Foto: Ēriks Meinarts

Linardam šobrīd ir 14 gadi. Viņam kopš dzimšanas tika uzstādīta diagnoze – bērnu cerebrālā trieka, spastiska tetraraparēze. Linardam 2008. gadā, pateicoties ziedotāju atsaucībai, Minhenes ortopēdiskajā klīnikā Vācijā, tika veikta muskuļu pagarināšanas operācija, un puisis varēja pārvietoties pats. Taču nu pusaudzis ir strauji izaudzis un viņam nepieciešama jauna operācija.

Linards patlaban mācās 7. klasē. Mācībās viņam iet labi, viņš ir erudīts, mērķtiecīgs un draudzīgs, labprāt iesaistās skolas piedāvātajās aktivitātēs – invalīdu sporta olimpiādēs, peldēšanā u.c.

Viņš ļoti interesējās par sportu, ģeogrāfiju, informātiku. Linarda mērķis ir kļūt par programmētāju un cilvēku, kurš nākotnē varēs veidot patstāvīgu ikdienu, tā par savu dēlu stāsta puiša vecāki.

Linardam ir nopietni kustību traucējumi (piecu gadu vecumā viņš pārvietojās tikai rāpojot) līdz brīdim, kad 2008. gadā, pateicoties ziedotāju atsaucībai, Minhenes ortopēdiskajā klīnikā Vācijā, viņam tika veikta muskuļu pagarināšanas operācija.

Pēc veiktās operācijas, pareiza atveseļošanās perioda, ko nodrošināja Minhenes ortopēdiskās klīnikas speciālisti un regulāras fizioterapijas pēcoperācijas laikā, Linards ar visu atbalstu panāca to, ka viņš sāka staigāt pats! "Tas bija liels brīnums ne tikai mums, bet arī pašam Linardam, kas nozīmēja, ka ir sasniegts pirmais lielais solis viņa izaugsmei un patstāvībai," atminas Linarda vecāki.

Šāda veida operācijām būtiska ir ne tikai pati operācija, bet tikpat būtiska ir pareiza pēcoperācijas aprūpe, nodrošinot pagarināto muskuļu pareizu atlabšanu un nostiprināšanu ar regulārām fizioterapijas procedūrām, kā rezultātā ir lielākas izredzes normālu kustību iegūšanai.

Linardam strauji augot, kāju muskuļu stāvoklis acīmredzami pasliktinās, jo notiek kaulu augšana, bet kāju muskuļi slimības dēļ viņam neattīstās atbilstoši, līdz ar to patstāvīgi pārvietoties, bez ratiņkrēsla izmantošanas, dēlam paliek aizvien grūtāk. Problēmas ir pēdās, locītavās, kā arī notiek ceļgalu deformācija uz iekšpusi.

Foto: Ēriks Meinarts

Šogad, konsultējoties ar vācu ārstu – ortopēdu – par Linarda pašreizējo stāvokli, turpmāko ārstēšanu un rehabilitāciju, un viņu apsekojot klātienē, stāvokļa uzlabošanai Linardam tika nozīmēta atkārtota kāju muskuļu pagarināšanas operācija Minhenes ortopēdiskajā klīnikā Vācijā.

"Operācijas veikšanai nepieciešami 25 475 eiro. Summa ir ievērojama un, bez līdzcilvēku atbalsta, mums pašiem nav pa spēkam šādu summu savākt. Mēs, Linarda vecāki, jau iepriekš esam pateicīgi par atsaucību, līdzjūtību un sapratni," tā pēc līdzcilvēku palīdzības raugās puiša vecāki.

Ja tev ir iespēja sniegt atbalstu Linardam un viņa ģimenei, to var izdarīt "Palidzesim.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!