Mūsdienās televīzijā un interneta vidē pieejams bezgalīgi plašs dažādu valstu animācijas filmu klāsts, tomēr daudziem vecākiem Latvijā ir būtiski nodot bērniem savas tautas vērtības. Šim nolūkam Nacionālais Kino centrs un Kultūras informāciju sistēmu centrs izveidojis portālu, kurā bez maksas pieejamas gan animācijas filmas no latviešu zelta fonda, gan pēdējos gados radītie latviešu autoru darbi. Piedāvājam ieskatu 10 latviešu animācijas filmu izlasē, kuras šajā portālā ir pieejamas bez maksas.

Portālā "Filmas.lv" piedāvātā 10 latviešu animācijas filmu izlasē iekļautās multfilmas palīdzēs bērnam un arī vecākiem iepazīties ar latviešu animācijas attīstību. Apkopotajā izlasē pieejamas filmas gan jaunāka vecuma auditorijai, gan pusaudžiem, tomēr mājaslapas veidotāji iesaka animācijas filmas vecākiem vērot kopā ar saviem bērniem, lai pēc tam būtu iespēja pārrunāt filmās redzēto un dalīties ar iespaidiem, kas katrai paaudzei noteikti būs atšķirīgi.

Pasaka par Vērdiņu (1969)

Latviešu animācijas meistara Arnolda Burova režisētā filma "Pasaka par vērdiņu", veidota pēc Kārļa Skalbes literārās pasakas motīviem. Tā stāsta par nabaga pirtnieku Ansi, kurš pēkšņi kļuva par neiztērējama vērdiņa īpašnieku, un visu atlikušo dzīvi veltīja krāšanai, domājot, ka tas padarīs viņu laimīgu, taču nepamanīja, kā laime pagāja secen.

Šī animācijas filma ir īpaša ar izmantoto leļļu animācijas tehniku, kas parāda, cik liels darbs ir ticis ieguldīts filmas tapšanā. Animācijas filma būs piemērota sākumskolas un pamatskolas jaunāko klašu vecuma bērniem, ar kuriem vērts pārrunāt filmā sniegto morāli.

Si-Si-Dra (1977)

Jau iepriekš pieminētā režisora Arnolda Burova radīta leļļu filma "Si-Si-Dra" attēlo situāciju, kurā kāda daudzdzīvokļu nama kāpņu telpā satiekas palaidnīgs puika un sivēns, kurš jautrā un atraktīvā veidā sniedz zēnam nozīmīgu mācību.

Filma veidota pēc režisora Arnolda Burova un latviešu dzejnieka Jāņa Petera scenārija, savukārt lustīgo mūziku tai radījis komponists Ivars Vīgners. Šī filma būs saistoša visai ģimenei, turklāt to iespējams atkārtoti noskatīties katru reizi, kad nākas ar bērniem diskutēt par tīrību un kārtību.

Zelta sietiņš (1975)

Animācijas klasikas darbs, kas radīs nostalģiju ikvienas latviešu ģimenes mājās – filma-albums pašiem mazākājiem skatītājiem "Zelta sietiņš". Tās režisore ir zīmētās animācijas pamatlicēja Latvijā Roze Stiebra, kurai šogad 15. novembrī gaidāma pavisam jaunas animācijas filmas “Saule brauca debesīs” pirmizrāde.

Filma "Zelta sietiņš" sastāv no latviešu dzejas diždara Raiņa bērniem veltīto dzejoļu - "Zelta sietiņš", "Mākonīts un mākonīte" un "Saule un Mēness" -, ekranizācijām, kuras pavada komponista Imanta Kalniņa mūzika. Tas ir vēstījums par notikumiem debesu pasaulē — tur, kur baras Pērkontēvs, kur Zelta sietiņš zelta graudus sijā, kur Saules meita skumst pēc sava Mēness puiša un kur blēņojas mākonīši. "Zelta sietiņš" ir īpaši piemērots jaunākā vecuma bērniem viegli uztveramo animācijas tēlu un vienkāršā sižeta, kā arī filmas garuma dēļ.

Skudriņa Tipa (1976)

"Skudriņa Tipa" ir režisora Anša Bērziņa veidota animācijas filma par drosmīgu skudrulēnu, kas pirmo reizi dzīvē iziet ārā no skudru mājām un mēģina noskaidrot, kas ir saulīte.

Filmiņa tapusi pēc bērnu literatūrā pazīstamā latviešu autora Vitauta Ļūdēna dzejoļa motīviem, savukārt mūziku veidojis komponists Pēteris Vasks. "Skudriņa Tipa" saistoša būs mazajiem "kāpēcīšiem" jeb bērniem vecuma grupā no trīs līdz septiņiem gadiem, kuri sākuši pastiprināti izzināt pasauli sev apkārt.

Zaķīšu pirtiņa (1979)

Šo animācijas filmu visvairāk novērtēs pavisam mazu bērnu vecāki, kuri, visticamāk, to atceras arī no savas bērnības – režisores Rozes Stiebras muzikālā pasaka "Zaķīšu pirtiņa" stāsta par to, kā zaķēnu mamma ved pirms miega mazgāties savus bērniņus.

Filma veidota pēc Viļa Plūdoņa dzejas motīviem ar īpaši šim darbam veidotu maestro Imanta Kalniņa mūziku latviešu mūzikas grupas "Menuets" izpildījumā. Nelielais filmas garums un sirsnīgā aplikāciju tehnikā veidotā animācija būs atbilstoša jaunākā vecuma skatītāju interesēm, tomēr spraigais filmas sižets, kur sunītis metas pakaļ zaķītim, noteikti piesaistīs arī lielo brāļu un māsu uzmanību.

Kabata (1983)

Vēl kāda animācijas filma no latviešu klasikas zelta fonda – Rozes Stiebras veidotā dziesmu spēle "Kabata", kuras sižets veidots pēc Ojāra Vācieša dzejas motīviem. Šī filma ir īpaša ar to, ka tas ir pats pirmais latviešu zīmētās animācijas darbs, kurā satiekas gan astoņi kustoņi, gan zirgs, mušu procesija, vilciņš un citi latviešu auditorijai mīļi tēli. Arī šai filmai īpašu pievienoto vērtību sniedz Imanta Kalniņa mūzika, ko izpilda Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas zēnu koris. Šī 10 minūtes garā filmiņa noteikti būs saistoša visai ģimenei, un kalpos par lielisku iemeslu satikties dažādām paaudzēm.

Man vienai māsiņa (1984)

Rozes Stiebras režisēto filmu "Man vienai māsiņa" var uzskatīt par revolucionāru, jo vizuāli tā veidota maksimāli nosacītā un absolūti gleznieciskā stilistikā, kas drosmīgi kontrastē ar tolaik padomju mākslā vispārpieņemto "sociālistisko reālismu" un naturālismu. Turklāt, tā savulaik ir bijusi politiska uzdrīkstēšanās – līdz Atmodai vēl vairāki tumši gadi, taču šajā filmā jau plīvo Lielvārdes josta ar latviskiem ornamentiem un pirmoreiz tik koncentrēti nolasāms skaidri nacionāls vēstījums. Filma būs piemērota pusaudžiem, kas jau iepazinuši Latvijas vēsturi un viņu vecākiem.

Spēlēju, Dancoju! (2007)

Simboliska mīlestības mistērija ir manāma Rozes Stiebras animācijas filmā pēc Raiņa lugas motīviem "Spēlēju, Dancoju!", ko var dēvēt arī par latvisko versiju sengrieķu mītam par Orfeju pazemes valstībā.

Leldes un Zemgus kāzās ierodas pazemes valdnieks Kungs un paņem Leldi sev līdzi. Glābt meiteni dodas Tots – kāzās nejauši ieklīdis spēlmanis, kuram ir tikai dziesmas spēks un droša dūša. Filmā izmantota latviešu etnofolka grupas "Iļģi" īpaši radītā mūzika. "Spēlēju, Dancoju" novērtēs sākumskolas un pamatskolas vecuma bērni, kā arī šī filma noteikti ierindojama arī starp pieaugušo auditorijai veltītajām animācijām.

Kora turneja (2012)

Mākslinieka un animatora, savulaik arī Rozes Stiebras skolnieka Edmunda Jansona animācijas filma visai ģimenei "Kora turneja" attēlo kādu pasaulslavenu zēnu kori koncertturnejā. Koris ir kā paklausīgs mūzikas instruments diriģenta rokās, bet atliek diriģentam iesprūst liftā, un tie atkal ir tikai jautri, bez uzraudzības atstāti bērneļi. Šajā filmā tiek demonstrētas animācijas vizuālās iespējas un izmantoti arī kinematogrāfiski paņēmieni, rotaļājoties ar formu un līniju, sapludinot tēlus un atceļot ikdienas dzīves loģiku.

Lupatiņu piedzīvojumi (2010 – 2012)

Vietnē Filmas.lv bez maksas pieejamas arī trīs Edmunda Jansona režisētas filmiņas par nu jau katram latviešu bērnam pazīstamo Lupatiņu – Cimdiņa, Spilventiņa, Lakatiņa un Zeķītes – piedzīvojumiem. Kuras vari noskatīties šeit, šeit un šeit.

Lupatiņi sevis un pasaules iepazīšanā atgādina pirmsskolas vecuma bērnus, kuriem arī šīs filmiņas būs vispiemērotākās. Animācijas filmas tapušas pēc ievērojamās latviešu autores Ineses Zanderes literārās pasakas motīviem, kuras tēlus iedzīvinājis mākslinieks Reinis Pētersons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!