Foto: LETA

Daudzu skolu iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka skolēniem jāvalkā skolas forma. Temats par to, vai skolas ir tiesīgas pieprasīt vecākiem sagādāt skolas formas, bijis aktuāls visu laiku. Ir vecāki, kuri cēluši traci, ka skolas formas izmaksā pārāk dārgi un apģērbu modeļi nav ērti valkāšanai, bet ir arī vecāki, kuri atbalsta formas, piemēram, arī tādēļ, ka bērniem nerodas kārdinājums dižoties ar zīmolu apģērbu to priekšā, kuriem tāda nav.

Tiesībsarga birojs publicējis darbības pārskatu par 2020. gadu, un dažādos aspketos tajā atspoguļo, kā tā speciālisti palīdzējuši risināt dažādus jautājumus, kas saistīti ar bērnu tiesību ievērošanu.

Tiesībsargs pērn izskatījis iesniegumu par skolas formu ieviešanu Ķeguma komercnovirziena vidusskolā.

Izglītības iestādes tiesības ierobežot bērna un vecāku brīvību attiecībā uz izglītības iestādē valkājamo apģērbu ir noteiktas Izglītības likuma 54. panta 8. punktā, kas paredz izglītojamā pienākumu "atrasties izglītības iestādē iekšējiem normatīvajiem aktiem, tajā skaitā iekšējās kārtības noteikumiem, atbilstošā apģērbā". Lai skolēns varētu izpildīt savu likumā noteikto pienākumu, skolai ir pienākums
iekšējā normatīvajā aktā noteikt, kādā apģērbā skolēniem ir jāatrodas skolā.

Skolai ir rīcības brīvība iekšējo normatīvo aktu izstrādē, tostarp par apģērbu – tā var noteikt, ka skolā jāvalkā skolas forma, vai formulēt aprakstoši, kādā apģērbā skolēniem jāatrodas skolā un kāda apģērba valkāšana skolā nav atļauta.

Taču skolas formas neesamība nedrīkst liegt vai ierobežot bērna tiesības uz izglītību – arī tādā gadījumā, ja bērnam nav skolas formas tērpa, viņam ir tiesības vienlīdzīgi ar citiem piedalīties mācību stundās. Ja vecāki savas reliģiskās vai citas pārliecības dēļ ir pret skolas formu valkāšanu un audzināšanas mērķus spēj sasniegt ar citiem līdzekļiem, skolai jāparedz izņēmuma gadījumi, tā secinājis tiesībsargs.

Tiesībsargs aicināja skolu pilnveidot iekšējo normatīvo aktu attiecībā uz skolas formu valkāšanu. Rekomendācija ir ņemta vērā attiecībā uz iesniedzēju, bet grozījumi regulējumā nav izdarīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!