Foto: Publicitātes foto
No tuvinieku neizpratnes un fiziskiem draudiem, un kauna apziņas līdz sevis pieņemšanai – nesen radīta dokumentālā filma "Daugaypils", kas sniedz unikālu iespēju iepazīties ar LGBTQ+ kopienas stāstiem. Filmas mērķis ir sniegt iespēju ieskatīties sabiedrības, iespējams, "neredzamamajā" daļā – LGBTQ+ kopienā – geji, lesbietes, biseksuāļi un transpersonas bieži, baidoties no nosodījuma, ir spiesti slēpties.

Filmas komanda atzīst, ka tas ir mēģinājums rast atbildes uz jautājumiem, kas skar LGBTQ+ kopienu un tās redzamību Daugavpilī, kā arī uzzināt Daugavpils iedzīvotāju viedokļus par kopienas cilvēkiem, vēstī Viktorija Tkačenko no LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka".

Filmas galvenie varoņi, komponists Jurijs un students Vitalijs, dalās ar saviem stāstiem par sevis pieņemšanu, iznākšanu "no skapja" un attiecībām ar viņu ģimenēm. Filmā ir iekļautas arī intervijas ar Daugavpils iedzīvotajiem, kurās gan jaunieši, gan pieaugušie izsaka viedokli par LGBTQ+ kopienas esamību Daugavpilī. Kā arī filmas pēdējā ainā piedalījās septiņi jaunieši no LGBTQ+ kopienas Daugavpilī.

Strādājot pie projekta, "Chayka.lv" komanda tikās ar daudziem LGBTQ+ cilvēkiem Daugavpilī: "Mēs sapratām, ka būs nepieciešamas vairākas sērijas, lai aktualizētu mums visiem svarīgus jautājumus un sniegtu iespēju izteikties dažādiem Daugavpils LGBTQ+ kopienas cilvēkiem," stāsta Eleonora Rūzvelta, portāla "Chayka.lv" žurnāliste.

Gan filmas dalībnieki, gan jauniešu mentālās veselības projektu rīkotājs Žanis Ovčinko uzsver, ka ir nepieciešams rīkot aizvien vairāk izglītojošu pasākumu un veicināt sabiedrības informētību par LGBTQ+ cilvēku problēmām Latvijā.

Filmu veidojuši "Chayka.lv" žurnālisti Eleonora Rūzvelta, Pāvels Hnikins un Inna Plavoka. Zemāk skatāma filmas pirmā daļa "Neredzamie cilvēki". Tā ir krievu valodā ar subtitriem latviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!