Foto: Shutterstock
Pamatskolas jaunieši jau ir kļuvuši par modes un jaunu stilu tendenču noteicējiem. Ikdienas skolu apmeklējumiem apģērbs ir pašnoteikšanās apliecinājums. Ja puiši, apmeklējot skolu, izvēlas vairāk sportiskus un ērta piegriezuma apģērbus, tad meitenēm vairāk patīk eksperimentēt un katru dienu izskatīties citādākām. Lai arī liekas, ka mūsdienu stilīgo dzīvi nosaka "Instagram" zvaigznes un tā drīz kļūs par profesiju, tomēr pamatskolas jaunieši uzskata, ka tas ir domāts tiem, kas neko citu nemāk darīt.

Modes un izklaides centra "Rīga Plaza" veidotā aptaujā par pamatskolas jauniešu dzīvesstilu atklājās, ka lielākai daļai (36 procentiem) pamatskolas jauniešu ģērbšanās stils un attieksme pret modi ir skolas izdzīvošanas likums, bet tas nenorāda uz to, ka viņi paši gribētu kļūt par stila ikonu "Instagramā".

Daļa norāda, ka varbūt pēc pieciem gadiem varētu par to padomāt, bet negribētu kļūt slaveni visu dzīvi. Drēbes nav tikai apģērba gabals, jo 34 procenti norāda, ka viņi skolā jūtas labi tikai tad, ja ir ģērbušies stilīgi un kopējais izskats tomēr ietekmē viņu pašsajūtu.

Vecāku un bērnu gaumes mēdz atšķirties, bet mūsdienu informācijas un reklāmas ietekme ir darījusi savu, jo lielākai daļai respondentu (40 procentiem) vecāku atbalsta viņu izvēlēto apģērbu un neiebilst pret ģērbšanās stilu. Puišiem tas ir vairāk sportisks, praktisks un ērts, bet meitenes pamatskolā paliek uzticīgas eksperimentēšanai un katru dienu vēlas būt dažādas – gan sportiskas, gan vilkt "oversize" džemperus, gan būt romantiskā stila piekritējas.

Nav pareizi domāt, ka mūsdienu jaunieši tikai domā par modi un apģērbu, jo arī mācības un izglītība viņiem ir svarīgi. To norāda tas, ka lielākai daļai vasaras brīvlaiks bija pietiekami ilgs un viņi vēlējās atgriezties skolā. Tomēr nelielas problēmas jauniešiem sagādā matemātika, jo 26 procenti norādīja, ka šajā mācību priekšmetā viņiem ir viszemākā atzīme. Lielākā daļa respondentu jeb 50 procenti jauniešu ir sajūsmā, ka var izzināt, pētīt un eksperimentēt, jo atzīst, ka ļoti patīk dabas zinības – bioloģija, ķīmija un fizika.

Šonedēļ modes un izklaides centrā "Rīga Plaza" norisinājās jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Meet&Greet" ar modes mākslinieku Kašeru. Pasākumā notika modes skate, kurā bija redzamas arī jaunākās stila tendences jauniešiem. Modes skati veidoja Agneses Rakovskas stilists – Rojs Rodžers Linkevičs. Šogad jauniešu stilu izceļ vairākas modes aktualitātes.

Šā gada rudens jauniešu modes tendences

Uz apģērbiem parādās lieli zīmolu nosaukumi. Tas kādreiz bija raksturīgi deviņdesmito gadu stilam. Tagad šī tendence atkal ir atgriezusies modes pasaulē un noteikti ļaus izcelties pūlī. Beidzot valkāt titulētu modes dizaineru apģērbus nav sliktais stils!

Platas un šaurākas jostas, kas var būt apsietas ap vidukli vai nu kleitām, džemperiem, vai blūzēm. Tas noteikti būs kā stila akcents un reizē arī papildinājums pašam apģērba gabalam. Jostas var būt vienkrāsainas, kā arī ar dažādiem uzrakstiem.

Protams, arī – "oversize". Ja kādreiz varējām smīkņāt, ja kāds bija uzvilcis kaut ko, kas viņam bija par lielu, tad tagad noteikti tas ir "must have"! "Oversize" apģērbi var būt gan džemperi ar garākām piedurknēm, kas var būt atlocītas, gan arī žaketes, blūzes un virsjakas. Kopā šo var kombinēt ar šaurāka apģērba papildinājumiem.

Strīpas uz bikšu sāniem. Atceries vecās, labās "Adidas" bikses, kurām sānos bija līnijas? Tad nu, lūk, tagad strīpas – viena vai vairākas, arī ir modes aktualitāte! Tās var būt pat dažādākās krāsās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!