Foto: Scanpix
Latvijā bērnu traumatisma līmenis joprojām ir augsts, liecina pieejamie statistikas dati. Bieži vien traumas rodas sadzīviskās situācijās, kā arī neuzmanības vai nezināšanas dēļ, tieši tādēļ ir tik svarīgi vecākiem būt informētiem ne tikai pašiem, bet arī ar bērnu pārrunāt iespējamās traumu gūšanas situācijas, piemēram, saskarsmē ar mājdzīvniekiem vai ceļu satiksmē.

Lai vecākiem pastāstītu par tipiskākajām traumām un kā no tām izvairīties, šā gada 23. aprīlī, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā notiks bezmaksas noslēdzošo semināru par bērnu traumatismu un pirmās palīdzības sniegšanu dzīves prasmju un veselības veicināšanas skolā "Vinnija Pūka skola".

Seminārs notiks no pulksten 10 līdz 14, un to vadīs ārsts Valdis Skotelis.

Lai pieteiktos dalībai, interesenti aicināti zvanīt pa tālruni 27597546 vai rakstīt uz e-pastu: vinnijapukaskola@gmail.com.

Vecāki varēs uzzināt par dažādām traumām un to profilaksi bērniem, tostarp par apdegumiem, apsaldējumiem, pārkaršanu, elektrotraumām un saindēšanos, kā arī iegūt speciālistu atbildes par ķermeņa un ekstremitāšu traumām un pirmās palīdzības sniegšanu, atbildes par to, kā rīkoties, kad bērnam elpceļos un citos orgānos ir nokļuvis kāds svešķermenis. Seminārā būs plaša informācija vecākiem arī par to, kā rīkoties, lai pasargātu savu bērnu. Vecāki ir aicināti semināru apmeklēt kopā ar bērniem, par kuriem parūpēsies "Vinnija Pūka skolas" komanda.

Pašiem mazākajiem bērniem raksturīgās traumas ir, piemēram, kritieni no pārtinamiem galdiņiem, gultām vai citām virsmām, kas izraisa galvas traumas. Tāpat jāatceras, ka bērniņš arī dažu mēnešu vecumā ir ļoti kustīgs – mazulim pietiek ar vienu straujāku kustību, lai noveltos zemē, un, ja lielākiem bērniem par nopietnu traumu liecina acīmredzami simptomi, piemēram, bezsamaņa vai vemšana, tad zīdaiņiem pat pēc galvaskausa lūzuma var nebūt vecākiem uzreiz pamanāmu simptomu. Vienas no raksturīgākajām traumām bērniem ir arī applaucēšanās, uzlejot sev virsū karstu šķidrumu, tādējādi gūstot ķermeņa apdegumus.

Dažādo traumu cēloņi mēdz būt ļoti atšķirīgi, tostarp nedroša vide, nepietiekama vecāku atbildība (gan bērnu pieskatīšanā, gan atbilstošas vides nodrošināšanā mājās, piemēram, sērkociņu, sadzīves ķīmijas un medikamentu pieejamība), informācijas trūkums, u.tml. Tādēļ speciālista sniegtā informācija būs zināšanu avots ne tikai par iespējamiem veidiem, kā savus bērnus dažādos vecuma posmos pasargāt no iespējamām traumām, bet arī kā sniegt bērnam pirmo palīdzību, kad trauma jau ir notikusi un nepieciešama tūlītēja palīdzība, uzsver pasākuma organizatori.

Projektu īsteno nodibinājums "Ilgtspējīgas Attīstības Fonds" sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu ar mērķi veidot hroniski slimo pacientu sociālās integrācijas un dzīves kvalitātes uzlabošanas sistēmu – apmācību programmu "Vinnija Pūka skola".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!