Foto: Shutterstock

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs sadarbībā ar SIA "OnPlate" aicina uz nodarbību ciklu "MVM uztura darbnīcas ģimenēm". Darbnīcās interaktīvā veidā varēs izzināt ilgtspēju un nākotnes pārtiku, sezonālo un reģionālo produktu ietekmi uz veselību un vidi, veselīgu ēdienkarti skolēniem un uztura lomu emocionālās veselības veicināšanā jauniešiem.

Ceturtdien, 12. augustā, pulksten 18 aicina apmeklēt uztura darbnīcu "Kā garšo gadalaiki? Vietējā un sezonālā pārtika", kurā uztura speciāliste Veronika Avdejeva iepazīstinās ar sezonālā uztura priekšrocībām. Nodarbībā varēs uzzināt, kāda ietekme uz vidi ir mūsu uztura un iepirkšanās paradumiem, kādi ir ieguvumi, izvēloties sezonālos un vietējos produktus, un ko nozīmē ilgtspējīgs uzturs. Dalībnieki varēs pārbaudīt zināšanas praktiskā veidā, gan nogaršojot mazāk populārus vietējos dārzeņus, gan arī paši izmēģinot savas prasmes izaudzēt ko veselīgu mājās uz palodzes.

Ceturtdien, 19. augustā, pulksten 18 norisināsies "Veselīgo našķu darbnīca. Ceļvedis skolēna ēdienkartē", kurā uztura speciāliste Veronika Avdejeva iepazīstinās ar bērnu uztura pamatprincipiem. Darbnīcā runās par bērna ēdienkarti skolas vecumā – tās veidošanas pamatprincipiem, kā vecāki un izglītības iestāde var ietekmēt bērna uztura paradumus un veicināt veselīgas izvēles, kādi ir pamatprincipi, kas atvieglo ikdienu, veidojot maltītes bērniem.

Nodarbības laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta pārtikas produktu sastāva izvērtēšanai. Dalībnieki varēs pagatavot un degustēt našķus no veselīgām sastāvdaļām un gūt iedvesmu dažādām receptēm.

Savukārt 26. augustā pulksten 18 notiks darbnīca "Ko ēdīsim nākotnē? Ilgtspēja, circeņi un sliekas", kurā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Dr. sc. ing. Ilga Gedrovica un uztura speciāliste Linda Valkovska iepazīstinās dalībniekus ar nākotnes uzturu. Darbnīcā pievērsīsies cilvēku un dzīvnieku veselībai un labklājībai, tam, kā cilvēki izmanto planētas resursus, un nākotnes uztura pētījumiem. Dalībnieki varēs degustēt neparastas nākotnes uzkodas un iesaistīties diskusijā, uzdodot jautājumus.

2. septembrī pulksten 18 iecerēta "Darbnīca jauniešiem. Ēdiens un emocionālā veselība", kurā psihoterapeite Laura Valaine iepazīstinās dalībniekus ar uztura un psihoemocionālās veselības saistību.

Darbnīcas laikā diskutēs par uztura saistību ar psihisko veselību un sabalansēta uztura ieguvumiem emocionālajai veselībai. Nodarbībā apskatīs to, kas ir emocionālā ēšana un kā uzturs var būt pašpalīdzības prakse. Dalībnieki varēs izmēģināt apzinātas ēšanas treniņu un vingrināties pozitīva ķermeņa tēla uztveres veicināšanā.

Nodarbību norises vieta: MVM dārzs vai MVM Konferenču zālē Antonijas ielā 1, Rīgā.

Līdzdalība darbnīcās ir bez maksas, iepriekš reģistrējoties šeit vai pa tālruņa numuru 26644548. Dalībnieku skaits darbnīcās ir ierobežots.

Darbnīcu apmeklētājiem, izņemot bērnus līdz 12 gadu vecumam, jāuzrāda derīgs COVID-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, vai derīgs testēšanas sertifikāts. Sīkāk par apmeklējuma noteikumiem skatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!