Foto: Shutterstock

Piektdien, 1. jūnijā, pulksten 16 Dvēseļu dārzā, Liepājas ielā 38, Rīgā notiks piemiņas svētbrīdis mūžībā aizgājušo bērnu piemiņai.

Zvaigznes dara gaišākas nakts debesis un ceļu tumsā. Bērna nāve ir viena no vistumšākajām pieredzēm, kas daudziem jāpiedzīvo, uzsver Rīgas Lutera draudzē.

Statistika ir skaudra – izirst katra septītā grūtniecība. Katru gadu 3200 bērniņu augšana mammas vēderā apstājas no vecākiem neatkarīgu iemeslu dēļ, no tiem 170 starp trešo un piekto grūtniecības mēnesi, savukārt 170 bērniņi piedzimst nedzīvi pēc sestā grūtniecības mēneša vai nomirst pirmajā nedēļā pēc dzimšanas. Tā notiek un notiks – taču šie bērni ir un vienmēr paliks gaidīti un mīlēti savu vecāku bērni.

Jau vēstīts, ka Torņkalnā, Lutera baznīcas teritorijā plānots izveidot Dvēseļu dārzu, kur ikviens vecāks, brālis, māsa un citi tuvinieki varēs izsāpēt bērniņa zaudējumu. Ar svinīgu pasākumu pagājušā gada 2. jūnijā tika sākta ziedojumu vākšanas kampaņa, lai izveidotu šo piemiņas vietu. Kopumā jāsavāc 120 000 eiro, lai varētu izveidot apļveida vides mākslas objektu sešu metru diametrā, kura viena mala nosēta ar dažāda augstuma tērauda caurulītēm, kuru galos iestrādāti un izgaismoti slīpēti kristāli, atgādinot pieneņu pūkas, kas, palaistas gaisā, pārvēršas par zvaigžņu jumu.

Dvēseļu dārza projekta autores ir tēlniece Inta Berga un arhitekte Dace Putniņa. No vides objekta centra – vietas, kurā vecāki, ja vēlēsies, varēs izkaisīt sava zvaigžņu bērna pelnus, pretī debesīm allaž stiepsies gaismas stars. Dvēseļu dārza kompozīcijā ir paredzēti kāpņveida soli, kuri simbolizē ceļu pāri ciešanu kalnam, kura virsotnē pamazām ataust apziņa – mana zvaigžņu bērna dzīvei ir nozīme un šī nozīme laikam ejot nevis mazinās, bet kļūst skaidrāka, lielāka, dziļāka. Pēdas kļūst arvien saskatāmākas. Plašāk par šo projektu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!