Foto: Shutterstock

Svētdien, 8. maijā, svinot Mātes dienu, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienas programmu "Modes ikdiena un kaprīzes Rīgā cauri gadsimtiem", kas piedāvā gan ekskursijas bērniem kopā ar pieaugušajiem, gan radošajā darbnīcā bērniem izgatavot Mātes dienas apsveikumus, kā arī zīmēt, krāsot un veidot savus modes apģērbus papīra lellēm.

Ģimenes dienas ekskursijā "Rīdzinieku mode – tērpi un rotas gadsimtu gaitā" pulksten 13 un 15 muzeja gide aicinās iepazīt rīdzinieku dzīvi gadsimtu skrejā, ielūkojoties pagājušo laiku drēbju skapjos un rotu lādītēs, kas, atspoguļojot dzīvesveidu, modi, tradīcijas, gaumi, stāsta savu stāstu par to, kā bija.

Ekskursijā, modes ekipāžā "ceļojot" pa Rīgas vēstures gadsimtiem, pavērsies ieskats, kāds bija Rīgas kungu un dāmu apģērbs, apavi, cepures, fizūras, sadzīves stils un "labais tonis", kas bija modes noteicēji, kādas bija rokoko, ampīra, viktoriānisma un tam sekojošo periodu noteicošās apģērba un dzīves stila tendences, kā laika gaitā viss mainījās, stāsta muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ingrīda Lukašēviča.

19. gadsimta ievērojamais rakstnieks Oskars Vailds, kuram bijis raksturīgs ekscentrisks ģērbšanās stils, ironiski secinājis: "Nekas nav bīstamāks par to, kā būt modernam. Viss modernais ļoti ātri iziet no modes".

Izstādē "Vēja rādītāji" lieliem un maziem muzeja viesiem būs iespēja aplūkot daudzveidīgu radošo veikumu, kuru Rīgas bērni un jaunieši darinājuši vizuāli plastiskās mākslas konkursa "Laikmetu griežos" ietvaros. Apskatot interesantos izstādes darbus, var rasties ierosme un vēlme iesaistīties pulciņos, lai iemācītos izgatavot tik filigrānus darbus.

Radošā darbnīca bērniem "Darinām apsveikumus māmiņām un vecmāmiņām! Zīmējam, krāsojam dažādu laiku modes!" no pulksten 10.30 līdz 15.30 darbosies muzeja Kolonnu zālē. Tajā katram būs īpašā iespēja izveidot oriģinālu apsveikumu savai māmiņai un omītei. Savukārt ekskursijā iegūtās emocijas un zināšanas par Rīgu, rīdziniekiem, modi, apģērbiem, dzīvesveidu dažādos laikos, varēs paust krāsojot, zīmējot dažādu laikmetu tērpus, radot arī savu modi, kā arī papīra lellēm darinot tērpus.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ieejas maksu: 1,42 eiro; skolēniem un pensionāriem - 0,71 eiro; pirmsskolas vecuma bērniem – bezmaksas ieeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!