Foto: Shutterstock
Pacienti, kuriem uzstādīta reta diagnoze – cistiskā fibroze – Latvijā sagaidījuši valsts apmaksātus inovatīvus medikamentus, kas glābs viņu dzīvības un pagarinās mūžu vismaz par 20 gadiem. Valsts budžetā šim mērķim šogad paredzēti četri komats divi miljoni eiro, un medikamenti pēc visām nepieciešamajām pārbaudēm iekļauti valsts apmaksāto zāļu sarakstā. Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kurā piešķirts finansējums šiem inovatīvajiem cistiskās fibrozes medikamentiem, un pacienti var saņemt efektīvu terapiju.

"Mēs esam ļoti, ļoti priecīgi un pateicīgi – valsts apmaksātās jaunās zāles būtiski pagarinās viņu mūžu un burtiskā nozīmē glābs dzīvības. Tas ir īpaši svarīgi, ja atminamies, ka liela daļa cistiskās fibrozes pacientu ir bērni un gados jauni cilvēki – šī ir viņu iespēja nodzīvot labu, kvalitatīvu dzīvi," saka Alla Beļinska, Cistiskās fibrozes biedrības valdes priekšsēdētāja.

Tomēr situācija nav viennozīmīga, uzsver biedrības vadītāja. Latvijā ir 56 cistiskās fibrozes pacienti, taču jaunās zāles piemērotas tikai 26 no viņiem. Cistiskā fibroze ir ģenētiska saslimšana, kas izraisa dažādas gēnu mutācijas, un konkrētās, valsts apmaksāto medikamentu sarakstā iekļautās zāles, ir efektīvas tikai pret viena veida gēnu mutāciju. Tādēļ diemžēl izveidojusies situācija, ka pusei vienas diagnozes pacientu Latvijā pieejama efektīva, valsts apmaksāta ārstēšana, bet otrai pusei – nav. Medikamentam, kurš būtu piemērots daudz plašākam cistiskās fibrozes pacientu lokam, šobrīd notiek zāļu izmaksu efektivitātes novērtēšana Zāļu valsts aģentūrā. Tomēr jau tagad skaidrs, ka ar šobrīd piešķirto finansējumu nepietiks, lai ārstētu visus pacientus. Tādēļ Latvijas Cistiskās fibrozes biedrība turpinās darbu ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu, lai Latvijā valsts budžetā jau no nākamā gada tiktu paredzēts papildu finansējums cistiskās fibrozes ārstēšanai, uzsver Beļinska.

Cistiskās fibrozes ārstēšanā Latvijā specializējusies Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un ārste pneimonoloģe Elīna Aleksejeva. "Ārstam nav lielāka prieka, kā spēt palīdzēt savam pacientam, un jaunais medikaments mums sniedz šo iespēju. Zāļu iekļaušana kompensējamo medikamentu sarakstā ir ļoti gaidīts un pat saviļņojošs notikums," saka ārste. "Tomēr mēs neaizmirstam arī otru pacientu daļu, kas vēl gada savu terapiju, un tas mums visiem kopā – ārstiem, pacientiem, biedrībai – būs nākamais svarīgais solis. Meklēsim iespēju nodrošināt terapiju, kas ir ne tikai piemērota visiem cistiskās fibrozes pacientiem, bet rada arī mazākas blakusparādības un ir vēl efektīvāka."

Cistiskā fibroze ir iedzimta ģenētiska slimība, kas ir viena no biežāk sastopamajām iedzimtām slimībām pasaulē. Slimības simptomi izpaužas atšķirīgi un var būt dažādas smaguma pakāpes. Slimība var skart dažādus ķermeņa orgānus, galvenokārt, plaušas, zarnas, aknas un aizkuņģa dziedzeri. Bērnu garīgā attīstība ir pilnīgi normāla. Mūsdienās pareizi lietojot nepieciešamos medikamentus un ievērojot ārstēšanās taktiku, iespējams ievērojami uzlabot pacienta dzīves kvalitāti un paildzināt dzīves ilgumu. Tāpēc svarīgi nekavējoties uzsākt pareizu ārstēšanu, lai uzlabotu bērna veselības stāvokli. Cistiskā fibroze pacientu ārstēšana ar jaunām inovatīvām zālēm, kuru efektivitāte klīniski pierādīta Eiropas Savienībā ilgu pētījumu rezultātā, dod lielu cerību, jo ārstē patiesos slimības cēloņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!