Foto: F64
18. novembris jeb Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadiena ir svētki, ko gribas pavadīt kopā ar visu ģimeni. Nevar noliegt, svētku pasākumu 18. novembrī ir gana daudz, taču – kurp vislabāk doties ar mazajiem ķipariem? "Cālis" sagatavojis svētku pasākumu apkopojumu, kas ir īpaši piemērots ģimenēm ar bērniem. Šajā dienā savām interesēm atbilstošāko pasākumu atradīs gan mūzikas mīļi, gan tie, kas svētkos meklē tautas vienotības sajūtu vai kādu interesantu darbnīcu bērniem.

Gaismas festivāls "Staro Rīga"


Šogad festivāla pamatprogrammā būs apskatāmi 22 gaismas objekti, no kuriem 21 būs izvietots vecpilsētā un Rīgas centrā, bet viens Āgenskalna tirgū, Pārdaugavā. Ģimenes, kas dosies uz festivālu kopā ar mazākajiem, "Staro Rīga" pārstāvji aicina doties uz Alberta laukumu. Tur visus gaidīs izdevniecības "Liels un mazs" bilžu grāmatu sērijas varonis Bikbuks. Viņš aicinās doties līdzi ceļojumā, kurā atdzīvosies mākslinieces Rūtas Briedes ilustrācijas, būs dzirdama Ineses Zanderes dzeja un, izmantojot tehnoloģiju iespējas, ikviens varēs nofotografēties un kļūt par vienu no "Bikibuka piedzīvojuma" dalībniekiem.

Tāpat bērniem īpaši patiks Tīnas Večas interaktīvā videsprojekcija "Krāso mani skaisti", kas atradīsies Kongresu nama priekšlaukumā. Tur pieci krāsaini skrejceļi vedīs uz spilgtu ainavu, kas uztvers spēles dalībnieku attēlus. Atliks tikai ļauties spēles priekam un spilgto krāsu labirintam.

Vairāk informācijas par objektiem, kas šogad ir skatāmi gaismas festivālā "Staro Rīga", atradīsi šeit.

Svētku uguņošana


Kā jau katru gadu, arī šogad neiztikt bez svētku uguņošanas, kas liek aizrauties elpai gan lieliem, gan maziem. Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadiena noslēgsies pulksten 21 11. novembra krastmalā ar kopīgu Latvijas valsts himnas dziedāšanu un krāšņu uguņošanu virs Daugavas. Pēc uguņošanas priekšnesuma iedzīvotājiem krastmalā līdz par pulkstn 22.30 būs iespēja dzirdēt arī Latvijā iemīļotas dziesmas sešu populārāko radiostaciju dīdžeju sniegumā.

Militārā parāde


18. novembris rīdziniekiem un pilsētas visiem nav iedomājams ne tikai bez svētku uguņošanas, bet arī militārās parādes. Karavīri, tanki un citas neatņemamas militārās parādes sastāvdaļas ir daudzu zēnu sapņu piepildījums. Šogad Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde 11. novembra krastmalā sāksies pulksten 13.

Foto: DELFI

Gaismas instalācija "Latvijas zvaigznājs"


Ja ar gaismas festivāla "Staro Rīga" piedāvājumu šķiet par maz, ģimenes ar bērniem tiek aicinātas arī doties apskatīt gaismas instalāciju "Latvijas zvaigznājs", ko varēs atrast Brīvības bulvāra liepu alejā. "Instalācija atspoguļo Latvijas valsts dibināšanas brīža zvaigžņu stāvokli virs Rīgas ar 27 rudenim raksturīgajiem zvaigznājiem, kas pilnībā bija redzami nozīmīgajā brīdī," Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam pastāstīja viens no gaismas instalācijas autoriem, mākslinieks Atis Izands.

Līdztekus gaismas instalācijai "Latvijas zvaigznājs" valsts svētku laikā pilsētā ir izvietoti Latvijas valsts karogi, zālienos vairāku ielu krustojumos – vides objekti "Karogkonstrukcijas" un "Karogi virpulī", pilsētas kanālā būs skatāmi "Ugunsziedi" un "Plūstošie raksti", Bastejkalnā svētku noskaņu radīs dzīvās uguns instalācijas "Uguns stabi" un "Latvju cimdi". Arī vides mākslas objektā "Goda vārti" novembrī redzams patriotiskas noskaņas vēstījums.

Lāpu gājiens


Vienotības sajūtu, ko sniedz lāpu gājiens, ir iespējams piedzīvot ne tikai Lāčplēša dienā, bet arī Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadienā. Lāpu gājiena mērķis ir pateikties Latvijas valsts dibinātājiem un brīvības cīnītājiem, kuru ticība latviešu tautas nākotnei un nestie upuri deva iespēju latviešiem būt starp tām pasaules tautām, kurām ir sava valsts.

Pirms gada šajā pasākumā piedalījās vairāk nekā 20 000 cilvēku. Arī tev kopā ar ģimeni šogad ir iespēja būt daļai no šī vērienīgā pasākuma.

Pulcēšanās gājienam notiks Rīgā, pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa, Kr. Valdamāra ielas un Raiņa bulvāra krustojumā, no pulksten 17, kad atnācējus priecēs svētku koncerts. Savukārt pats gājiens sāksies pulksten 18.

Bildes un video no lāpu gājiena 2018. gada 18. novembrī vari skatīt te.

"Raxtu Raxti" svētku koncerts


Tās ģimenes, kas vēlas svētkus sagaidīt īpaši muzikālā noskaņojumā, ir aicinātas priecēt ausis muzikālās apvienības "Raxtu Raxti" koncertā izstrāžu hallē Ķīpsalā. Priekšnesums noritēs divās daļās – pirmajā izskanēs pazīstamas dziesmas – gan orģinālmūzika, gan latviešu komponistu skaņdarbi tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā no kolektīva repertuāra. Savukārt otrajā daļā kolektīvam "Raxtu Raxti" pievienosies slaveni latviešu tautas instrumentu meistari.

Lai uz koncertu varētu doties visi gribētāji, 18. novembrī tas notiks gan pulksten 14, gan 18. Sīkāku informāciju meklē šeit.

Koncerts "Dziesma, ar ko Tu sācies?"


Mūzikas mīļotāji 18. novembrī pulksten 12 tiek aicināti arī uz Rīgas Stradiņa universitātes aulu, kur bezmakas koncertā uzstāsies grupa "Menuets". Koncertā skanēs visu laiku skaistākās un populārākās grupas dziesmas: "Viņi dejoja vienu vasaru", "Alvas zaldātiņi", "Dzeguzes balss" un citas.

Vairāk informācijas par gaidāmo koncertu atradīsi te.

Tāpat Rīgā būs arī virkne citu bezmaksas koncertu:

  • Pulksten 14 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē norisināsies koncerts "Par katru stundu", kurā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris, jauktais koris, pedagogi un studenti;
  • Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" pulksten 14 varēs doties uz koncertu "Sapņu zeme", kur piedalīsies Evita Zālīe Grosa (soprāns), Juris Vizbulis (tenors) un Santa Jēkabsone (pianiste);
  • Tāpat ausis varēs priecēt arī VEF Kultūras pilī pulksten 16 koncertā "Vēstījums nākamām paaudzēm", kurā muzicēs orķestris "Rīga" un solists Āris Ozols.

Šie ir tikai daži no daudzajiem bezmaksas koncertiem, kurus tu kopā ar ģimenei vari apmeklēt svētku dienā.

Nodarbības bērniem "Mana Latvija"


18. novembrī ģimenēm ar bērniem ir iespēja paviesoties arī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Tur pulksten 12, 14 un 16 norisināsies bezmaksas nodarbības bērniem: stāsti par jaunās valsts sargāšanu un varoņu godināšanu, vēsturisko un mūsdienu Latvijas apbalvojumu apskate un ordeņa dizaina darbnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!