Foto: Shutterstock
Jūnijā vairāk nekā 1620 skolēnu izmantoja iespēju ar Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) atbalstu strādāt valsts līdzfinansētajās darba vietās, ziņo NVA Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas eksperte Kerolaina Pastare.

Ar NVA atbalstu šī gada vasaras brīvlaikā kopumā vairāk nekā pieci tūkstoši skolēnu vecumā no 15 līdz 20 gadiem strādās valsts līdzfinansētajās darba vietās.

Darba devēji skolēniem šovasar piedāvā izmēģināt savas spējas tādās profesijās kā, piemēram, animators, apkopējs, bibliotekāra palīgs, biļešu kontrolieris, dārzniecības strādnieks, datu ievades operators, eksponātu uzraugs, klientu konsultants, laukstrādnieks, lidostas pasažieru apkalpošanas aģents, lietveža palīgs, noliktavas darbinieks, palīgstrādnieks, pavāra palīgs, pārdevēja palīgs, preču izvietotājs, tūrisma informācijas konsultants un citas.

NVA vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanas pirmajā mēnesī darbu uzsāka vairāk nekā 1620 skolēnu, kuriem darba iespējas piedāvājuši 364 darba devēji. Darba devēju vidū ir tādi uzņēmumi, kā, piemēram, starptautiskā lidosta “Rīga”, Olimpiskais centrs "Ventspils", Liepājas pašvaldības aģentūra "Nodarbinātības projekti", Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils reģionālā slimnīca un citi.

Vasaras darbs skolēniem ir ne tikai iespēja nopelnīt algu par padarīto darbu, bet arī, kas ir svarīgi, iegūt turpmākajā dzīvē ļoti vērtīgu darba pieredzi. Strādājot valsts līdzfinansētajās darba vietās pie darba devējiem, skolēni gūst ļoti vērtīgu praktisku priekšstatu par darba dzīvi, uzzina, kas ir darba intervija, konkurētspēja, darba līguma noslēgšana, darba pienākumi un darba tiesiskās attiecības.

Lai jau skolas solā palīdzētu jauniešiem orientēties mūsdienu darba tirgū un savlaicīgi plānot profesionālo dzīvi, NVA piedāvā ne vien vasaras nodarbinātības pasākumu, bet arī karjeras konsultācijas, iespējas izzināt sevi un savu profesionālo piemērotību, izmantojot NVA tīmekļvietnes sadaļu „Karjera”. Pieteikties karjeras konsultācijai jaunietis var jebkurā NVA filiālē visā Latvijā. Karjeras konsultants izglītos jaunieti profesionālās piemērotības, karjeras izvēles un plānošanas jautājumos, kā arī motivēs un iedrošinās viņu būt aktīvam un mobilam, īstenojot savas profesionālās ieceres. Izzinot jauna cilvēka vēlmes, dotības un mērķus, karjeras konsultants sniedz padomus, kas jaunietim jādara profesionālās izaugsmes labā.

“Jauniešiem, kas meklē darbu patstāvīgi, vienmēr jāpārliecinās, ka darba piedāvājums ir drošs. Darba attiecības jāuzsāk tikai tad, ja ir rakstveidā noslēgts darba līgums, savukārt pirms darba līguma parakstīšanas uzmanīgi jāizlasa visi tā nosacījumi un, ja kaut kas ir nesaprotams, jākonsultējas ar speciālistiem,” piekodina NVA direktora vietniece Kristīne Stašāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!