Foto: Publicitātes foto

Valsts aizsardzības mācība vidusskolās, profesionālās ievirzes programmās un arodskolās skolēniem kā obligāts mācību priekšmets plānots 2024./2025. mācību gadā. "Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš dalās pārdomās par šādu ideju, ko pats arī virzījis, un kā aizsardzības mācība noderēs katram, kas to apgūs.

"Es ļoti atbalstu šo ideju un principā biju arī tās virzītājs," raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei saka Kalniņš. "Valsts aizsardzības mācība īstenībā aptvers milzīgu apjomu mūsu jaunatnes, un tā varētu sasniegt no 30 līdz 40 tūkstošiem, salīdzinot ar obligāto dienestu, kur mēs principā aptversim daudz mazāku daļu Latvijas sabiedrības."

Valsts aizsardzības mācību specializēto kursu apgūs 10. un 11. klašu skolēni vidējās izglītības iestādēs, kā arī 2. un 3. kursa audzēkņi, kas mācās profesionālās ievirzes programmās un arodskolās, minēts Aizsardzības ministrijas mājaslapā. "Tas ir milzīgs ieguldījums mūsu sabiedrības sapratnes veicināšanā, – kas ir aizsardzība, kas ir tās iemaņas, kas ir nepieciešamas," uzskata Kalniņš.

"Principā tas dod arī tādu rūdījuma impulsu, ko jaunais cilvēks var izmantot sabiedrībā. Viņam nav jāiestājas ne Iekšlietu ministrijā, ne Aizsardzības ministrijas apakšstruktūrās, bet tas ir rūdījums, kas tev noderēs, pat strādājot absolūti civilā profesijā," piebilst komandieris. Turklāt aizsardzības mācība ne tikai attīstīs kompetences, kā pilsonisko apziņas veidošanu, valsts aizsardzības prasmju, līderības un saliedētības attīstīšanu, bet arī veselīga dzīvesveida popularizēšanu un fizisko spēju uzturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!