Foto: Shutterstock

Otrdienas, 11. jūnija, rītā ar priecīgu ziņu sociālajā vietnē "Twitter" dalījās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule – pirmdien, 10. jūnijā, NMPD automašīnās gadījies piedzimt diviem mazuļiem. Viens no tiem – Vidzemē, bet otrs – Rīgā.

Kā portālu "Cālis" informēja NMPD pārstāve Arita Freimane, ik mēnesi NMPD mediķu klātbūtnē piedzimst vairāki bērni. Piemēram, 2018. gadā NMPD mediķi palīdzējuši nākt pasaulē 104 mazuļiem, tostarp diviem dvīņu pāriem. Lielākoties tās ir bijušas situācijas, kad mazulis pēc iespējas ātrāk vēlējies satikt savus vecākus – priekšlaicīgas vai ļoti straujas dzemdības. Mazuļi nākuši pasaulē gan pa ceļam uz slimnīcu operatīvajā automašīnā, gan mājās mediķu klātbūtnē. Esot gadījumi, kad dzemdības notikušas NMPD automašīnā pie uzņemšanas nodaļas durvīm, klātesot gan brigāžu mediķiem, gan slimnīcas profesionāļiem.

NMPD arī norāda, ka automašīnā ir viss nepieciešamais, lai palīdzētu mazulim piedzimt. Mediķi ir apmācīti dzemdību pieņemšanā, turklāt zināšanas tiek arī papildinātas, kursos apgūtos dzemdību vadīšanu sarežģītos gadījumos. Kritiskās situācijās iesaistās pat vesela mediķu komanda. Proti, padomus pa tālruni brigāžu mediķiem sniedz gan galvenais dežūrārsts, gan palīgā nekavējoties tiek nosūtīta viena no piecām īpašajām brigādēm – ārsta speciālista brigāde. Vienlaikus liels atbalsts ir arī NMPD Specializētās medicīnas centra ārsti-neonatalogi, kuri konsultē brigāžu personālu pa tālruni, ka arī ar īpaši aprīkotu automašīnu, kas paredzēta priekšlaikus dzimušo un smagi slimu jaundzimušo bērniņu transportēšanai, steidz palīgā, šādus gadījumus komentē NMPD galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Freimane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!