Foto: Shutterstock

Ar cilvēkiem par audžuģimenes, adoptētāja vai aizbildņa statusa nokārtošanu bāriņtiesā fonda "Plecs" vadītāja Inga Oliņa un darbinieki runā ik dienas. Lai gan situācija pēdējos gados ir uzlabojusies, joprojām ir daudz bērnu, kas savu ģimeni gaida, aizvadot dienas bērnunamos. Un ir potenciālās ģimenes, kurām jāapzinās sava gatavība – uzņemt bērnu no bērnunama.

Fonds "Plecs" darbojas, lai ikvienam bērnam Latvijā būtu iespēja izaugt ģimenē, radot nepieciešamās pārmaiņas sistēmā, likumos un sabiedrībā. "Pleca" atbalsta programma uzņemošajām ģimenēm ik dienu sniedz emocionālu un praktisku atbalstu bērniem un vecākiem, kuri gatavojas vai jau ir uzņēmuši jaunu ģimenes locekli. Par to, kā mainījusies situācija, cik daudz fondam "Plecs" kopš dibināšanas izdevies sasniegt, un kādi ir izaicinājumi, stāsta tā vadītāja Inga Oliņa.

Adoptēšana nevar būt lēmums, kas balstīts mirkļa emocijās


Salīdzinot "Pleca" darbības pirmsākumus ar pašreizējo situāciju, Inga Oliņa norāda, ka situācija ir krasi mainījusies. Turklāt jārunā par sabiedrības attieksmi kopumā, nevis tikai potenciālajām audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem. "No atskārsmes, ka bērniem aprūpes iestādēs neklājas tik labi, kā mums labpatiktu domāt (ja par to iepriekš vispār aizdomājāmies), tagad esam izauguši līdz izpratnei par to, ka bērnunamos nebūtu jādzīvo nevienam – lai arī kā viņš uzvestos."

Šobrīd pašsaprotama esot arī bērna dziedināšana mājās emocionāli siltās attiecībās, jo aiz bērna uzvedības paslēptas vajadzības un traumatiskā dzīves pieredze, kas uzkrāta līdz šim. Kā norāda Oliņa, pirms pāris gadiem šādi domājusi vien saujiņa cilvēku. "Vai esam pamudinājuši cilvēkus doties uz bāriņtiesu, kārtot statusu (audžuģimenes, aizbildņa, adoptētāja vai aizbildņa) un ne tikai domāt, bet arī reāli uzņemt bērnus ģimenē? Noteikti. Par to ar cilvēkiem runājam katru dienu. Taču vienlaikus mudinām viņus arī saprast savas reālās iespējas un emocionālo kapacitāti. Tas nevar būt lēmums, kas balstīts mirklīgās emocijās! Tā sakot – ieraudzīju reklāmu, un gribu darīt labu! Nē, tā ne," skaidro Oliņa vienlaikus norādot, ka galvenās ir bērna vajadzības, nevis tas, ko vēlas ģimene, un starp abām nostājām ir milzu atšķirība.

(..) esam izauguši līdz izpratnei par to, ka bērnunamos nebūtu jādzīvo nevienam – lai arī kā viņš uzvestos.
Inga Oliņa, fonda "Plecs" vadītāja

Ar fonda "Plecs" tiešo iesaisti mājas atraduši vismaz 96 bērni, tomēr katrai ģimenei, kurai ieteikts kāds bērns, izsekot nav iespējams, jo ne vienmēr izdodas iegūt atgriezenisko saiti. "Katru mēnesi aktīvi – vienu vai divas reizes – rīkojam satikšanās pasākumus, kuros cits citu var ieraudzīt bērni un potenciālie vecāki, un līdz šim tajos piedalījušies jau 174 bērni un 122 ģimenes. Ja ģimenei bērniņš sirdī iekritis uzreiz, mēs par to parasti uzzinām, bet tikpat labi apjausma par savu gatavību šim solim var nākt krietni vēlāk – ģimene uzreiz zvana bāriņtiesai, un – viss laimīgi notiek! Lai vai kāds būtu bērna ceļš līdz jaunām mājām, mums nav svarīgi kontrolēt visu procesu un iegūt datus, ar kuriem lepoties – nē, būtiskākais, lai mēs izdarītu visu, kas ir mūsu spēkos," stāsta fonda vadītāja.

Ātrās reaģēšanas signāllampiņa vēl nedarbojas

Foto: LETA


Bez sadarbības ar valsts iestādēm fonda "Plecs" panākt sistemātiskas izmaiņas, kur vērā ņemtas bērnu vajadzības, nebūtu iespējams. Šogad "Pleca" lielais mērķis ir sadarbībā ar Labklājības, Iekšlietu un Tieslietu ministrijām sakārtot būtiskāko no informācijas sistēmām, kas skar bērnus, – Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu (NPAIS). "Kāpēc tas ir svarīgi? Tajā tiek vadīti dati, taču sistēma nepilda galveno funkciju – tā nesignalizē, ja kādam bērnam nepieciešams atbalsts un kāds tas varētu būt. Tā sakot, signāllampiņas nedarbojas. Bet ir tik svarīgi nenokavēt, jo, atbalstu nesaņemot, vienā brīdī bērns var atrasties uz ielas, un tas jau ir bīstamāk par bīstamu," skaidro Oliņa.

Kā jebkurā darbavietā, arī bāriņtiesās svarīgs ir cilvēka faktors – ir tādas bāriņtiesas, kas savu darbu veic teicami, ziņojot uzreiz par gadījumiem, kad bērns izņemts no ģimenes, vai informējot par bērniem, kuri kļuvuši juridiski brīvi un ir pieejami adopcijai. Oliņa gan norāda, ka ir arī atsevišķi stāsti, kas reizēm nav izprotami – bāriņtiesas gadiem bērna labā nav strādājušas pilnvērtīgi, ļaujot dzīvot aprūpes iestādē. Tomēr vispārējam nosodījumam nevajadzētu būt: "Bāriņtiesas vainot tajā, ka bērnunami vēl pastāv, nebūtu godīgi – tas aizskartu visas, arī tās, kuras strādā aizrautīgi un no sirds. Un tādas Latvijā ir!" viedokli pauž Oliņa.

Situācija pēdējo gadu laikā uzlabojusies, bet vēl ir jāstrādā


Fonda "Plecs" vadītāja norāda, ka kopš tā darbības, kopējā situācija mainījusies uz labo pusi. "Bērnunamos vairs neatradīsiet mazus un veselus bērnus – viņi visi ir ģimenēs. Lielākoties iestādēs palikuši pusaudži, lielas māsu un brāļu ģimenes, līdz ar to, ja vien ģimene patiesi vēlas uzņemt bērnu, tai ir jārēķinās ar realitāti. Mēs ikdienā redzam, ka uzskati mainās," tā Oliņa.

Bērnunamos vairs neatradīsiet mazus un veselus bērnus – viņi visi ir ģimenēs.
Inga Oliņa, fonda "Plecs" vadītāja

Vēl pirms dažiem gadiem potenciālie adoptētāji, aizbildņi vai audžuģimenes vēlējās tikai mazus bērnus bez problēmām. Tagad šādas vēlmes ir vien tiem cilvēkiem, kuri vēl nav sākuši kārtot uzņemošās ģimenes statusu, vai adoptētāji, kas pieturas pie sava izsapņotā. "Un tā var būt – katram ir tiesības uz savu sapni! Tikai var nākties ilgi gaidīt, līdz tas piepildīsies."

Inga Oliņa aicina ģimenes, kas jau ieguvušas statusu, piedalīties fonda rīkotajos satikšanās pasākumos, lai apjaustu šī brīža reālo situāciju. Šajās tikšanās reizēs var bērnus sastapt neformālā atmosfērā, bet siltākā laikā, kopā ar fonda speciālistiem un bērniem, doties pa pastaigu takām, gar jūru, kurināt ugunskuru – darot visu, lai nesteidzīgi viens ar otru iepazītos. "Šādos apstākļos var ieraudzīt īstās personības un raksturus – kā bērnu, tā arī pieaugušo. Tas ir kārtīgs piedzīvojums, kas palīdz izprast arī sevi un savu motivāciju. Ieguvēji ir visi," stāsta fonda vadītāja.

Par akciju 'Labo nodomu krūze'


Sākot no janvāra beigām fonds "Plecs" sadarbībā ar "Circle K" degvielas uzpildes stacijām rīko akciju "Labo nodomu krūze". Ziedošanas kampaņas laikā cilvēkiem ir iespēja izvēlēties: iegādāties kafiju par standarta cenu vai nedaudz dārgāku – īpašajā "Labo nodomu krūzē", no kuras 10 centus bērnus uzņemošo ģimeņu atbalstam ziedo pircējs un vēl tikpat arī "Circle K Latvia". Ziedot var arī, pērkot dzērienu savā termokrūzē un pie kases informējot pārdevēju.

Kampaņas mērķis ir savākt 30 000 eiro. Kā informēja uzņēmums un fonds – līdz 21. februārim saziedoti jau 17 208 eiro fonda "Plecs" darbībai (satikšanās pasākumiem, mentoru programmai utt.) un bērnus uzņemošo ģimeņu atbalstam (adoptētāji, audžuģimenes, aizbildņi un viesģimenes). Akcija vēl turpināsies visu martu un ikvienam ir iespēja sniegt savu artavu, lai sasniegtu kampaņas mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!