Foto: Ieva Romaško

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs kopā ar Veselības ministriju ir sācis darbu pie Bērnu muzeja kā mūsdienīga veselības pratības centra skolu jaunatnei izveides. Jaunais muzejs atradīsies esošā muzeja rekonstruētajā piebūvē un durvis vērs 2024. gada nogalē. Bērnu muzeja ekspozīcija "Viens vesels" stāstīs par veselību kā cilvēkus un ekosistēmas vienojošu lielumu.

21. septembrī Medicīnas vēstures muzeja rīkotajā pasākumā muzeja direktors Kaspars Vanags, veselības ministrs Daniels Pavļuts un arhitekte Brigita Bula prezentēja Bērnu muzeja koncepciju un būvniecības plānus. Savukārt skolas "Domdaris" audzēkņi iepazīstināja ar pop-up izstādi, kas veidota par viņiem interesējošiem veselības jautājumiem.

Bērnu muzeju apmeklētājiem plānots atvērt 2024. gada nogalē, un tas atradīsies Medicīnas vēstures muzeja galvenās ēkas rekonstruētajā piebūvē Ukrainas neatkarības ielā 1, Rīgā. Bērnu muzejā iecerētā ekspozīcija "Viens vesels" būs stāsts par veselību kā cilvēkus un ekosistēmas vienojošu lielumu, kurā līdztekus zinātnei un nākotnes tehnoloģijām nozīmīga loma būs ierādīta arī empātijai. Reaģējot uz mūsdienu sabiedrības izaicinājumiem, Bērnu muzejs tiks veidots kā veselības pratības centrs skolu jaunatnei, tādējādi veicinot sabiedrības ilgtspēju.

Šī projekta īstenošanai muzejs, sadarbojoties ar Veselības ministriju, ir noslēdzis līgumu par piebūves rekonstrukcijas darbiem 650 317 eiro apmērā. Bērnu muzeja izbūvei atbalstu sniedz arī Medicīnas muzeja atbalsta fonda biedrība, piesaistot "Swedbank" ziedojumu, kas sedz arhitektūras projekta izstrādei nepieciešamos izdevumus. Plānots, ka arhitektes Brigitas Bulas komanda arhitektūras projektu būs izstrādājusi līdz 2022. gada beigām, savukārt būvdarbi tiks veikti 2023. gadā. Paralēli notiek darbs pie Bērnu muzeja ekspozīcijas satura izstrādes un tās realizācijai nepieciešamā finansējuma piesaistes.
Foto: Ieva Romaško

Medicīnas vēstures muzeja direktors Vanags uzsver: "Domājot par paaudzi, kura dzīvos klimata izmaiņu pārveidotā pasaulē, muzejs vēlas radīt vietu, kurā bērni, viņu vecāki un skolu pedagogi var runāt par rūpēm kā ilgstspējīgas sabiedrības pamatu, vairot veselības pratību un apgūt iekļāvības principus."

"Tas, kā bērni mācēs rūpēties par savu un apkārtējo veselību, ir Latvijas izdzīvošanas jautājums. Mums ir vieni no sliktākajiem veselības rādītājiem Eiropā un cilvēki zaudē dzīvību un veselību no neinfekciju slimībām, kuru galvenie iemesli ir sakņoti zemā veselībpratībā. Pēdējos gados skolēniem esam veidojuši vairākas veselības pratības kampaņas un redzam, ka bez sistemātiskas skolu iesaistes problēmu neatrisināsim. Vienlaikus Veselības ministrija nevar atļauties gaidīt un mēs turpinām izmantot tos instrumentus, kas ir mūsu rīcībā. Tāpēc tagad kopā ar muzeju veidojam izglītības centru, kurā izmantojot mākslu un radošumu, bērniem būs iespēja ieskatīties jautājumos, par kuriem vecāki un pedagogi reizēm nezina, kā runāt," stāsta Daniels Pavļuts.
Foto: Ieva Romaško

Pasaulē netrūkst bērnu muzeju, kurus ir veidojuši pieaugušie, tādēļ Medicīnas vēstures muzejs talkā pie satura izstrādes ir aicinājis arī skolas "Domdaris" audzēkņus. Skolas dalība projektā nodrošina ne tikai Bērnu muzeja mērķauditorijas vajadzību un interešu pārstāvniecību, bet arī ļauj skolēniem praktizēt skolas vērtības – atbildību, izaugsmi un stipru kopienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!