Foto: Publicitātes attēli

Ar svinīgu apbalvošanas ceremoniju pagājušajā nedēļā noslēdzās izglītības organizāciju tīkla "Junior Achievement Europe" skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Eiropas konkurss "Gen – E", kurā par labāko uzņēmumu tika atzīts grieķu SMU "Microgreens Magicgreens", bet skolēns no Latvijas saņēmis līderības balvu.

Skolēni no Grieķijas bija izgudrojuši automatizētu klimata kameru, kas paredzēta mikrozaļumu audzēšanai. Latviju šajā konkursā 40 valstu konkurencē pārstāvēja tehnoloģiju SMU "ThreeCube" no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, un tā dalībnieks Arturs Korņējevs saņēma Alumni līderības balvu. Šī balva tika pasniegta astoņiem jauniešiem, kas ar savu personību žūrijai spēja apliecināt augstu kompetenci tādos kritērijos kā līderība, komandas saliedēšana, entuziasms un spēja būt par piemēru citiem. Vairāk nekā 200 Eiropas labāko jauno uzņēmēju izvērtēja augsta līmeņa starptautiska žūrija, uzsver JA Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Arturs par dalību konkursā stāsta: "Aizvadītajās dienās ieguvu atziņu, – lai arī izdarījām visu iespējamo, varam vēl labāk. Šis konkurss mums nebūt nav finiša taisne, bet tikai starta līnija. Veidojot savu uzņēmumu kopā ar savu komandu, gatavojoties Latvijas un Eiropas fināliem, esmu iemācījies pārvarēt savas iekšējās bailes un iet tikai uz priekšu. Paldies visiem, kas mūs atbalstīja – ģimenei, skolotājiem un "Junior Achievement Latvia" komandai."

Foto: Publicitātes attēli

"Gen – E" konkursā tika apbalvoti arī labākie jaunie uzņēmēji augstskolu vidū. Galveno balvu tajā ieguva uzņēmums "HearnProtect" no Lielbritānijas, kuri izveidojuši ausu aizsargierīci, kas ļauj troksnim izplatīties caur ausi, nodrošinot gandrīz maksimālu dzirdi, vienlaikus aizsargājot ausis. Latviju šajā kategorijā pārstāvēja "Healttech" pirmsakseleratora programmas labākā komanda "RoboMobilitāte", kuru produkts ir automatizētas piedziņas iekārtas medicīnisko iekārtu pārvietošanai.

JA Latvia Skolēnu mācību uzņēmumu programma


Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 procenti programmas absolventu jau ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir "Junior Achievement Worldwide" programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

2021./2022. mācību gadā JA Latvia ir reģistrējušies vairāk nekā 1000 skolēnu mācību uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!