Foto: Shutterstock
Svētki ir laiks, kad cilvēki daudz biežāk izjūt skumjas, vientulību, tā novērojuši psihologi. Un gadu mija ir ļoti nepateicīgs laiks cilvēkiem, kuri ir emocionālāki un kuriem personīgā dzīve nav nokārtota. Tomēr ir arī cilvēki, kuri pēc dabas ir visai raudulīgi.

Raudāšana – tā ir normāla dzīves sastāvdaļa, tikai daži to dara biežāk, un, daudzuprāt, bez īsta iemesla. Cits var sākt raudāt, ieraugot novārgušu kucēnu, cits, izdzirdot nacionālo himnu vai noskatoties filmu, cits raud aiz dusmām, skumjām – iemeslu ir daudz. Portāls Zdorovie.com aplūko astoņus raudulīgo cilvēku tipus, sniedzot padomus, kā uzvesties šādu ļaužu sabiedrībā, kad viņiem uznākusi kārtējā raudāšanas lēkme.

Raudāt ir dabiski: uzskata zinātnieki

Teoriju par asarām ir gana daudz. Raudāšana palīdz atbrīvoties no stresa, tā ir svarīgs komunikācijas instruments, kas signalizē par pieķeršanos citiem, padevību, aizkustinājumu, aizvainojumu… "Cilvēka asaras var samazināt agresiju un norādīt uz padevību, raudot pirms uzbrukuma. Tas ir līdzīgi kā ar suņa uzvedību, kurš apgriežas uz muguras, ar vēderu uz augšu, it kā teiktu: "Viss, labi - tu uzvarēji"," norāda psiholoģijas profesors Rendolfs Korneliuss. Daži pētījumi pat liecinot, ka sieviešu asaru smarža spēj samazināt testosterona līmeni un vīriešu libido.

Kopumā sievietes raud divas līdz pat četras reizes biežāk nekā vīrieši, un tas skaidrojams ar bioloģiskiem faktoriem (paaugstinātu estrogēnu un prolaktīnu), kā arī sociālajām normām. Starp citu, jo augstāka vīrietim pašapziņa, jo viņš biežāk spēj atzīties par to, ka raud.

Asaru liecinieks: ko darīt raudoša cilvēka klātbūtnē?

Psiholoģe Nensija Frīmena – Kerrola rekomendē izvēlēties pareizo runas ātrumu un toni, kas līdzinās raudošajam cilvēkam, ja vien tev ir vēlme viņu mierināt. "Izdodot līdzīgas skaņas un glāstot raudošā muguru, tu atvieglosi viņa ciešanas, - tieši tā, kā dara mammas, mēģinot nomierināt raudošu bērnu," iesaka psiholoģe.

Aptaujās noskaidrots, ka tikai 25 procenti pieaugušo ir gatavi mierināt raudošu pieaugušo, kas, pēc pētnieku domām, ir saistīts ar kultūras normām, pieaugušo asaras nereti tiek uztvertas kā vājuma pazīme, kas bieži vien pelna nosodījumu.

Lūk, aplūkosim astoņus rauduļu tipus un ekspertu ieteikumus, kā pareizi reaģēt, ja pieaugušais raud!

1. Publiskais raudātājs

Daudzi no mums var izplūst asarās pašās nepiemērotākajās vietās. Ir pilnīgi normāli un dabiski mesties palīgā cilvēkam, kurš ir acīmredzami satraukts, uzskata psiholoģe. Taču, ja cilvēks mērķtiecīgi nemeklē tavus uzmanības apliecinājumus (ciešs acu kontakts, kas liecina par atklātu lūgumus pēc palīdzības) vai tu esi kļuvis par liecinieku nopietnam iemeslam raudāšanai (piemēram, trauma, kritiens), labāk tomēr ir nepievērst uzmanību raudošajam, izrādīt cieņu viņa personīgajai telpai un iet tālāk savās darīšanās. Mierīgs jautājums: "Jums ir nepieciešama palīdzība?" būs pietiekami, lai noskaidrotu, vai raudošajam cilvēkam ir vai nav nepieciešams atbalsts.

2. Slēptais "pinkšķis"

Daudzi cilvēki izvēlas savas asaras pataurēt noslēpumā no apkārtējiem – tieši tādēļ, ka asaras signalizē par vājumu un ievainojamību. Fizisku vai emocionālu sāpju pārdzīvošana var izrādīties daudz drošāka, ja neviens tās neredzēs. Psihiatrijas profesore Irēna Levina atgādina: "Asaras ir signāls par to, ka cilvēks ir spējīgs izrādīt savu satraukumu, bēdas vai skumjas vārdiem". Ja cilvēks biežāk meklē vientulību nekā parasti, vērsies pie viņa un mēģini uzzināt, vai viņam nav atgadījies kaut kas slikts. Taču nepārkāp robežu, atstāj viņam personīgo telpu un izrādi pacietību pret vientulīgo rauduli.

3. Šņukstošais raudātājs

Dažreiz asaru kanālus mēs atveram nedaudz paaugstinātā tonī. Un, lai gan skaļāka elsošana var izsaukt sava veida terapeitisku efektu, pastiprinātas skaņas var pabendēt nervus apkārtējiem cilvēkiem. Profesore Levina iesaka savu līdzi jušanu koncentrēt uz raudošā cilvēka problēmas sakni, nevis censties viņu apklusināt: "Uzsvars jāliek uz atbalstu un mierinājumu, nevis centieniem samazināt izdoto skaņu decibelus". Tas var situāciju tikai pasliktināt. Tādēļ ir vērts nogaidīt, kad raudošais cilvēks paliks klusāks savās elsās, pēc tam netieši norādīt, ka šādai skaļai elsošanai nav jēgas (protams, tas jādara, ievērojot iejūtību, kāpēc cilvēks vispār raudājis).

4. Iedzērušais raudātājs

Pieklājības važu krišana pēc vairāku spirtoto dzērienu patērēšanas var radīt vēlēšanos "izlikt dvēseli" ar asaru palīdzību. "Piedzērušās asaras" var būt gana bagātīgākas par tām, ko cilvēks "lej", esot skaidrā. Tomēr arī "piedzērušās asaras" var vedināt uz pārdomām, kas notiek cilvēka dvēselē. Nomierināt iedzērušo raudātāju ir salīdzinoši vienkārši: paved viņu maliņā un piedāvā savu "aizsardzību" (un vēl – nedaudz dzēriena vai pat ēdiena). Taču esi piesardzīgs: daži cilvēki šādā stāvoklī var būt arī neadekvāti un agresīvi. Ja šādas epizodes tavam draugam ir bijušas ne vienu reizi vien, iesaki viņam vērsties pie kāda speciālista, lai noskaidrotu slēpto iemeslu šādām jūtu izpausmēm.

5. Bez iemesla raudulīgais

Patstāvīga raudāšana bez acīmredzama iemesla var būt psiholoģisku problēmu vēstnese, piemēram, personības traucējumi vai depresija. Nebeidzamās asaras var būt arī traumatisku pārdzīvojumu simptoms. Ar piesardzību komunicē ar raudošu un uzzini no viņa, kas noticis, iesaka Levina. Kļūsti par iejūtīgu klausītāju un domubiedru profesionālās palīdzības meklējumos. Tikai problēmas diagnostiku gan atstājiet abi psihologu rokās un nesteidziet izdarīt nepareizos secinājumus.

6. Raudātājs pēc mīlēšanās

Seksu pavada krasi dzimumtieksmes pieaugumi un kritumi, norāda Korneliuss. Un ne tikai mūsu parasimpātiskā nervu sistēmas daļa mēģina atgriezties normālā līdzsvara stāvoklī, bet "sekss var būt arī spēcīgs pierādījums saiknei starp diviem cilvēkiem, bet emocionālā pieķeršanās nereti ir iemesls epizodiskām asarām". Kopīgās sajūtas spēcīgu fizisku pārdzīvojumu laikā – ir atslēga savstarpējām attiecībām, bet asaras var būt kā apstiprinājums spēcīgam emocionālam pārdzīvojumam.

Vienlaikus starp iespējamiem asaru iemesliem jāmin ne tikai ekstāze, bet arī sāpes un nožēla, piebilst Levins. Tieši tādēļ ir ļoti svarīgi noskaidrot asaru iemeslu un piedāvāt savu atbalstu.

7. Laimīgais raudātājs

Daudzi no mums asaras piedzīvo laimes brīžos. Kāzās, bērniņa piedzimšanas brīdī vai saņemot kādu pārsteigumu dzimšanas dienā, vai tavas mīļākās sporta komandas negaidītas uzvaras dēļ – asaras var pēkšņi līt no prieka, skaidro Korneliuss. Raudot no laimes, diezin vai ir nepieciešams kādu mierināt. Tieši otrādi – tas ir iemesls dalīties priekā un gūt no šī emocionālā brīža papildu pozitīvas emocijas.

8. Raudātājs – manipulators

Lai gan šī tipa raudātājs pieaugušo vidū sastopams salīdzinoši reti (parasti manipulācijas asaras novēro zīdaiņiem un bērnudārza vecuma bērniem), tomēr daži no mums var asaras izmantot kā līdzekli savu vēlmju piepildīšanai. Taču tas nepavisam nenozīmē, ka šajā brīdī mēs neizjūtam skumjas, bailes vai pazemojumu (iedomājies sevi studenta vietā, kurš mīņājas pie pasniedzēja, cerot uz sekmīgu vērtējumu). Tādēļ esi līdzjūtīgs un ar sapratni attiecies pret šādu raudātāju, kamēr viņš nepārtrauc, bet pēc tam centies panākt atvainošanos no viņa un aizliedz turpmāk šādu uzvedību tavā klātbūtnē, jo, protams, manipulācija ir vērsta pret tevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!