Foto: Shutterstock

16. janvārī vecākiem ir iespēja apmeklēt bezmaksas semināru "Vai mans bērns ir ortopēdiski vesels?". Semināru vadīs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ķirurgs dr. Jānis Upenieks.

Augoša bērna kāja – kā atšķirt normu no patoloģijas; X un O veida kājiņas; kāju rotācija; sāpes ceļu locītavās, plakanā pēda un bērna apavi; greizā pēda un citas deformācijas, stājas traucējumi un muguras problēmas bērniem; vingrojumi pareizai stājai; mīti un patiesība par skoliozi; sāpes mugurā bērniem - visus šos jautājumus aplūkos bērnu ķirurgs, atbildot arī uz vecāku uzdotiem jautājumiem.

Semināru organizē Rīgas domes Labklājības departaments, un tas notiek, turpinoties "Vinnija Pūka skolas" nodarbību ciklam. Visas šīs lekcijas notiek bez maksas, turklāt vecāki aicināti tos apmeklēt kopā ar bērniem, jo mazākajiem būs savas nodarbes, lai vecāki mierīgi varētu klausīties speciālistu lekcijās.

Minētais seminārs par bērnu ortopēdisko veselību notiks 16. janvārī no pulksten 10 līdz 14, Bērnu slimnīcā, Vienības gatvē 45, Rīgā. Lai pieteiktos semināram, interesenti aicināti zvanīt pa tālruni 27597546 vai rakstīt uz e-pastu:vinnijapukaskola@gmail.com.

Pēc bērniņa dzimšanas dzemdību nodaļā bērna apskati veic neonatalogs, savukārt bērnu ķirurga profilaktiskās apskates veiktas netiek. Konstatēt tādas problēmas, kā iedzimtas greizas pēdiņas, nepareizs kāju izvērsums vai citas ortopēdiskas problēmas, iespējams apskatēs pie ģimenes ārstiem, kuri var izrakstīt nosūtījumu pie speciālista. Liela atbildība gulstas arī tieši uz vecāku pleciem, kuriem jābūt vērīgiem un ikdienā jāpievērš uzmanība, vai ar bērniņu viss ir kārtībā, bet galvenais – nebaidīties uzdot jautājumus ārstam, jo, ja ārstēšana tiks uzsākta laikus, tā var dot labus rezultātus, norāda semināra organizatori.

Bērniņam sperot pirmos soļus un sākot staigāt, augšanas procesā veidojas fizioloģiskas izmaiņas. Katram mazulim tās var atšķirties no tādiem faktoriem, kā, piemēram, iedzimtība, pareizs kāju balsts vai pilnvērtīgs uzturs un vitamīni. Katrs pēdas daļas strukturāls vai funkcionāls traucējums var ietekmēt visu ķermeni, īpaši balsta un kustību orgānu sistēmu, un ne velti mugurkaulu var dēvēt par cilvēka balstu visa mūža garumā. Tādēļ zināšanas un savlaicīga ārsta konsultācija var būt noteicošs faktors veselīgam bērna augšanas procesam un visai turpmākajai dzīvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!