Lai popularizētu psiholoģiju kā zinātni un raisītu diskusijas par sabiedrībai aktuālām tēmām no psiholoģijas zinātnes skatu punkta, no 5. līdz 13. oktobrim visā Latvijā notiks "Psiholoģijas dienas 2018".

Visu nedēļu notiks dažādi bezmaksas semināri, lekcijas, diskusijas un meistardarbnīcas par aktuālām tēmām visdažādākajās dzīves jomās.

Piemēram, plānoti pasākumi, kuros psihologi stāstīs, vai pašpalīdzības grāmatas un populārās pašpalīdzības metodes patiešām palīdz, kā psiholoģija noder sportā, par tipiskākajiem mītiem psiholoģijas zinātnē, kā tikt gala ar stresu, kā atpazīt un risināt bērnu uzvedības problēmas. Vairākās Latvijas pilsētās ikvienam būs arī iespēja izmantot bezmaksas psihologa konsultācijas – klīniskās psiholoģijas jomā, sporta psiholoģijas jomā, kā arī darba un organizāciju psiholoģijas jomā, stāsta Kristiāna Kalniņa, Latvijas Psihologu biedrības Profesionālās Kompetences centra vadītāja.

"Psiholoģijas dienu" mērķis ir informēt sabiedrību un nozares speciālistus, kā arī psiholoģijas studentus un citus interesentus par aktualitātēm psiholoģijā Latvijā un ārpus tās. Šo pasākumu laikā tiek pārrunāti jaunākie pētījumi Latvijā, tiek organizētas diskusijas par aktuālām tēmām, kā arī tiek sniegta praktiska un noderīga informācija ikvienam interesentam, kurš nav psihologs.

Pasākumu nolūks ir sekmēt atvērtu, radošu vidi profesionālai diskusijai psihologu un citu speciālistu starpā, kā arī informēt plašāku sabiedrību par psihologu darbu, ņemot vērā to, ka sabiedrībā par psihologa profesiju ir dažādi priekšstati, tostarp arī maldīgi. Īpaši būtiski, ka no šī gada psihologa profesionālo darbību Latvijā reglamentē Psihologu likums, līdz ar to "Psiholoģijas dienu" gaitā tiek uzsvērta zinātnē balstītu metožu izmantošanas nozīmība psihiskās veselības uzlabošanā.

"Psiholoģijas dienu 2018" laikā tiek piedāvātas bezmaksas individuālās psihologa konsultācijas, semināri, meistarklases un lekcijas vecākiem, topošajiem vecākiem, organizāciju vadītājiem, interesentiem, kas vienkārši vēlas izzināt sevi un sabiedrību. Plānoti arī "psiholoģiskā kino" seansi, kuros pēc filmas noskatīšanās notiek speciālista vadīta diskusija. Pasākumi notiks daudzviet Latvijā - Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jelgavā un citur -, turklāt lielākā daļa pasākumu ir bez maksas. "Psiholoģijas dienu" laikā plašāk durvis atver augstskolas, kas īsteno studiju programmas psiholoģijā - gan piedāvājot atvērtās lekcijas, gan iepazīstinot ar pētījumiem un rīkojot konferences profesionāļiem.

"Psiholoģijas dienas" jau sesto gadu visa Latvijā rīko Latvijas Psihologu biedrība sadarbībā ar citām psihologu profesionālajām organizācijām un augstskolām, kurās var apgūt psihologa profesiju.
Lūk, ieskaties, kur un kādas nodarbības vari apmeklēt, ja esi vecāka lomā vai tikai plāno par tādu kļūt!

9. oktobrī no pulksten 17 līdz 19 un 12. oktobrī no pulksten 16 līdz 18 Brīvības ielā 197a, otrajā stāvā, Rīgā notiks lekcija "Pusaudžu depresijas psihosociālie cēloņi. Ko par to saka zinātne, un kā to integrēt ikdienas dzīvē?"

Pusaudžu vecumposms ir viens no sensitīvākajiem cilvēka dzīvē. Tieši pusaudžu vecumposmā attīstās daudzas psihiskās saslimšanas, tostarp depresija, kas nozīmīgi un negatīvi ietekmē pusaudža dzīves kvalitāti daudzās jomās, arī akadēmiskos sasniegumus, sociālos kontaktus u.c. Zinātnē joprojām tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, kas veicina depresijas attīstīšanos. Tiek minēta virkne dažādu psiholoģisku un sociālu veicinātāju. Runāsim par to, kas ir šie veicinātāji, kā tos var novērot ikdienas saskarsmē ar pusaudzi, kā preventīvi novērst riskus un kā veicināt pusaudža psihisko veselību.

Lekcijas tēma vienlaikus ir arī lektores zinātniskās disertācijas tēma, līdz ar to (intereses gadījumā) būs iespēja uzzināt vairāk informācijas. Vadītāja: klīniskā psiholoģe, Latvijas Universitātes psiholoģijas studiju programmas doktorante, Mg. psych. Inese Elsiņa. Iepriekšējā pieteikšanās ir obligāta, jo vietu skaits ir ierobežots. Pieteikties iespējams, rakstot epastu: inese@ineseelsina.lv vai zvanot par tālruni 26451980 līdz 5. oktobrim.

10. oktobrī no pulksten 13 līdz 14.30 Rēzeknes Sociālā dienesta telpās, Zemnieku ielā 16a, otrā stāva aktu zālē notiks lekcija "Kā ieraudzīt pasauli bērna acīm un patiesi saprast viņa uzvedību, rīcību un emocijas". Tajā vecākiem stāstīs par to, kā patiesi saprast mūsdienu bērnus, viņu jūtas un kas ar viņiem notiek. Dalībnieki varēs uzzināt:

  • kā uzklausīt bērnu,
  • kā sarunāties ar bērnu, lai patiesi saprastu viņa uzvedību, rīcību un emocijas,
  • ko bērns patiesi vēlas mums pateikt,
  • ko vecāki var darīt, lai palīdzētu bērnam veiksmīgāk kontrolēt uzvedību, apzinoties rīcības sekas,
  • kā vecāki var iemācīt bērnam tikt galā ar emocijām.

Lekciju vadīs psiholoģe, Mg.psych.Inga Gedrima.

Foto: Shutterstock

10. oktobrī pulksten 17 Svētes pamatskolā, Vilces ielā 6, Svētē, Jelgavas novadā notiks seminārs vecākiem par bērnu temperamenta iezīmēm "Kāpēc bērni ir tik atšķirīgi". Tas būs pasākums vecākiem par šīm iezīmēm un to atšķirībām. Vecāki mēdz apgalvot, ka bērni ir ļoti atšķirīgi viens no otra. Kāpēc vienā un tajā pašā situācijā bērnu uzvedība mēdz būt dažāda? Semināra laikā vecākiem būs iespēja uzzināt par dažādām bērnu uzvedības reakcijām un temperamenta iezīmēm. Vecākus par šiem jautājumiem izglītos psiholoģe, Mg. psych. Eva Raucka-Pļaviņa. Reģistrēšanās pa tālruni 28389262 vai e-pastu - evaplavina@inbox.lv.

10. oktobrī pulksten 18 Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas Vecāku mājā, Rīgā, Vienības gatvē 45 paredzēta lekcija "Interneta un mobilā telefona atkarības – kā atpazīt riskus un ko darīt vecākiem?". Aizvien vairāk laika pusaudži pavada pie datoriem un mobilajiem telefoniem. Tikmēr jaunākie pētījumi norāda uz dažādiem garīgās un fiziskās veselības riskiem, kas saistāmi ar modernajām tehnoloģijām.

Šajā pasākumā Pusaudžu resursu centra speciālisti dalīsies ar psiholoģijas zinātnes atziņām un klīnisko pieredzi - kā atpazīt, kad pusaudzis "sēž telefonā vai internetā" par daudz? Cik kaitīgas īsti ir modernās ierīces un kādi ir reālie riski? Un ko darīt, ja ir aizdomas, ka pusaudzim telefons un internets kļuvis par traucēkli ikdienas dzīvē, skolā un attiecībās?

Pasākuma dalībniekiem tiks nodrošināta tēja un kafija. Ieeja Vecāku mājā ar vienreiz lietojamajām čībiņām, kuras bez maksas būs pieejamas apmeklētājiem. Pasākuma laikā būs iespēja aizpildīt "Interneta atkarības testu" par sava pusaudža lietošanas paradumiem. Vadītājs: psihologs, MSc. Psych., Mg. theol. Nils Konstantinovs. Reģistrēšanās: rakstot epastu: info@pusaudzim.lv, zvanot pa tālruni 29164747 vai piesakoties Pusaudžu resursu centra profila lapā sociālajā tīklā "Facebook".

11. oktobrī no pulksten 17 līdz 19 "Pasaku namā", K. Valdemāra ielā 118 - 509, 5. stāvs, Rīgā notiks veselības psiholoģes, Mg. psych. Annas Kašinas vadītas nodarbības treniņa formā, ļaujot katram dalībniekam ne tikai uzzināt daudz jauna par bērna psiholoģiju, bet arī iemācīties sacerēt pasakas. Šie terapeitiskie stāsti palīdzēs taviem mazuļiem pārvarēt grūtības bērnudārzā un skolā, iemācīs būt labiem, atbrīvos no bailēm un sliktiem ieradumiem. Reģistrēšanās: pa tālruni 29902881 vai e-pastu: ideefixe@me.com līdz 9. oktobrim.

11. oktobrī pulksten 18 veselības centrā "Vivendi", Dzirnavu ielā 16, Rīgā notika atbalsta pasākums izglītības procesā bērniem ar uzmanības deficītu un hiperaktivitāti. Bērniem ar uzmanības deficītu un hiperaktivitāti (UDHS) piedalīties mācību procesā ir īpaši sarežģīti. Viņiem grūti koncentrēties vienam uzdevumam, sēdēt mierīgi stundā, sekot instrukcijām un kontrolēt uzvedības impulsus. Lai bērni veiksmīgi attīstītos un izmantotu savu potenciālu, nepieciešami vides un mācību metožu pielāgojumi. Seminārā tiks runāts par UDHS simptomu izpausmēm mācīšanās procesā un atbalsta pasākumiem, kas atvieglo šo bērnu iesaisti mācībās skolā un mājās. Vadītāja: klīniskā psiholoģe, Mg.psych. Kristīne Dūdiņa.

13. oktobrī pulksten 12 Eizenšteina ielā 29, 3. stāvā, Rīgā notiks seminārs vecākiem "Bērns neklausa! Ko darīt?", kas paredzēts kā aptuveni trīs stundu gara lekcija vecākiem, kuri audzina bērnus līdz septiņu gadu vecumam. Seminārā aplūkojamie jautājumi:

  • ko nozīmē veiksmīga un piemērota bērna disciplinēšana;
  • kādēļ bērniem ir nepieciešama disciplinēšana;
  • kādā veidā disciplinēšana uzlabo bērnu un vecāku attiecības;
  • ko būtiski ievērot, disciplinējot bērnus;
  • kādas vecumposma īpatnības jāņem vērā, izvēloties piemērotākos disciplinēšanas paņēmienus.

Semināra gaitā vecākiem tiks piedāvāts apgūt konkrētas disciplinēšanas iemaņas un uzdot jautājumus. Dalībnieki saņems izdales materiālus, paredzēta viena kafijas pauze. Seminārs notiks latviešu un krievu valodā. Reģistrēšanās: rakstot e-pastu: viktorija.zarina@gmail.com, norādot savu vārdu un tālruņa numuru. Ja semināru paredzēts apmeklēs vairākiem cilvēkiem, tad lūgums norādīt arī cilvēku skaitu.

"Psiholoģijas dienās 2018" dažādos Latvijas reģionos bez maksas būs pieejamas arī individuālās psihologa konsultācijas, bet plašāku informāciju par tām atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!