Foto: Shutterstock
Ik gadu 3. martā tiek atzīmēta Pasaules dzirdes diena. Kādi ir galvenie stūrakmeņi, lai saglabātu labu dzirdi, un kas ikvienam būtu jāzina par to, kas kaitē mūsu dzirdei? Konsultē "Veselības centrs 4" otorinolaringoloģe (LOR) Inese Krūmiņa.

Mūsdienu straujais temps, kad dzīve kļūst arvien nervozāka, skaļāka un ātrāka, var ietekmēt arī zirdi, stāsta Krūmiņa. Ilgstošs troksnis, piemēram, darbā, skaļas mūzikas klausīšanās (īpaši ar austiņām) pastiprina iespēju, ka ar laiku dzirde pasliktinās. Savukārt pēc akūta trokšņa, piemēram, rokkoncerta, diskotēkas, negadījuma, iekliegšanas ausī, sprādziena un citiem, dzirde var pasliktināties neatgriezeniski.

Taču ne tikai trokšņainai videi ir ietekme. Arī pastāvīgs saspringums un piespiedu pozas, piemēram, darbs pie datora, var radīt asinsrites traucējumus mugurkaula kakla daļā, kas ar laiku var arī radīt dzirdes problēmas.

Rūpes par dzirdi – visos vecumos

Par dzirdi jārūpējas visa mūža garumā, uzsver otorinolaringoloģe. Sākotnēji vecākiem jāgādā par to, lai bērnu ieskauj droša un piemērota vide. Bērna dzirdes galvenie riska faktori ir skaļas rotaļlietas ar augstiem decibeliem, jo tās rada troksni, kas var pavājināt bērna dzirdi. Savukārt lielākiem bērniem būtisks riska faktors ir skaļas mūzikas klausīšanās. Vēl viens riska faktors ir infekcijas, piemēram, vidusauss iekaisumi, ieilgusi, apgrūtināta deguna elpošana.

Kādos ar dzirdes problēmām saistītos gadījumos vecākiem būtu bērns jāved pie LOR? Krūmiņa skaidro, ka pie otorinolaringologa jādodas, ja vecāki ievēro, ka bērns pārprasa, skaļi skatās televizoru, lūdz vecākiem skaļāk lasīt vakara pasaku, kā arī gadījumos, ja ir izdalījumi un tecēšana no auss.

Savukārt pieaugušā vecumā galvenie dzirdes riska faktori saistīti ar asinsrites traucējumiem, piemēram, augstu holesterīna līmeni un izmaiņām sprandā. Iespējami arī jaunveidojumi gan vidusausī, gan iekšējā ausī, gan smadzenēs.

Tāpat jāņem vērā, ka ar gadiem daudzi sāk dzirdēt sliktāk. Dzirdes slieksni nosaka izmeklējumā audiogrammā.

Simptomi, ko nedrīkst ignorēt, un profilakse

Ārste Krūmiņa uzsver, ka gan sāpes, gan dzirdes pasliktināšanās ir simptomi, kuriem jānoskaidro iemesls, tāpēc jādodas pie speciālista. Īpaši nevajadzētu atlikt vizīti, ja ir pēkšņs dzirdes zudums vai pasliktināšanās.

Par labas dzirdes saglabāšanu un ausu veselību jārūpējas ikdienā! Visur jābūt harmonijai – darbs un atpūta, fiziskās aktivitātes – īpaši mugurkaula kakla daļā. Sekojiet veselīga uztura padomiem un savam holesterīna līmenim asinīs. Samaziniet trokšņa kaitīgo ietekmi jūsu ikdienā, kā arī ārstējiet infekcijas slimības – gan degunā, gan rīklē, gan ausīs.

Nesmēķējiet vai atmetiet smēķēšanu, ja jums ir šāds kaitīgs ieradums. Kā arī ievērojiet pareizu ausu tīrīšanu – netīriet ausis ar vates kociņiem un neko nelieciet ausīs. Izvairieties no traumām un, apmeklējot baseinu, lietojiet peldcepuri un ausu aizbāžņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!