Foto: Shutterstock

Jūlija beigās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Biķernieki" Oftalmoloģijas klīnikā pirmo reizi veiktas acu operācijas bērniem – septiņus mēnešus vecam puikam un trīspadsmit gadus vecai meitenei ar glaukomu, kas, neveicot operāciju, pakāpeniski izraisītu neatgriezenisku redzes zudumu.

Abiem bērniem operāciju veica stacionāra "Biķernieki" Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, acu ārste Kristīne Baumane, kura pašlaik Latvijā ir vienīgā speciāliste šādu operāciju veikšanā bērniem un šā gada jūnijā sākusi darba gaitas Rīgas Austrumu slimnīcā.

Tā kā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pacientiem ir nepieciešamas oftalmoloģiskas operācijas, kuras var veikt tikai Rīgas Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā, starp abām ārstniecības iestādēm ir noslēgts sadarbības līgums, skaidro Austrumu slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Glaukoma ir progresējoša acu slimība, kas var izraisīt neatgriezenisku redzes zudumu. Tai raksturīgs paaugstināts acu spiediens, kas bojā redzes nervu. "Atšķirībā no kataraktas operācijas glaukomas operāciju nekādā gadījumā nevar atlikt uz vēlāku laiku, jo, ja redzes nervs spiediena rezultātā tiek bojāts, palīdzēt atgūt redzi vairs nav iespējams. Glaukomas operācijas pamatā ir jaunu atteces ceļu izveidošana, lai intraokulārajam šķidrumam būtu, kur attecēt, acu spiediens mazinātos un vairs nenospiestu redzes nervu," skaidro daktere Baumane.

"Iedzimtu glaukomu bērniem būtu jākonstatē uzreiz pēc piedzimšanas, kad pediatrs veic apskati, un operācija jāveic jau pirmajā dzimšanas mēnesī. Dažreiz ir abpusēja iedzimta glaukoma, dažreiz – tikai vienpusēja. To var redzēt, salīdzinot acu lielumu. Var būt arī tāds kā blāvums acīs vai nepatika pret gaismu, acis tiek berzētas vai arī asaro," biežākās slimības pazīmes nosauc Baumane. Taču glaukoma var attīstīties arī vēlākā vecumā kā dažādu citu acu saslimšanu sekas. "Katru gadu aptuveni piecpadsmit bērniem nepieciešama glaukomas operācija un līdz pat piecdesmit bērniem – kataraktas operācija," saka Baumane.

Glaukomas operāciju veic gadījumos, kad nepalīdz medikamenti. Sākumā izmēģina dažādus acu spiedienu mazinošus pilienus. Ja uzlabojumu nav, jāgatavojas operācijai, skaidro ārste.

"Vecāku ievērībai gribētu minēt, ka mazie pacienti tiek izmeklēti un sagatavoti operācijai Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikā un tad kopā ar anesteziologu un anestēzijas māsu nogādāti Rīgas Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā nepieciešamo manipulāciju veikšanai. Pēc tam pacienti speciālistu pavadībā dodas atpakaļ un turpina atveseļošanos acu ārstu uzraudzībā. Tāpēc sākumā ir jāvēršas pie bērnu ārsta, nevis Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā," skaidro Baumane.

"Operācija ir tikai viens no ārstēšanas posmiem. Liela nozīme ir ģimenes ārstiem un pediatriem, kuri pamana un nosūta bērnu ar iedzimtu acu slimību pie oftalmologiem konsultantiem Bērnu slimnīcā. Pēc operācijas seko daudzu gadu pacietīgs darbs, lai bērna redze attīstītos – tiek sekots bērna acs refrakcijai, redzei un iespējamām pēcoperācijas komplikācijām. Šādu acu slimību gadījumā ir svarīgi, ka mazo pacientu ārstē paši labākie jomas speciālisti," norāda BKUS Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa.

Baumane aicina arī pieaugušos vismaz reizi gadā apmeklēt acu ārstu, lai pārliecinātos, vai nav sākusi attīstīties glaukoma vai cita acu slimība. Glaukoma visbiežāk attīstās pēc 40 gadu vecuma. "Vēršoties pie speciālista jau ar būtiskiem redzes traucējumiem, ārsts nevar atjaunot redzi, bet tikai mēģināt saglabāt to, kas vēl atlicis," uzsver daktere Baumane. "Gadījumos, kad pacients meklē palīdzību jau ar pilnīgi aklu aci, var veikt tikai operāciju spiediena samazināšanai, lai novērstu iespēju, ka ar laiku acs sāpju dēļ vispār ir jāizņem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!