Foto: Publicitātes foto

Ar īpašu prieku par paveikto, par spīti vīrusiem un apkārt valdošajai neziņai, "Labo darbu nedēļa 2020" noslēgusies ar pārsteidzošiem rezultātiem! Labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" rīkotā akcija "Labo darbu nedēļa 2020", kas šogad organizēta no 5. līdz 11. oktobrim jau 12. gadu pēc kārtas, ienesa pozitīvas vēsmas daudzās ģimenēs, darba kolektīvos un skolās. Nedēļas laikā paveikti vairāk kā 300 labie darbi, akcijā iesaistoties teju 14 000 Latvijas iedzīvotājiem.

"Labo darbu nedēļā" visaktīvāk piedalījušies skolēni, kas vien norāda, ka Latvijā aug atsaucīgi, izpalīdzīgi un darbīgi jaunieši. Lielāko klašu skolēni iepriecinājuši mazākos – iesaistot āra aktivitātēs, palīdzot skolotājām novadīt kādu stundu, kopā darbojoties skolas vides sakopšanā un labiekārtošanā. Kopā vāktas zīles, kas tiks izmantotas radošajos darbos vai nogādātas zoodārzu iemītniekiem.

Akcijas laikā apciemotas 14 dzīvnieku patversmes, iemītniekiem sagādājot pārtiku, spēļmantiņas un citas nepieciešamās preces, kā arī, izvedot pastaigā dzīvniekus un sakopjot teritoriju.

Iesaistoties ap 500 jauniešiem, apciemoti veco ļaužu pansionāti Malnavā, Liepājā, Daugavpilī, Valdemārpilī, Smiltenē, Limbažos, Salaspilī, Gulbenē un Balvos, iepriecinot ar dāvanām, koncertiem un patērzēšanu.

Visaktīvākie labo darbu veicēji šogad bijuši no Daugavpils, paveicot 33 labos darbus, kuros iesaistījās gandrīz 1300 dalībnieku, kā arī 34 labie darbi veikti Talsu pusē, iesaistot 1400 dalībnieku. Sakopta vide – pamesti kapi, parki, skolas pagalmi, stādīti koki un ievāktas puķu sēklas, lai pavasarī veidotu jaunas dobes, kā arī palīdzēts sakopt vientuļo veco ļaužu dārzus. Valdemārpils vidusskolas čaklie mazpulki sakopuši ceļa malas, grāvjus, kā arī rūpējušies par vecajiem ļaudīm.

No skolām šogad čaklākie bijuši Gulbenes novada vidusskolas bērni. Labajos darbos piedalījušās visas klases ar lielu atbildību, prieku un iedvesmu.

Šogad paveiktie labie darbi, kas izceļas ar apņēmību, izdomu un humoru

Gulbenes novada vidusskolas 4. klases skolēni katru darba dienas rītu piecas minūtes pirms pirmās stundas bija sagatavojuši 5–7 anekdotes, ko nolasīt skolas radio tīklā, lai iepriecinātu skolēnus un visus skolā strādājošos.

Savukārt Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieces Nikolas aktivitātes mērķis bija jauniešu vidū popularizēt pirms dažiem gadiem radītu jaunu sporta veidu – plogingu – atkritumu vākšanu skriešanas laikā. Nikola stāsta: "Mēs sadalījāmies divās grupās un katrai bija savs maršruts. Parks un jaunā Rietumu iela Preiļos. Katrs tika nodrošināts ar cimdiem, vesti un atkritumu maisu, kā arī katram bija jāuzvelk sportisks un ērts apģērbs. Jaunieši bija klašu grupā no 10. līdz 12. klasei. Es un brīvprātīgie skolēni novērtēja, cik svarīga un neatņemam dzīves sastāvdaļa mūsu dzīvē ir vide. Par zaļu un aktīvu dzīvesveidu! "

Foto: Publicitātes foto

"Labo darbu nedēļā" SIA "ZAAO" atkritumvedēju vadītāji uzņēmuma darbības teritorijā (Vidzemes reģionā) bez maksas dalīja atstarojošās vestes grūti pamanāmiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem un riteņbraucējiem, lai rudens un ziemas tumšajā periodā viņi uz ceļa būt daudz pamanāmāki!

Saimniecība "Brauc lasīt avenes" kopā ar Mālpils novada vidusskolas 5.a klases bērniem un skolotāju Anitu kopīgi lasīja gardās rudens avenes, kuras tika nogādātas Mālpils sociālās aprūpes centrā dzīvojošajiem!

Talsu novada PII "Sprīdītis" Magonīšu grupas bērni un pedagogi, sadarbībā ar mūzikas pedagogu, sniedza pagalma koncertus Talsu 2. vidusskolā, Talsu Vakara vidusskolā, Talsu Veselības centrā, daudzdzīvokļu mājas pagalmā.

Kas jauniešiem šķiet elementāri, tas senioriem sarežģīti. "Palīdzēju kundzei gados apgūt viedtālruni – kā vieglāk meklēt kontaktus, kā izmantot "Google", kā ērtāk lietot "WhatsApp"," tā stāsta Marta.

Talsu PII "Sprīdītis" mūzikas skolotāja Aiga Ignāte "Magonīšu" grupas bērniem, kuri vēlējās, brīvajos brīžos mācīja spēlēt klavieres. Vismaz 10 bērni "Labo darbu nedēļas 2020" ietvaros jau paspēja iepazīties ar pianista profesiju un nospēlēt latviešu tautas dziesmu "Kas dārzā".

Akcijas organizatori šajā nedēļā "ieskrēja" kopā ar taku skrējienu "Stirnu buks" un tā aktīvajiem dalībniekiem 3. oktobrī.

Savukārt sadarbībā ar draugiem "HK Dinamo Rīga" tika īstenotas divas Labo darbu spēles 1. un 14. oktobrī, kurās pateicoties mūziķiem Maijai un Kirilam, tika iepriecināti hokeja līdzjutēji klātienē un pie TV ekrāniem.

"Šogad "Labo darbu nedēļas" noslēguma pasākuma rīkošana kādā no čaklo darbu veicēju skolām nebija iespējama drošības pasākumu dēļ, tādēļ akcijas noslēgumā pavadījām lielisku dienu kopā ar Kokneses novada jauniešiem, kuri arī bija gana darbīgi gan "Labo darbu nedēļā", gan visu gadu darot labus darbus, kas iepriecina citus un pašus. Šis rudens bijis bagāts ar labajiem darbiem, kurus veica gan mazi, gan lieli. Mēs ticam un ceram, ka "Labo darbu nedēļa" ir tikai labo darbu neliels asniņš, kurš plauks un augs, gluži kā garā pupa," norāda akcijas organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!