Foto: Shutterstock

Augsti sasniegumi mācībās ir svarīgi ne tikai skolēniem un viņu vecākiem, bet arī skolai. Tāpēc, lai palīdzētu bērniem un jauniešiem sasniegt labākos rezultātus, Ropažu novada vidusskola izstrādājusi dažādas mācību stratēģijas, kas palīdzēs skolēniem uzlabot sniegumu pārbaudes darbā un iemācīs veiksmīgi strādāt ar tekstu.

Ropažu vidusskolas direktore Inta Ozola portālam "Cālis" atklāj, ka ideju veidot šādas mācību stratēģijas aizguvusi no ārzemēm, kurš šada metode ir nesusi augļus. "Par mācīšanās stratēģijām sākām domāt, kad kļuvām par "Skola2030" pilotskolu (tobrīd vēl ar nosaukumu Zaķumuižas pamatskola)," skaidro skolas direktore.

"Mūsu iecere ir veidot izaugsmes domāšanas skolu, kurā ne tikai skolēniem māca mācīties, bet arī rosina rakstura pilnveidi," stāsta Ozola. Viņa atklāj, ka šāda veida informatīvie plakāti Latvijas skolu kontekstā tiek uzskatīti par inovāciju.

Pirmais informatīvais plaktās ir publicēts Ropažu vidusskolas "Facebook" lapā, taču pēcāk šī un vēl citas izveidotās mācību stratēģijas tiks izdrukātas un izvietotas skolas telpās. Šobrīd ir sagatavotas 10 dažādas atgādnes – gan sienas plakāti, gan grāmatzīmes skolēniem – par mācīšanās stratēģijām, bet vēl tikpat daudz dažādus lielformāta materiālus ir plānots izveidot arī par izaugsmes domāšanas veicināšanu.

Ropažu novada vidusskolas direktore laipni piekrita dalīties izveidotajās mācību stratēģijās arī ar "Cālis" lasītājiem. Iespējams, kāda no tām noderēs arī tavam bērnam.

Lūk, sešas idejas, kā skolēnam uzlabot savus rezultātus pārbaudes darbā!

  • Neatstāj sagatavošanos un pēdējo brīdi un regulāri pārskati mācību vielu;
  • Sagatavošanās procesā, uzraksti mazus špikerīšus un atgādnes, kas palīdzēs vieglāk atcerēties mācību vielu;
  • Kārtīgi izgulies, paēd un dzer daudz ūdens;
  • Uzmanīgi izpētī visus pārbaudes darba uzdevumus un sāc ar vieglāko;
  • Pieraksti visas savas idejas. Arī par pusi no atbildes var saņemt punktus;
  • Izmanto visu pārbaudes darbam paredzēto laiku un pirms darba nodošanas to pārskati.


Vēl citas stratēģijas, kas palīdzēs skolēnam uzlabot sasniegumus pārbaudes darbos un iemācīs veiksmīgāk strādāt ar tekstu, atradīsi zemāk redzamājā Ropažu novada vidusskolas izgatavotajā plakātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!