Foto: Shutterstock
Ceturtdien, 15. decembrī, pulksten 18.30 ikviens interesents aicināts piedalīties bezmaksas vebinārā par tēmu – pusaudži ar dzimumidentitātes traucējumiem.

Vebināru vadīs bērnu psihiatrs un sistēmiskās ģimenes psihoterapijas speciālists Dr. Gunārs Trimda, kurš centīsies viest skaidrību, kāpēc daži pusaudži nejūtas piederīgi savam dzimumam.

Interesentiem tiks piedāvāts uzzināt plašāk par šādām tēmām:

  • Kas īsti ir dzimuma disforija?
  • Kā skaidrot to, ka šīs grūtības skar pārsvarā pusaudžu meitenes?
  • Ko darīt vecākiem, ja pusaudzis pēkšņi paziņo, ka vēlas mainīt dzimumu?


Dzimumidentitātes traucējumi ir viena no sarežģītākajām tēmām bērnu un pusaudžu mentālajā veselībā. Visā pasaulē par to pastāv dažādi un pretrunīgi uzskati. Diskusijās lielu lomu spēlē ne tikai psihiskās veselības speciālisti, bet arī aktīvisti un transpersonu tiesību aizstāvji, liekot idejiskām pārliecībām konkurēt ar zinātnes atziņām un pētnieku viedokļiem. Pēdējā laikā karstas diskusijas par šo tematu kļuvušas aktuālas arī Latvijā, atzīmē Trimda.

Psihiatra lekcijā varēs iepazīties ar iespējamiem pusaudžu dzimumidentitātes traucējumu cēloņiem, terapijas iespējām un riskiem, par kuriem vajadzētu zināt vecākiem un pašiem pusaudžiem.

Ar šo lekciju aizsākas jauna iniciatīva – Mentālā akadēmija. Tās mērķis ir paplašināt redzesloku, uzturēt viedokļu dažādību un veidot kvalitatīvas diskusijas par mentālās veselības jautājumiem.

Mentālo akadēmiju veido Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs sadarbībā ar topošo Latvijas Bērnu un pusaudžu integratīvās psihoterapijas asociāciju.

Pieteikties vebināram vari šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!