Foto: Shutterstock

Atsākoties mācību gadam, aktuālāka kļūst bērnu matu pareiza kopšana un sakārtošana, lai mati nekļūtu par traucēkli bērnam viņa ikdienas gaitās. Ne mazāk svarīgi ir tas, lai bērns – vienalga zēns vai meitene – izskatītos sakopti, mūsdienīgi, lai skolēnam pašam būtu prieks par savu matu sakārtojumu. Bet, lai mati būtu veselīgi, skaisti, ir jāņem vērā arī to kopšanas īpatnības. Par tām "Cālis" stāsta salona "Le Studio" friziere Gija Jansone.

Ar puiku matiem viss ir vairāk vai mazāk skaidrs – regulāri mazgājot un aizejot reizi mēnesī pie friziera, mati vienmēr izskatīsies sakopti. Vairāk jautājumu vecākiem parasti ir par meiteņu garo matu kopšanu, atzīmē friziere.

Foto: Publicitātes attēli

Bērniem matus nav nepieciešams mazgāt tik bieži, kā pieaugušajiem – pilnīgi pietiekami matus mazgāt ik pēc 7–10 dienām. Matu mazgāšanai vislabāk izmantot tieši bērniem domātos šampūnus un balzāmus, pirms iegādāšanās tomēr pārliecinoties par kosmētisko līdzekļu sastāvu - ja produkti nesatur sulfātus un parabēnus, tie būs bērnu matiem īpaši draudzīgi. Šie speciālie šampūni parasti arī nekož bērnam acīs, stāsta Jansone.

Matus jāmazgā mērenā temperatūrā, pārāk karsts ūdens sausina galvas ādu un arī matus. Pēc matu izmazgāšanas izsusinātos matu galos vēlams lietot balzāmu - tas matus padarīs gludākus un vieglāk izķemmējamus. Ja mati ir īpaši nepaklausīgi, ieteicams lietot speciālus līdzekļus, kas domāti vieglākai matu atšķetināšanai.

Matu ķemmēšanu jāsāk no matu galiem, pakāpeniski virzoties uz augšu, jo, ķemmējot pretējā virzienā (no galvas uz leju), mati saveļas vēl vairāk. Nav ieteicams izmantot ķemmes un matu sukas ar plastmasas vai metāla sariem, jo to lietošana matus elektrizē, padarot nepaklausīgus. Vislabākās noderēs ķemmes ar dabīgiem sariem.

Veidojot matu sakārtojumus, jāpiedomā pie tā, lai ikdienā netiktu taisītas stingras astes ar gumiju vai sprādzi vienā konkrētā vietā, jo, regulāri matus tādā veidā nospiežot, iespējama matu lūšana.

Lai mati izskatītos veselīgi un kopti, matu galiņus vēlams apgriezt reizi 3–4 mēnešos. Savukārt, lai izdotos izveidot skaistus matu sakārtojumus, pie mūsdienās pieejamā informācijas daudzuma vienīgais, kas nepieciešams, ir interese par šo tēmu un pacietība mēģinot, jo interneta resursos atrodamas visdažādākās pamācības frizūru veidošanā, atzīst friziere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!