Sagaidot Starptautisko Bērnu aizsardzības dienu, Rīgas Dzemdību nama speciālisti aktualizē jaundzimušo un zīdaiņu drošības tēmu, piedāvājot iepazīties arī ar svarīgākajiem noteikumiem drošai ienākšanai lielajā pasaulē.

Pēdējos gados jauno vecāku dzīvesveids ir kļuvis aktīvāks un ir mainījusies jauno vecāku attieksme pret dažādu pasākumu, tai skaitā mūzikas festivālu, pilsētu svētku, sporta sacensību, ārzemju braucienu vai tirdzniecības centru apmeklējumu kopā ar pavisam maziem bērniem.

Tomēr, kā uzsver Dzemdību nama neonatologi – zīdaiņi un jo īpaši jaundzimušie vēl tikai pielāgojas dzīvei un ārējās vides faktori ir ārkārtīgi nozīmīgi mazuļa veselības un drošības nodrošināšanā. Tāpēc speciālisti aicina vecākus kritiski izvērtēt visus apstākļus, kādos jāuzturas mazulim, lai tie neapdraudētu viņu veselību un dzīvību.

Diemžēl Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ik gadu saņem aptuveni 50 izsaukumus pie bērniem vecumā no dzimšanas līdz mēnesim, kuri cietuši no dažādām traumām, galvenokārt – sadzīves traumām.

Jaundzimušie, kuru fiziskās spējas vēl ir ļoti ierobežotas, kuri vēl pat netur galviņu un lielāko diennakts daļu guļ, mostoties tikai tad, kad ir izsalkuši, ir pilnībā atkarīgi no apstākļiem, kādus viņiem nodrošina pieaugušie. Traumatisma statistika apliecina, ka ne visa sabiedrība ir pietiekami informēta un izglītota par to, kā nodrošināt bērnam drošu vidi.

Lūk speciālistu sagatavotie drošības ieteikumi zīdaiņu aprūpē:

  • Nekad neatstājiet mazuli nepieskatītu uz pārtinamā galda vai citas augstas virsmas!
  • Braucot ar auto, obligāti lietojiet bērna vecumam un svaram atbilstošu sēdeklīti!
  • Jaundzimušajam ilgāk par 45 minūtēm autosēdeklītī atrasties nav ieteicams
  • Nekad neatstājiet mazuli automašīnā vienu!
  • Nekādā gadījumā neapklājiet bērnu ratus vai autosēdeklīti, lai mazulis saulē nepārkarstu.
  • Neatstājiet jaundzimušo vienu ar mājdzīvnieku; dzīvnieka rīcība un izturēšanās nav paredzama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!