Foto: Shutterstock
Zināms, ka introvertu un ekstravertu cilvēku raksturos valda vērā ņemamas atšķirības. Jāpiebilst, ka tās izpaužas ne tikai personībā, bet arī cilvēka reakcijā uz apkārtējo pasauli un dažādām situācijām. Šai sakarā "Huffington Post" piedāvā septiņus uzvedības veidus, kas raksturīgi vien introvertiem cilvēkiem un ir krasi atšķirīgi no ekstravertu cilvēku paradumiem.

Atdalīšanās no pūļa

Foto: Shutterstock

Mūsdienās valda personības laikmets. Visur, kur vien lūkojamies, cilvēkiem ir sevi jāpierāda, jāiemācās atšķirties un jāpauž sava individualitāte. Introvertas personības šādās situācijās jūtas neērti, jo milzīgais pūlis viņiem šķiet nospiedošs, tāpēc visbiežāk tieši introvertais raksturs ļauj vieglāk sasniegt panākumus, cilvēkam nevēloties iekļauties apkārt esošajā pūlī.

Tukša pļāpāšana nogurdina, dziļas sarunas - uzlādē

Foto: Shutterstock

Kamēr ekstraverti cilvēki lieliski jutīsies plašā ļaužu kompānijā, runājot ar visiem par visu un neko, introvertie alks klusuma un vientulības. Savukārt mazākā ļaužu kompānijā tieši introvertās personības uzsāks dzīvīgākās diskusijas, jo viņus, pirmkārt, nevēro cilvēku pūlis, otrkārt, viņi var koncentrēties uz konkrēto sarunas tematu, kurā jūtas ērti.

Lielisks sniegums rampas gaismās, nozušana pēcāk

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vismaz puse cilvēku, kuri naudu pelna tieši ar publisku uzstāšanos un runāšanu, pēc dabas ir introverti, apgalvo psihologi. Turklāt viņu uzstāšanās bieži vien ir krietni spožāka nekā ekstravertajām personībām, jo introverti savai performancei gatavojas rūpīgāk, kā arī neļauj domām par izklaidēm pēc uzstāšanās tai traucēt procesa laikā.

Viegli iztraucēt un novērst uzmanību, neiespējami – likt garlaikoties

Foto: Shutterstock

Introvertām personībām ir grūti strādāt atvērta tipa birojos, jo šos cilvēkus ir viegli pārsātināt ar informāciju, kā rezultātā rodas grūtības koncentrēties. Savukārt, esot vienatnē, introverti nekad negarlaikojas, jo var stundām ilgi nodarboties ar saviem vaļaspriekiem vai cītīgi strādāt.

Vairāk radošuma un spējas pamanīt detaļas

Foto: Shutterstock

Tā kā introverti labāk jūtas vienatnē, viņi, strādājot atbilstošos apstākļos, spēj labāk pamanīt būtiskas detaļas un nāk klajā ar patiesu izdomu un radošumu. Tieši tāpēc ar mākslu saistītās profesijās introvertu un ļoti talantīgu cilvēku ir visvairāk.

Pirms runā, padomā!

Foto: Shutterstock

Introverti cilvēki rūpīgāk izvēlas vārdus un apdomā savu rīcību konkrētās situācijās. Tas viņus padara par labiem klausītājiem un nodrošina apkārtējo cieņu. Tiesa, nereti intravertu klusēšana tiek tulkota kā kautrīgums un pat negatīvisms, lai gan patiesībā šie cilvēki analizē esošo situāciju klusībā.

Garastāvokļa svārstības

Foto: Shutterstock

Pētījumos atklāts, ka introverti cilvēki pasauli redz un sajūt citādi. Kamēr ekstravertu noskaņojumu uzlabo smadzenēs aktīvi darbojošies labsajūtas un atalgojuma centri, kas liek uzlaboties garastāvokli, saņemot pozitīvu atgriezenisko saiti no apkārtējās pasaules par kādu savu rīcību, introvertiem šie centri tik aktīvi nedarbojas, tāpēc apkārtējo novērtējums vai atzinība viņiem ir krietni mazsvarīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!