Foto: Shutterstock
Esam dzīves būtnes, kas nozīmē, ka mums ir arī savas dabiskās vajadzības. Savās mājās varam darīt itin visu tā, kā mums tīk, taču, atrodoties darbavietā, ir jārēķinās arī ar apkārtējo cilvēku labsajūtu. Veselais saprāts liek domāt, ka pavisam normāli ir aiz sevis satīrīt, taču virknei ļaužu tas pagaidām ir vēl nezināms koncepts. Kā reiz rakstīja Džordžs Orvels: "Visi dzīvnieki ir vienlīdzīgi, bet daži dzīvnieki ir vienlīdzīgāki par citiem." Skumji, bet fakts. Cerībā, ka publiskās un koplietošanas tualetes varētu tomēr kļūt par tīrāku un patīkamāku vietu, esam apkopojuši zelta uzvedības likumus tualetē – telpā, kurā, gribam vai negribam, nākas pavadīt gana lielu daļu dzīves.

Varu derētu uz miljonu – arī tev ir gadījies nonākt tualetē, kuras apmeklējums sagandē noskaņojumu uz atlikušo dienu. Ja vien neesi festivālā un jestrā prātā, sajūtas nav diez ko patīkamas, un turpmākā darba diena jāpavada gandrīz vai detektīva lomā, cenšoties uzminēt, kurš no allaž pieklājīgajiem kolēģiem patiesībā ir milzu nevīža. Ak, cik gan dzīve šķiet skaista, kad priekpilnā noskaņojumā iesoļo tualetes kabīnē un sastopies ar poda malu, kas, šķiet, piedalījusies kādā karā, vai ieraugi grīdu, kas applūdusi vairāk nekā Pierīga pavasarī! Neesi egoists – sakopšana aiz sevis aizņems vien pāris sekundes!

Pareizai tualetes etiķetei var būt nozīmīga loma darba atmosfēras un attiecību uzlabošanā, kā arī infekciju riska mazināšanā. Galu galā – tualete ir viena no visvairāk ar mikrobiem inficētajām vietām jebkurā ēkā. Saskaņā ar Kolorādo Universitātē veiktajiem pētījumiem – sabiedriskajās tualetēs mīt simtiem dažādu baktēriju, piemēram, uz tualetes grīdas vien ir sastopamas 230 dažādas baktēriju sugas.

Protams, pēc nevīžīgas tualetes apmeklējuma tev tūliņ nenokritīs deguns, taču iespēja saslimt pēc atrašanās publiskā koplietošanas telpā ir gana reāla. Ko tad īsti vari saņemt "dāvanā"? Kuņģa-zarnu trakta vīrusus, zarnu patogēnu baktēriju grupas, piemēram, salmonellu, dažādas sēnītes, kas var saasināt astmu un alerģijas utt. Domājams, tie ir pietiekami iemesli tualetes uzkopšanai aiz sevis, jo diezin vai vēlies būt tieši vai netieši atbildīgs par savu kolēģu veselības problēmām.

Kas ir svarīgi – tualetē priekšnieku nav! Pat ja esi uzņēmuma vadītājs, miljardieris vai valsts prezidents, šī ir viena no tām īpašajām vietām, kur itin visiem ir jādzīvo pēc vieniem un tiem pašiem noteikumiem. Arī tev ir jāsatīra aiz sevis, kārtīgi jānomazgā un jānožāvē savas rokas, un jāveic tās pašas darbības, kuras ikvienam citam.

Lai pasaule (un biroju tualetes) būtu labāka un patīkamāka vieta, iedvesmojoties no "Management Study Guide", esam apkopojuši ieteikumus un izveidojuši nelielu tualetes "etiķeti", kas padarīs tevi par jaukāku kolēģi.

  • Nekad neatstāj tualeti netīru. Taviem kolēģiem, visticamāk, jau tā ir gana daudz raižu, nepadari sarakstu ar tām vēl garāku.
  • Kad atrodies tualetes kabīnē, aizslēdz durvis. Un, ja tev šķiet, ka esi tās aizslēdzis, pārbaudi vēlreiz!
  • Ja redzi, ka tualetes kabīnē kāds atrodas, esi pacietīgs un gaidi! Durvju roktura raustīšana vai klauvēšana pie durvīm ne pie kā laba nenovedīs, turklāt cilvēks kabīnes iekšpusē jutīsies satraukts.
  • Ja esi nosmērējis podu, tad notīri to! Diezin vai tavs birojs var atļauties noalgot ikkatram darbiniekam personīgo apkopēju. Un pat ja tā būtu – citu pienākums nav tīrīt aiz tevis!
  • Vienmēr pārliecinies, ka esi nolaidis ūdeni! Pārsteigumi kopumā, protams, var būt jauki, taču pārsteigumi tualetē nepatiks nevienam.
  • Pēc tualetes apmeklējuma vienmēr nomazgā rokas. Ja esi izpildījis iepriekšminētās darbības (un tā noteikti vajadzētu būt!), diezin vai ir laba doma doties ikdienas gaitās ar nošmucētām rokām. Tas vien, ka neredzi netīrumus, nenozīmē, ka rokas ir tīras!
  • Nespļauj un neraksti uz tualetes sienām! Vai šim punktam vispār ir nepieciešams paskaidrojums? Ja vien nemācies 3. klasē, šādai idejai pat nevajadzētu ienākt tavā prātā.
  • Nepavadi pārāk daudz laika tualetē. Jā, protams, varbūt tā ir vieta, kur darba dienas laikā beidzot vari pabūt tikai un vienīgi ar sevi, bet noteikti ir labākas vietas, kur atvilkt elpu, neievelkot plaušās simtiem baktēriju.
  • Tualetes podā nemet iekšā priekšmetus, kas tam nav piemēroti. Pods nav atkritumu tvertne!

Visbeidzot – ja nozieguma vietā esi pieķēris kādu nevīžu, nekaunies aizrādīt un lūgt aiz sevis savākt! Tev ir tiesības baudīt mirkli miera tīrā un sakārtotā vidē, turklāt pasaule, iespējams, kļūs par vienu milimetru labāka!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!