavam mazulim ir sajukusi diena ar nakti, arī tas ir labojams. Šajā rakstā vari iepazīties, kā atkal ieiet normālās sliedēs. Bet te atradīsi informāciju, cik ilgi jāguļ jaundzimušajam.

Pacietība

Nevar gribēt, ka mazulis tevis izveidotajā režīmā iekļausiet dažu dienu laikā. Lai kaut kādas darbības kļūtu par ieradumu, mazā cilvēciņa organismam būs nepieciešamas aptuveni 40 dienas. Šajā ziņā bērni no pieaugušajiem atšķiras visai maz. Tādēļ, vecāki, izrādiet pacietību!

Foto: Shutterstock

Ņem vērā mazuļa vecumu

Skaidrs, ka pirmajās dzīves nedēļās mazulim jāguļ pa trim stundām ar nelieliem pārtraukumiem, kuru laikā notiek mazuļa barošana, mazgāšana, autiņbiksīšu nomaiņas. Cerams, ka tu nedomā, ka tā turpināsies ilgi. Jo vecāks bērns, jo organismam mazāk nepieciešams miegs. Ar laiku viņam būs nepieciešamas kustību spēles un smadzeņu aktivitātes. Tādēļ periodiski pārskati sava bērna režīmu un ievies nepieciešamās korekcijas.

Režīma ievērošana sniedz plusus ne tikai bērna dzīvē, bet arī vecāku: viņi vienmēr varēs ieplānot laiku sev un veltīt uzmanību savām interesēm, tāpat bērns vēlāk, kad sāka iet bērnudārzā, praktiski nemanāmi varēs adaptēties arī šajā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!