Foto: Shutterstock
Zīdaiņa autiņbiksīšu saturs pirmajā dzīves gadā liecina arī par viņa veselības stāvokli un pašsajūtu. Piemēram, ilgstoša caureja var liecināt par dehidrāciju. Taču zīdaiņa autiņbiksīšu saturs jaunajiem vecākiem var būt gluži kā mīkla, jo tas ir gan dažādās krāsās, gan struktūrā. Kā atpazīt caureju un kad sākt par to satraukties?

Ja bērniņš barošanas laikā nokārtojas vairāk nekā vienu reizi, ja viņa izkārnījumi ir šķidrāki nekā parasti vai dienas laikā viņš piepilda vairāk autiņbiksīšu nekā parasti, visticamāk mazo ķiparu ir piemeklējusi caureja. Tāpat par šķidru vēdera izeju var liecināt arī viņa uzvedība – zīdainis var būt nervozs, niķīgs, noguris, un viņu var būt grūti nomierināt.

Lielākoties, ja mazulim ir caureja, vecāki var turpināt viņu barot ar pudelīti vai zīdīt. Kā minēts portālā, bērni, kas ēd mātes pienu, ar caureju mokās retāk, jo mātes piens satur antivielas.

Ja bērnam tikai retu reizi ir šķidra vēdera izejas, tas neliecina, ka viņam kaut kas nav kārtībā ar veselību. Taču ir gadījumi, kad caurejai būtu jāpievērš lielāka vērība. Piemēram, ja tā ilgst vairākas dienas. Pediatre Sāra Konela portālā “Bundoo” atklāj, ka ilgstoša šķidra vēdera ideja var pāraugt dehidrācijā.

Par dehidrāciju liecina raudāšana bez asarām, samazināta urīna izdalīšana un sausa mute. Konela piekodina – ja zīdainis astoņu stundu laikā ne reizi nenokārtojas, steidzami jādodas pie ārsta. Arī gadījumā, ja papildus minētajām pazīmēm mazajam ir slikta dūša un vemšana, būtu jāsazinās ar ģimenes ārstu vai pediatru, jo vemšana var paātrināt dehidrāciju.

Pediatre gan mierina, ka lielākoties mazuļiem caureja beidzas tikpat ātri kā sākusies, taču tas nenozīmē, ka tai nevajadzētu pievērst uzmanību. Tava atvase šajā vecumā vēl nespēj pati pateikt, ka viņai sāp vēders un moka caureja, tāpēc tev jābūt īpaši vērīgam, lai ievērotu, ka kaut kas nav kārtībā.

Savukārt, ja vēlies uzzināt, kā palīdzēt vecākiem bērniem, kurus piemeklējusi caureja vai vemšana, lasi šo rakstu. Turpretim te atradīsi atbildes uz vecāku izplatītākajiem jautājumiem par mazuļa vēdera izeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!