Foto: Shutterstock
24. jūlijā mācības sākusi fonda "Plecs" veidotās "Vecāku izglītības programmas" pirmā jauno vecāku pilotgrupa, kas izveidota, pateicoties sabiedrības ziedotajiem līdzekļiem labdarības maratonā "Dod pieci!" 2018. gada nogalē.

Jaunā vecāku izglītības programma ir unikāla – tā izstrādāta īpaši Latvijai un ir pirmā šāda veida programma pasaulē, kas paredzēta tieši jaunajiem vecākiem. Programma veidota, sadarbojoties Latvijas spēcīgākajiem bērnu un ģimenes psihoterapeitiem, kuru vidū ir Bērnu klīniskas universitātes slimnīcas bērnu psihoterapeits Ņikita Bezborodovs, ģimenes psihoterapeite Andrija Likova un citi, arī eksperti no "Halo Project international" un Kārinas Pērvisas Bērnu attīstības institūtā (ASV).

Metodes spēks ir tās neirozinātniskā bāze, kas dod izpratni par to, ka ikviena bērna uzvedības izpausme ir tiešā mērā saistīta ar viņa smadzeņu darbību. Pieejas pamatu veido arī piesaistes teorija, kas skaidro drošās agrīnās pieredzes nozīmi cilvēka dzīvē un piedāvā konkrētas stratēģijas, kā to veidot, izmainīt un nostiprināt. Metode ir praktiski pielietojama, jo ar tās palīdzību vecāki mācīsies veidot ciešāku emocionālo saikni ar bērnu, reaģēt uz sensomotorajām vajadzībām, palīdzēt regulēt bērna fizisko un emocionālo stāvokli, kā arī koriģēt nevēlamu uzvedību pozitīvā veidā.

Kopš 2019. gada sākuma nozares speciālisti intensīvi strādājuši pie programmas veidošanas un treneru atlases un apmācībām Latvijā, lai programmu varētu veiksmīgi realizēt.

Pieteikšanās bezmaksas vecāku izglītības programmas apmācībām turpinās. Pieteikties var topošie vecāki, kas ir bērniņa gaidībās, un vecāki ar bērniem līdz trīs gadu vecumam. Līdz šim vecāku izglītības programmai saņemti 293 pieteikumi. Pieteikuma anketu meklē šeit.

Jau iepriekš vēstījām, ka 2018. gadā labdarības akcijā "Dod pieci!" Radio 5 dīdžeji aicināja ziedot piecus eiro par dziesmu ''Pieci.lv'' ēterā, lai ieviestu bezmaksas praktiskas un psiholoģiskas mācības vecākiem: kā audzināt patiesi laimīgu bērnu un nenodot savas traumas nākamajām paaudzēm. Akcijas laikā tika saziedoti 120 046 eiro, kas caur organizācijām ''Ziedot.lv'' un "Plecs" tika novirzīti bezmaksas jauno vecāku atbalsta un mācību programmas izveidošanai un ieviešanai visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!