Foto: Shutterstock
Kopš 2022. gada 1. februāra e-veselības sistēmā ir iespējams elektroniski izteikt savu gribu par ķermeņa nākotni pēc nāves – ziedot orgānu transplantācijai, zinātniskajai pētniecībai vai/un patologanatomiskajai izmeklēšanai. Ērtai, ātrai un nekļūdīgai rīcībai, rādām un skaidrojam to soli pa solim.

Atsaucoties uz Nacionālā veselības dienesta datiem (uz 2023. gada 20. martu), par savu izvēli e- veselības sistēmā ir informējuši tikai 7193 valstspiederīgie. Atgādinām, ka Latvijā šajā jautājumā ir spēkā tā sauktais prezumētās piekrišanas princips. Tas nozīmē, ka, ja cilvēks savas dzīves laikā gribu nav izteicis, tiek uzskatīts, ka ir piekritis savu orgānu, audu un ķermeņa izmantošanai pēc nāves. Tādēļ e-veselības izvēles (ko var mainīt jebkurā laikā), neatkarīgi no pieņemtā lēmuma, būtu jāveic ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Kā to izdarīt?

Gribas izteikšana e-veselībā:

  • E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv jāpieslēdzas, atzīmējot aili "Iedzīvotājs", jāpiekrīt lietošanas noteikumiem;
  • Jāpiekrīt identifikācijas veikšanas noteikumiem ar e-parakstu vai savas internetbankas piekļuves datiem;
  • To izdarot un automātiski atgriežoties e-veselība portālā, sadaļā "Orgānu un ķermeņa izmantošanas atļaujas" jāveic atļaujas vai aizlieguma sniegšana ar atzīmi "Izteikt savu gribu", pēc atzīmju veikšanas jāizvēlas "Apstiprināt";
  • Darbības veicamas vairākās apakšsadaļās: "Orgānu un audu izmantošana transplantācijai" sniegs atļauju/aizliegumu audu un/vai orgānu pēc nāves transplantācijai (no saraksta jāizvēlas visiem audiem un/vai orgāniem vai arī tikai noteiktiem audiem un/vai orgāniem); "Ķermeņa izmantošana pēc nāves" var norādīt, kādam mērķim tiek dota atļauja – "mācību un zinātniskiem mērķiem vai pētījumiem" un/vai "ārstniecisko preparātu un bioprotēžu izmantošanai"; "Patologanatomiskā izmeklēšana" norāda atļauju/aizliegumu veikt patologanatomisko izmeklēšanu jeb sekciju.

Nost ar mītiem

Kā "Delfi" rakstā "Orgānu donore Alīna Ansone. Izglāba piecus cilvēkus" Transplantācijas koordinācijas dienesta vadītājs Jurijs Bromotovs izskaidroja likumisko donorēšanas pusi: valstī darbojas piekrišanas prezumpcija, kas nozīmē – faktiski jebkura cilvēka orgānus var ņemt, ja nav atzīmēts e-veselībā "nē", taču ir pienākums pajautāt tuviniekiem, kā būtu gribējis pats aizgājējs. Tuvie nezina, tāpēc drošības labad saka "nē".

Jurijs arī cenšas kliedēt mītus, kurus uzskaita tuvinieki: tas sāpēs, ka ņems orgānus ārā, vai – tas nav labi no reliģiskā viedokļa. Vaicāti, kura ir tā konfesija un kur tieši Bībelē minēts, ka nevar, atbildes izplēn. "Neviena konfesija Latvijā neliedz ziedot. Tikai sintoisms un zoroastrisms ir pret," saka ārsts.

"Ir vēl kāds mīts – mani slimnīcā neārstēs, jo zinās, ka esmu donors, būs ieinteresēti, lai nomirstu un notiek transplantācijas." Pirmkārt, atvērt datubāzi iespējams tikai tad, kad ir saņemts smadzeņu nāves protokols. "Otrkārt, ja es iešu datubāzē un ievadīšu kādas personas kodu, noreaģēs drošība, un man drīz būs zvans, ka esmu skatījies kaut ko, ko man nevajag, kas ir pretlikumīgi. Turklāt arī pats cilvēks e-veselībā saņems ziņojumu, ka tika skatīta viņa sadaļa par orgānu ziedošanu." Piekļuves šai informācijai nav ne Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, ne ārstniecības iestādēm, ne ģimenes ārstu praksēm vai citām iestādēm. Katrs datu skatījums e-veselība tiek fiksēts, un iedzīvotājs, pieslēdzoties "Orgānu un ķermeņa izmantošanas atļaujas", par to var pārliecināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!