Foto: Shutterstock
Kristālu audzēšana ir aizraujošs process, kas noteikti bērniem izraisīs lielu interesi. Turklāt šie kristāli pēc tam būs liekami uz kārā zoba. Tiesa, aizrauties ar šādu našķu ēšanu gan nevajadzētu, bet kādu mazumiņu jau var… Bērniem šī nodarbe var kalpot kā laba mācībstunda ķīmijā.

Kristālu audzēšanai būs nepieciešams:

  • Burkas vai platas glāzes;
  • Koka irbulīši;
  • Knaģi;
  • Ūdens
  • Pārtikas krāsvielas;
  • Aromatizatori (pēc vēlēšanās);
  • Daudz cukura;
  • Daudz pacietības.

Gatavojam

Uz četrām glāzēm ūdens ņem 10 glāzes cukura. Visu minēto ūdens daudzumu ielej platā katlā, pievienojot četras glāzes cukura. Liek uz uguns, līdz ūdens sasniedzis vārīšanās temperatūru, tad pievieno atlikušās sešas glāzes cukura. Visu ik pa laikam apmaisa, līdz cukurs pilnībā izkusis. Pēc tam katlu noņem no uguns un noliek malā uz 15 minūtēm.

Audzējam kristālus

Kamēr cukurūdens jeb sīrups atdziest, sagatavo kociņus. Kociņu pamērcē ūdenī, tad liec cukurā, lai cukurgraudi pilnībā apliptu ap kociņu. Tādā veidā ir dots starts kristālu audzēšanai. Tālāk ir jāievēro svarīga lieta: kociņiem, ap kuru ir cukurgraudi, ir pilnībā jāizžūst, citādi nekas neizdosies.

Tagad pats interesantākais. Sīrupu izlej pa burciņām vai glāzēm. Katrā no tām vari iepilināt savādāku pārtikas krāsvielu vai pievienot aromatizatoru. Tad katrā no traukiem ieliec pa vienam (ja trauka platums atļauj – pa diviem), iepriekš sagatavotam un nožāvētam kociņam. Irbulītis nedrīkst pieskarties trauka malām. To nostiprina ar knaģiem, sakniebjot kociņu trauka augšpusē.

Tagad viss ir gatavs, lai process sāktos. Trauki jānovieto sausā un siltā vietā, var arī saulē. Kristāli pamazītēm augs, katru dienu bērns varēs traukos novērot kādu jaunu pavērsienu. Kristāli būs saauguši aptuveni pēc nedēļas.

Foto: Shutterstock

Gala rezultātā – būs paveikts mazs eksperiments ķīmijā, kā arī paša rokām radīta konfekte, turklāt uz kociņa un tik skaista!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!