Foto: Shutterstock
Paškaitējums ir visu veidu uzvedība, ar kuru kāds nodara sev pāri, un visbiežāk iemesls ir vēlme atbrīvoties, tikt galā ar smagām, grūti izturamām domām un emocijām. Pusaudžu vecumposmā visbiežākie paškaitējuma veidi ir graizīšanās, sevis sišana, skrāpēšana un ādas dedzināšana – 88 procentos graizīšanās gadījumu pusaudži graiza rokas, 60 procentos kājas un 30 procentos – vēdera zonu. Plašāk šī tēma tiks iztirzāta 6. aprīļa diskusijā "Sagrieztas rokas, pārbijušies vecāki... ko darīt?".

Nesuicidāls paškaitējums tiek veikts bez domas nomirt, taču 70 procentiem pusaudžu, kas veic paškaitējumu, ir bijis vismaz viens pašnāvības mēģinājums, 50 procentiem no tiem – vairāki mēģinājumi.

Pusaudžu vecāki bieži vien nezina, ka viņu bērns apzināti nodara sev pāri. Uzzinot vecāks var izjust apmulsumu, dusmas, kaunu un vainas izjūtu. Var būt domas, ka es kā vecāks esmu kaut ko palaidis garām un esmu viens ar šo problēmu. 90 procenti cilvēku, kas veic paškaitējumu pieaugušo vecumā, šo uzvedību ir aizsākuši pusaudžu gados.

6. aprīlī diskusijai "Sagrieztas rokas, pārbijušies vecāki... ko darīt?" varēs sekot līdzi "Delfi" tiešraidē un Pusaudžu resursu centra (PRC) "Facebook" lapā. Diskusijā būs klausāma Pusaudžu resursu centra pieredze, kā arī tiks meklētas un sniegtas atbildes uz šādiem jautājumiem: kā pandēmija ir ietekmējusi pusaudžu paškaitējumu? Vai tiešām tikai attiecības ar vecākiem var ietekmēt to, ka bērns sev dara pāri? Kādēļ jaunieši tā rīkojās? Kā runāt par šo tēmu ar savu bērnu? Kā sabiedrībā skatās uz šo tēmu? Ko darīt un ko nedarīt uzzinot, ka mans bērns paškaitē? Ko darīt skolotājiem, redzot, ka kāda skolēna rokas ir saskrāpētas?

Diskusijas sākums pulksten 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!