"Tetovējums jums ir? Fuj, cik pretīgi! Aborts ir bijis? No sākuma aborts un tagad izdomājusi dzemdēt!?" šādi Kuldīgas slimnīcā dežūrējošā ārsta izteicieni šokējuši Talsu pusē dzīvojošu grūtnieci, kurai patlaban rit 37. grūtniecības nedēļa un kura slimnīcā ieradusies, bažījoties par augsto asinsspiedienu. Turpretī Kuldīgas slimnīcas vadība sievietes minēto ārstu sauc par pragmatisku profesionāli, lai gan "stresa pilnās situācijās izturēšanās varētu likties asa un humors nevietā".

Sieviete, kura portālam Cālis.lv uzticēja savu stāstu par viesošanos Kuldīgas slimnīcā, vēlējās palikt anonīma, to respektējam. Lai gan ārsta vārds un uzvārds ir zināms, arī Kuldīgas slimnīca savā skaidrojumā par situāciju to min, tomēr arī viņa vārdu nepublicēsim.

"Labdien! Vēršos pie jums, jo citādāk vairs nevar. Esmu topošā māmiņa 37. grūtniecības nedēļā un novērojusi, ka vakaros man paaugstinās asinsspiediens, lai gan vispār man tas ir vai nu pazemināts, vai normāls. Metu visu pie malas un sestdienas vakarā braucu uz Kuldīgas slimnīcas Uzņemšanas nodaļu, kur mani laipni sagaidīja reģistratūrā. Bet prieks ātri beidzās, kad ieradās dežūrējošais ārsts," tā vēstulē portālam Cālis.lv raksta sieviete.

Nebūšu strauss, kas galvu bāzīs smiltīs un par šādu attieksmi nerunās. Es gaidu savu pirmo bērniņu, mājās braucu drebēdama no uztraukuma. Es neprasu sarkano paklāju sev izklāt, bet tikai cilvēcisku attieksmi.
Grūtniece Inese

Notikumi risinājās 27. februārī, kad Inese (vārds mainīts) ap pulksten 20.30 ieradusies Kuldīgas slimnīcā. "Mani laipni uzņēma reģistratūrā un lika pagaidīt dežūrējošo ārstu. Jau nākot pa gaiteni, viņš bļāva: "Kur ir tā grūtniece? Kāpēc viņa nav manā kabinetā?" Bet, kā es varu būt viņa kabinetā, ja man lika gaidīt un es nemaz nezinu, kur tas atrodas. Viņš man nepavaicāja nedz mātes pasi, nedz, cik man gadu, nedz arī, kurā grūtniecības mēnesī es esmu.

Pateica, ka spiedienu nemērīs, jo to viņš neprotot. Toties viņš pavaicāja, vai man ir tetovējums, uz ko atbildēju, ka ir. Saņēmu par to rājienu un "fuj, cik pretīgi". Prasīja, vai man ir bijis aborts, atbildēju, ka ir bijis. Saņēmu vēl lielāku pārmetumu "No sākuma aborts un tagad izdomājusi dzemdēt!?". Naids un nicinājums viņam sejā rakstīts! Nekādu palīdzību saistībā ar manu asinsspiedienu nesaņēmu," stāsta Inese.

Vai tiešām Latvija ir tik trūcīga veselības sistēma, ka jāstrādā ir tirānam, kas nemīl ne darbu, ne cilvēkus un ir cienījamā pensijas vecumā?
Grūtniece Inese

Sieviete dzīvo Talsu novadā un uz Kuldīgu braukusi stundu, turklāt prasot paziņām viņu turp aizvest. "Kad pēc stundas biju mājās, mans asinsspiediens bija 150 uz 105. Mana vīramāte ir mediķis un zina, cik tas nopietni. Portālā, kur var iesniegt sūdzības, ir atrodams pilns ar viņa riebeklībām pret grūtniecēm un sievietēm kā tādām. Vai tiešām Latvijā ir tik trūcīga veselības sistēma, ka jāstrādā ir tirānam, kas nemīl ne darbu, ne cilvēkus un ir cienījamā pensijas vecumā. Lūdzu palīdziet mums māmiņām! Bailes pat dzemdēt, nevēlos uzskriet šādam cilvēkam virsū.

Šis ārsts ir kauna traips visai Kuldīgas slimnīcai. Arī viena medicīnas māsa nenoturējās un man atzina, ka šī nav pirmā reize, kad ārsts tā izturas. Man turklāt par 70 procentiem ir aizdomas, ka viņš bija lietojis alkoholu, par ko liecināja īpatnējā smaka un viņa uzvedība. Grūtnieces nelieto alkoholu un mums vispār oža ir spēcīgāk izteikta," tā Inese.

"Nebūšu strauss, kas galvu bāzīs smiltīs un par šādu attieksmi nerunās. Es gaidu savu pirmo bērniņu, mājās braucu drebēdama no uztraukuma. Es neprasu sarkano paklāju sev izklāt, bet tikai cilvēcisku attieksmi.

Šis ārsts ir kauna traips visai Kuldīgas slimnīcai.
Grūtniece Inese

Kad aizbraucu mājās, zvanīju uz slimnīcas Ginekoloģijas nodaļu, lai pavaicātu, ko man darīt saistībā ar augsto asinsspiedienu, uz ko man atbildēja, ka varu braukt atpakaļ uz slimnīcu. Braukt tur atpakaļ pie tā ārsta? Es nezinu, ko darīt, man taču drīz jādzemdē," sašutusi par situāciju ir Inese, uzskatot, ka šim cienījamos gados esošajam ārstam vairs nebūtu vieta darbā ar grūtniecēm.

Slimnīca izskatīs konkrēto gadījumu; ārstu vērtē pozitīvi

"Paldies par ziņu. Konkrēto gadījumu Kuldīgas slimnīcas administrācija detalizēti izskatīs ārsta dežūras laikā kopā ar todien klāt bijušajiem mediķiem.

No sava mūža gadiem pēdējos 16 ārsts dežūrē arī Kuldīgas slimnīcā. Pēdējo trīs gadu laikā administrācija aktīvi strādā ar katru negatīvo signālziņu un aicina to izteikt slimnīcas kontrolārstam (Tālr. 63374002, slimnica@kuldiga.lv), bet pacientu sūdzības par ārstu nav saņēmusi, nav arī konstatējusi alkohola lietošanu darba laikā.

Ārsts ir tiešs, pragmatisks profesionālis, kurš nereti glābis dzemdētājas un jaundzimušā dzīvību. Atsaucīgs, ātri pieņem lēmumus. Stresa pilnās situācijās izturēšanās varētu likties asa un humors nevietā. Protams, sen jau nopelnījis atpūtu," tā portālam Cālis.lv atbildēja Kuldīgas slimnīcas kontrolārsts Āris Pētersons.

Ārsts ir tiešs, pragmatisks profesionālis, kurš nereti glābis dzemdētājas un jaundzimušā dzīvību. Atsaucīgs, ātri pieņem lēmumus. Stresa pilnās situācijās izturēšanās varētu likties asa un humors nevietā. Protams, sen jau nopelnījis atpūtu.
Āris Pētersons

"Diemžēl jaunie speciālisti nekāro darbu ārpus Rīgas, tāpēc gan Kuldīgas slimnīcā, gan Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcā ārsts palīdz nodrošināt 24 stundu dzemdību palīdzību," tā Pētersons.

"Portālā emocionāli aprakstītā pacientes tikšanās ar Kuldīgas slimnīcā dežūrējošo ginekologu nemaz nebūtu notikusi, ja saskaņā ar pastāvošo veselības aprūpes organizāciju grūtniece:

1) būtu regulāri novērota un instruēta pie ginekologa;
2) paaugstinātā asinsspiediena dēļ būtu griezusies pie savas ģimenes ārstes;
3) sestdienas vakarā būtu izmantojusi ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001;
4) izvēlējusies vērsties Steidzamās medicīniskās palīdzības punktā Talsos (20 km attālumā), vai Tukuma slimnīcas uzņemšanas nodaļā (34 km attālumā).

Tāpat šāda tikšanās varēja nenotikt, ja 64 km attālajā Kuldīgas slimnīcas uzņemšanas nodaļā dežūrārstam tajā pašā sestdienas vakara stundā nebūtu jāaprūpē vēl četri pacienti un nebūtu bijis jāpieaicina dzemdību speciālists."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!