Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības dažādais emocionālais briedums un svārstības, ko būtiski ietekmējušas arī tehnoloģijas – par šo tēmu "Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" viedokli izteicis starptautiskā foruma "5G Techritory" programmas direktors, Rīgas Tehniskās universitātes padomes loceklis, tehnoloģiju un inovāciju vēstnesis Neils Kalniņš. Tāpat viņš uzskata, ka latviešiem ir grūtības ar ātru lēmumu pieņemšanu normālā vidē, bet izcili izdodas darboties ekstrēmās situācijās.

"Īstenībā nelepojos ar to, ka stāvu malā, jo tā dara daudzi," par iesaisti politiskajā vidē raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei saka Kalniņš. "Jautājums īstenībā ir par tādu sabiedrības emocionāli intelektuālo briedumu, un tas mums joprojām kā tādai attīstības valstij, kādi mēs esam, ir ļoti dažāds. Tās svārstības caur pilnīgāko viedumu un totālāko stulbumu – ir ļoti lielas." Viņaprāt, minētajās svārstībās, tostarp pateicoties tehnoloģijām, stulbums prevalē jeb ir pārākumā.

"Tas padara situāciju drusku grūtu," par minētajām svārstībām, kas nereti redzamas arī sociālajos tīklos, saka Kalniņš. "Tu kaut kur sev pasaki tā – klau, nu, tā sinusoīda kaut kad jau izlīdzināsies. Tāpēc šajā brīdī labāk pieliec savu enerģiju tām lietām, kur patiešām kaut ko vari izdarīt, nekā tām, kur vienkārši sevi nodedzini pa tukšo, jo tev ir jācīnās ar stulbumu, kas ir lielāks par tevi."

Tāpat raidījumā viņš stāsta par izglītību Latvijā, kura ar investīciju palīdzību ir vislielākais valsts drošības garants. Taujāts, kas noticis ar izglītības sistēmu, salīdzinot ar kaimiņvalstīm un aptuveni vienādo starta pozīciju pēc neatkarības atgūšanas, Kalniņš izsaka savas domas: "Tādā ģenētiskā līmenī latviešiem ir grūtības ar lēmumu pieņemšanu – ar ātru, nozīmīgu lēmumu pieņemšanu. Tādā normālā vidē. Bet mēs esam izcili ekstrēmās situācijās, ko parādīja 90. gadi, Baltijas ceļš un viss tas, kā mēs ieguvām savu neatkarību."

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!