Foto: Publicitātes attēli
Lielu rezonansi sociālajos tīklos izraisīja kāds uzdevums 3. klases diagnosticējošā darbā matemātikā, kur bija aprakstīta situācija, ka meitene vārdā Marija vēlas nokrāsot vistu galvas, spārnus un astes dažādās krāsās. Uzdevums it kā šķietami nevainīgs, tomēr formulējums, ka dzīvām vistām kādam ienāktu prātā krāsot galvu, izraisīja sašutumu. Zibens ātrumā attēli ar šo uzdevumu aplidoja dažādas feisbuka grupas, un pie ierakstiem virknējās komentāru jūra.

Un, lūk, kādu skaidrojumu par šo uzdevumu sniedz Valsts izglītības satura centra (VISC) Administratīvā un projektu pārraudzības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Bērziņa: "Uzdevuma mērķis bija ļaut skolēniem demonstrēt savas kombinatorikas prasmes. Pats uzdevums ir bērniem saprotams, jo līdzīga satura uzdevumi ir bijuši arī citos darbos, kur meitene, piemēram, krāsoja papagaiļus.

Pievienotajam attēlam ir tikai ilustratīva nozīme, patiesībā bez tā varēja arī iztikt. Darba sākotnējā versijā šāda attēla nebija, bet, lai to padarītu bērniem uztveramāku, viens no ekspertiem ieteica pievienot atrasto attēlu, kur patiesi vista bija krāsota. Attēla sākotnējā versijā tas bija krāsains, bet izvērtējot dažādās iespējas, darbs netika gatavots krāsains, jo tas apgrūtinātu visiem vienlīdzīgas iespējas sagatavot krāsainu izdruku. Tāpat, atzīstama arī kļūda ar formulējuma izvēli, proti – darbā noteikti varēja rakstīt vārdu "izkrāsot", arī tad bažas un satraukums būtu krietni mazāks.

Nebija plānots, ka uzdevums izraisīs tik lielu satraukumu. Tas noteikti netika gatavots, lai veicinātu kādu uz vardarbīgu rīcību pret dzīvniekiem. Turpmāk noteikti tiks rūpīgāk pārskatīti pievienotie attēli, pārdomāta to lietderība, lai neizraisītu pārpratumus."

VISC arī savā feisbuka lapā ievietoja skaidrojumu, un zemāk iepazīsties ar dažiem citātiem no tā:

  • "Nebija plānots, ka uzdevums izraisīs tādu sašutuma vētru tieši pieaugušos cilvēkos, jo patiesībā bērni pat nepievērsa uzmanību tam, ka tur ir dzīva vista, ka kāds tiktu mudināts to krāsot. Bet prieks, ka arvien vairāk vecāku iesaistās un interesējas par to, kas bērnam apgūstams. Tikai atcerieties, lūdzu, nedariet bērnu vietā!
  • Turpmāk noteikti tiks rūpīgāk pārskatīti pievienotie attēli, pārdomāta to lietderība, lai neizraisītu sabiedrības sašutumu.
  • Uzdevumu izstrādes darba grupā bija divi jomas profesionāļi, viens ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi jomā, otrs ar 10 gadu pieredzi. Visus uzdevumus pārskatīja arī trīs eksperti, trīs tulki, visi ar pieredzi matemātikas jomā. Uzdevumus izpildīja arī eksperts, skatoties uz uzdevumiem no bērnu viedokļa.

P.S. Ja kāds vēlas pievienoties VISC kolektīvam, lai palīdzētu rūpēties par izglītības saturu, turpināt virzīt jautājumus, kas būtiski bērnu izglītībai un nākotnei – VISC gaidīs jūsu pieteikumus. Šobrīd ir pieejamas divas vakances." Tā savu vēstījumu noslēdz VISC, mudinot speciālistus nākt palīgos, lai turpmāk tapinātu ne tik mulsinošus uzdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!