Foto: Publicitātes attēls

Svētdien, 5. februārī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienu "Nauda, naudiņa – cauri laikiem". Ģimenes dienas programmā tiks piedāvāta ekskursija mazajiem un lielajiem, interesanti un izzinoši uzdevumi darba lapās, radošā darbnīca bērniem, iespēja apskatīt muzeja ekspozīciju un izstādi "Apceļo dzimto zemi!".

Pulksten 12 un 15 uz tematisku ekskursiju "Kas ir nauda? Naudas ceļš cauri gadsimtiem līdz šodienai" aicinās muzeja pedagoģe, vēsturniece Irēna Strēle. Ekskursija sniegs iespēju ielūkoties rīdzinieku un Rīgas viesu naudas lādēs un maciņos dažādos gadsimtos. Kāda nauda tur tika glabāta, kā tika tērēta, kā tā pārveidojās un attīstījās dažādu varu ietekmē.

Nauda stāsta, tā rāda, tā pierāda. Monētas, naudas ekvivalenti un banknotes. Naudas kalēji, naudas glabātāji, naudas viltotāji, naudas lietotāji. Dzintara ceļš, senākā nauda Latvijas teritorijā un Rīgā, nauda Livonijā, Rīgā kaltā nauda, poļu – zviedru laika nauda, Krievijas impērijas nauda, Latvijas valsts nauda – un tā naudas ceļš ekskursijas dalībniekus atvedīs līdz mūsdienām, uz pasākumu aicina muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ingrīda Lukašēviča.

Radošajā darbnīcā bērniem "Nauda – senā, šodienas un mana izdomātā" varēs fantazēt, izdomāt un zīmēt savu īpašo naudu, kā arī veikt vēsturisko naudas vienību atveidojumu. Mazie un lielie, kopīgi veicot uzdevumus darba lapās "Nauda. Iepazīstam, izzinām!", varēs pārbaudīt vērību un zināšanas, meklējot atbildes muzeja ekspozīcijas zālēs.

Foto: Publicitātes attēls

Visu paaudžu apmeklētāju interesi raisījusī izstāde "Apceļo dzimto zemi. Latvijas tūrisma propaganda 1930. gados" muzejā vēl apskatāma līdz 2. aprīlim. Un tajā atrodamā spēle – milzu puzle "Latvijas karte – Apceļo dzimto zemi!", aizrautīgā nodarbē ar sacensības un izziņas azartu, iepriecina gan lielos, gan mazos apmeklētājus.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ieejas maksu: 1,42 eiro; pensionāriem un skolēniem 0,71 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja bez maksas.

"Nauda – cik attapīgu tā padara cilvēku!", atzinis Ērihs Marija Remarks. Savukārt Juris Rubenis un Māris Subačs secinājuši: "Nauda padara sabiedrību gudru. Naudas nedrīkst būt par daudz un arī par maz. Pietiekams naudas daudzums ir tad, kad jūt dzīvi, nevis maka stāvokli."

Seno romiešu parunā secināts, ka: "Nauda – jūras ūdens. Jo vairāk dzer, jo mokošākas kļūst slāpes". Arī latviešu folklorā rodamas atziņas par tēmu, piemēram: "Ar naudu tiek tālāk nekā ar taisnību", "Par naudu pat velns dancos", "Nauda pelna naudu, nabadzība dzen nabadzībā". Nauda nicinātā un nauda pielūgtā, nauda – enerģija, spēks, pazudinātāja un glābēja cauri laikiem un paaudzēm…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!